Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

kedd, március 14, 2006

Külpol kitekintő

Riasztó körképet mutat a franciaországi antiszemitizmus terjedéséről a The Boston Globe cikke. Ami különösképp riasztó, az az interjúalanyok által elmondottakból kirajzolódó kép. A cikk apropóját egy gyilkosságba torkolló emberrablás adja: a 23 éves Ilan Halimi-t zsidó származása (és az ebből vélt anyagi előnyök) miatt rabolták el, majd kínozták halálra. A francia rendőrség sokáig kizárta az antiszemita indítékot, de végül kénytelen volt elismerni a tagadhatatlant.

Ha már Franciaország: egy alig 400 fő részvételével zajló hadgyakorlatról került egy hír a kezembe. A Haut-Rhin környékén, március 14. és 16. között tartott műveletben a francia cikkre hivatkozó angol fordítás szerint egy olyan esetet szimulálnak, mely erősen hasonlít arra az esetre, amikor egy emigráns csoport erőszakos cselekményeit kell felszámolni, iszlám vezetés alatt álló nagyvárosi környezetben. Gerillaellenes taktikák, mmmm...
És itt szeretnék egy emlékeztető jellegű kiérőt tenni. Amióta összeomlott a szovjet tábor, mást sem lehet hallani, mint a városi harc jövőbeli dominanciájáról szóló jövendöléseket. Nos, a városi harc sosem egyszerű: de felkészülés nélkül halálos csapda lehet. Jelenleg ilyen irányú tapasztalatai igazán az amerikai, a brit és az izraeli hadseregnek vannak: mindahányan aktív és rejtett háborúkban tanulták meg a hadviselés eme igencsak különleges formáját. Az EU tagjai közül, mint látható, Észak-Írország miatt csak Nagy-Britannia rendelkezik mélyreható ismeretekkel a városi hadviselésről.
És itt visszacsatolnék a tavaly októberben kezdődött párizsi, majd egész Franciaországra kiterjedő lázadássorozatra. Bár végül a rohamrendőrök, a keménykezű Nicolas Sarkozy és a kijárási tilalom úrrá lettek a helyzeten (természetesen emellett folyamatos tárgyalások is folytak), voltak olyan pillanatok és politikusok, akik a francia hadsereg bevetését követelték.
Ehhez azonban az szükséges, hogy a békefenntartás, az afrikai irreguláris hadviselés és a hagyományos hadműveletek mellett legyen kurrens ismerete az alakulatoknak a nagyvárosi, toronyházak között, franciaországi, de ellenséges környezetben végrehajtott műveletekről.

Egy nagy ugrás: Norvégia. A legellentmondásosabb bevándorlónak tartott (és természetesen a norvég jóléti állam által eltartott) Mullah Krekar szerint az iszlám győzni fog Norvégiában és egész Európában is. Az érvelés alapja a szokásos: a demográfia. Bár a „terjedünk, mint a szúnyogok”-kép egy kicsit érdekes volt számomra //el lehet képzelni, ha mondjuk Le Pen él ezzel a hasonlattal, mekkora balhé lenne belőle! :) //, de az már nem lepett meg, hogy Krekar Oszama bin Ladent jó embernek tartja, illetve a demokrácia elterjesztése háború az iszlám ellen.
A cikk alapjául szolgáló interjú itt olvasható.
Az interjúban kijelenti: szó sincs civilizációk összecsapásáról. Hiszen csupán egyetlen civilizáció van. Ezen belül léteznek gondolatvilágok, mint amilyen a kereszténység és az iszlám. Az iszlám feladata behatolni a keresztény világba és erősebbnek mutatnia magát.
Természetesen előkerülnek a karikatúrák, Irak, Afganisztán, Gitmo. Véleményen szerint az Egyesült Államok és szövetségeseinek hadserege egyre kisebb lesz //???//, így a vereségük egyértelmű.
A harc célja: az iszlám kalifátus újjáélesztése, akár bin Laden vagy a „kettes számú közellenség”, Zarkavi vezetésével.
És egy roppant érdekes érvelés a végefelé: a Nyugat-Európában élő mozlimok olyanok, mint a zsidók: saját állam nélkül élő, gyenge, hajléktalan csoport. Ez addig így is marad, amíg meg nem alapítják saját államukat, melyben természetesen a teljes politikai és gazdasági irányítás mozlim kézben lesz.
Nos, legjobb ismereteim szerint több iszlám ország is létezik jelenleg a világon, míg Izrael létrejötte előtt zsidó állam egy darab nem sok, de annyi sem volt.
Másrészt: a fentiek és maga a cikk egésze számomra határozottan egy forgatókönyvre utal. Nyugat-Európa földrajzi területén létre kell hozni egy muzulmán államot, mely a jövőbeni kalifátus alapja, amely később természetesen egész Európát magába foglalja majd.
Arról nem is beszélve, hogy Krekar gyakorlatilag semminek tekinti azokat a mérsékelt mozlim vallású tömegeket, akik jelenleg is csak élni szeretnének Európánban...

Természetesen a döntő többség mellett komoly biztonsági problémát jelentenek a hirtelen, minden észlelhető előzmény nélkül „,megmozlimosodó” és támadó személyek. Erre volt kiváló példa a 22 esztendős iráni emigráns egyetemista, Mohammed Reza Taheri-azar esete, aki az Észak-Karolinai Egyetem diákjai közé hajtott egy bérelt Grand Cherokee terepjáróval //mert az volt a legnagyobb, bérelhető típus//. A sztori sablonos: kedves, nagy tudású diák, ámbátor magányos, visszahúzódó, akiről senki sem feltételezte volna, hogy terrorcselekményt hajtana végre.
A támadás okai, az elkövető bevallása szerint:
- az Egyesült Államok kormányának megbüntetése tevékenysége miatt;
- „a világon mindenhol embereket ölnek meg a háborúkban, most az Egyesült Államokban élő embereket ölték meg” //nem nyert, 9 embert ütött el, senki sem sérült meg súlyosan. Ennek ellenére a vád: 9 rendbeli gyilkossági kísérlet, 9 rendbeli súlyos testi sértés, halálos fegyver használata stb...//;
- a világ minden részén megölt mozlimok megbosszulása;
- szemet szemért.
Daniel Pipes a „Sudden Jihad Syndrome” kifejezéssel illette az esetet. Magyarítását még keresem.

Az egész világ figyelmeztette a Fatah-ot: minden olyan szervezettel, párttal, de még Mahmoud Abbasz elnökkel is megszakítja a kapcsolatot, ha a Hamasz-szervezte koalíciós kormányba belép. Ez természetesen a diplomáciai szakításon kívül a pénzsegélyek elapadását is jelenti. A figyelmeztetésre azért volt szükség, mert a Fatah, bár bejelentette, hogy nem hajlandó együtt kormányozni a választásokon nyertes Hamasz terrorszervezettel, azért „tét nélküli” tárgyalásokat tart ez ügyben

Ha már Hamasz: az Al-Jazeera tudósítása szerint egy olyankormányprogram-tervezetet publikált, mely akár népszavazás kérdésévé is teheti Izrael állam elismerését. A ötödik bekezdés szerint „Izrael elismerése nem egy frakció vagy a kormány hatásköre, hanem a palesztin nép döntése”.
Érdekes hír, kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. Meg arra is, hogy ha esetleg ténylegesen népszavazásra kerül a dolog, mi lesz a végeredmény?

Kóboroljunk át Szudánba. A tömegmészárlásról ismert belbiztonsági helyzetű országban újabb hat hónapra az eddig meglehetősen kevés sikert aratott Afrikai Unió csapatai tartják fenn (a nem igazán létező) rendet. A döntést erős nyugati nyomás előzte meg: az afrikai békefenntartókat az ENSZ csapataival //csöbörből vödörbe...// akarták felváltani. Szudán ezt minden lehetséges eszközzel igyekezett megakadályozni, a jelek szerint sikerrel. Csak emlékeztetőül: alig 7000, rosszul felszerelt és támogatott békefenntartó igyekszik a darfuri helyzetet kezelni, ahol eddig a legszerényebb becslések szerint is 180 ezer embert öltek meg és 2 millióra tehető a menekültek száma.
Darfurban a helyzet változatlan...

Az Egyesült Államok nem is igazán akar beszállni a buliba: erre Robert Zoellick, az USA külügyminiszter-helyettese tett eléggé egyértelmű megjegyzéseket. A politikus, aki fél év alatt immáron negyedszer próbálta a feleket rávenni a vérengzés befejezésére, kijelentette: nem várható el, hogy az Államok „takarítson fel” az országban. Mint kijelentette, sem az USA, sem más külföldi állam nem fog megjelenni, mint megmentő. „Ez egy törzsi háború. Nem hiszem, hogy idegen csapatok egy szudáni törzsi háború kellős közepébe akarnak csöppenni.”
Tiszta beszéd. Esetleg az EU nem kívánja megmutatni oroszlánkörmeit? Mégiscsak humanitárius katasztrófáról, tömeggyilkosságról, emberi jogok sárba tiprásáról van szó... Oké, csak vicc volt, ennyire azért még én sem vagyok cinikus. Marad a jól bevált üzletkötés a szudáni kormánnyal, mintha mi sem történne Darfurban.
Apropó: az USA nélkül nincs igazán hatékony felderítés, légitámogatás és tűzerő. Ezt már az ENSZ is tudja.

Nincsen külpol Irán nélkül. Graham Allison a The Boston Globe hasábjain elmélkedett egy sort arról, miért nem szabad Iránnak nukleáris fegyverhez jutnia. Véleménye szerint a jelenlegi válsághelyzet a kubai rakétakrízisre hajaz és Bush elnöknek Kennedy-hez hasonlóan kemény döntést vagy döntéseket kell hoznia. Érdekes írás.

A Reuters jelentése szerint Oroszország hétfőn azzal vádolta meg Iránt, hogy akadályozza a diplomáciai megoldás érdekében tett orosz lépéseket. Az irániak viszont kijelentették, még mindig érdekli őket egy orosz kompromisszumos megoldás //Na persze, szinte el is hiszem... Komolyan mondom, egy sakkórát kéne bevezetni a tárgyalásokon: mindenkinek van mondjuk nettó 2 órája tárgyalni.//. Szergej Lavrov a tudósítás szerint nagyon elégedetlen az iráni delegáció tárgyalásainak irányával. Véleménye szerint Irán semmilyen módon nem segíti a békés megoldás megtalálását.
Nos, kínos ez Oroszországnak. Mint már régebben említettem, sem Irán nem hajlik a szép szóra, sem a Moszkvában nagy feltűnést keltve fogadott Hamasz sem akar úgy táncolni, ahogy Oroszország (és a világ túlnyomó többsége) elképzeli. Hogy lesz ebből új orosz közel-kelet politika?

Ezzel együtt is Kína és Oroszország támogatására számíthat Irán a Biztonsági Tanácsban //mint amit már többször is előre jeleztem eme lapokon, nem volt nehéz meló...//. A kínai BT-nagykövet szerint „egy konstruktív határozatot akarunk //mármint a BT//.” A tiszteletre méltó politikus szerint az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia túlságosan keményen kívánt fellépni Irán ellen.
A dolog nyitja Kína energiaéhsége és az iráni energiaipar kiváló kínai kapcsolatai. A témáról még ma este egy nagyobb elemzésben foglalkozom.

Az írástudók felelősségére hívja fel a figyelmet W. Thomas Smith Jr. a Townhall.com webportálon. Az apropót a híres golyóálló-mellény ügy adja.
Akiknek esetleg nem ismerős a dolog: a The New York Times 2006. január 7-én adott le egy anyagot, benne(többek között) kritizálva a kormányzatot az Irakban használt golyóálló mellények problémái miatt. A NYT-cikk alapja egy Pentagon-jelentés volt, mely az iraki veszteségeket vizsgálta, illetve a golyóálló mellények szerepét a veszteségekben. Az írás Dr. Craig T. Mallak katonai egészségügyi szakértő vizsgálatára hivatkozik.
A nagy port felvert //dióhéjban: a vacak golyóálló mellények matt hullanak fiaink, mint a legyek// ügynek azután folytatása is volt: ezt azonban a mainstream média valahogy nem igazán tartotta fontosnak.
Érdemes elolvasni, kis betekintés a nagy hírgyárak módszereibe.

Hogyan építsünk dzsihádista klubot az internetes közösségépítő portálok segítségével? Kis Militáns Webkáté a Sci Tech Today prezentálásában.
A Google Orkut nevet viselő szolgáltatását (de említehtő még a Friendster és a MySpace is) kiválóan fel lehet használni a világ minden táján élő, militáns beállítottságú mozlimok összegyűjtésére. A legnagyobb ilyen csoport immár 2000 főnél is nagyobb. A dolog egyszerű: sem arab nyelvtudás, sem a megfelelő weblapok ismerete nem szükséges. Elegendő csupán a személyes preferenciák megfelelő rovatainak kitöltése és máris egy meleg, dzsihád orientáltságú online klub tagjai lehetünk.

A vége felé két pozitív szösszenet:
Szinte hihetetlen, de a CBS News amerikai gigahírcsatorna 60 Minutes nevű műsorában egy pozitív hangvételű tudósítás szerepelt, Tal Afar kitisztításáról. A 200 ezres városkát az Al-Kaida harcosai ellenőrizték, majd bekopogtatott az amerikai hadsereg.
Biztosan lefizették a CBS-t a republikánusok... ;)

Olvasásra érdemes Faisal Sanai írása, mely a karikatúra-ügy arab reakcióit veszi górcső alá, mint mozlim gondolkodó. Kiváló cikkely.

4 Comments:

Anonymous Thunder said...

Üdv!
Mainstream mediás dologhoz;

Az amerikai hadsereg adománya - Több mint 190 ezer dollár értékű, háromkamionnyi adomány érkezett pénteken Gyöngyösre az Egyesült Államok Katonai Együttműködési Hivatala és a Gyöngyösi Roma Kisebbségi Önkormányzat, illetve a település polgármesteri hivatalának együttműködése nyomán. A bútorok, irodai felszerelések, háztartási gépek, orvosi felszerelések, amelyeket a gyöngyösi önkormányzat küldöttsége válogatott ki az USA hadseregének würzburgi raktárából. (március 11. Népszabadság 4.o.)

Csak jelzem, HA történik vmi, az olvasható az újságban is azért...

5:19 du.

 
Anonymous Névtelen said...

Üdvözlet!
Le vagyok nyűgözve az itt található anyagoktól. Lehetséges, hogy kapcsolatba lépjünk?
Tisztelettel: kkm
Mail: info.parancsnoksag.hu
www.parancsnoksag.hu

9:05 du.

 
Anonymous Névtelen said...

Bocs! Hát persze, hogy: info@parancsnoksag.hu

9:06 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

thunder:

1., Az MSN-fobiam mar szerintem is tulzott merteku, igyekszem visszanyesni... :)

2., Lederer Pal es a Nepszabi nevelheto, veluk mar kapcsolatban vagyok... ;)


Udv!

Trau

10:06 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home