Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

vasárnap, március 26, 2006

Hírszerző, de minek?

Ha már a Népszabit (D.P. úrral azóta korrekt levelezésben vagyok, sörözés kilátásban), a Magyar Nemzetet és az index.hu-t elővettem Gripen-ügyben, egy Kedves Olvasó javaslatára a hiszerzo.hu „tiszta politika” felcímet viselő webportálra is ellátogattam
Nem kellett volna.

„A NATO-csatlakozás felé evező Magyarország számára azonban csak átmenetileg volt jó megoldás az orosz üzlet: a MiG-ek ugyanis nem NATO-kompatibilisek.”

A magyar MiG-ek képesek a NATO keretein belül műveleteket végrehajtani, mert NATO-kompatibilisek, hivatalosan is befogadta őket a katonai szervezet //Több gyakorlaton is részt vettek már, még Törökországban is, illetve a balkáni balhék idején is volt NATO-feladatuk. Arról nem is beszélve, hogy a kecsói MiG-ek a NATO légvédelmi készültségi rendszerének elemei...//. Csakúgy, mint a német és a lengyel MiG-29-eseket, btw. A kommunikációban, az IFF eszközökben igenis kompatibilisek, bár nyugati fegyverzet a „fapados” magyar MiG-ekre valóban nem illeszthető.

„ Hab a tortán, hogy drága az üzemeltetésük, és az alkatrész-utánpótlás esetlegessége miatt a gépállomány egy részének kibelezésével lehet csak biztosítani a többi gép működését.”

Belső vélemények szerint az alkatrész-utánpótlás is megoldható, csak fizetni éne érte...

„A szerződésben a svédek 24 helyett csak 14 gép leszállítását vállalták 2004 végéig.”

Mivel a magyarok csak 14 gépet rendeltek, mert az akkori kormány egy illusztris tagja szerint ennyi gép is elég a katonáknak... A szerző csúsztat, csúnyán.

„Először még azt vizsgálták, hol lehetne spórolni a vásárolandó gépeken. Később az került szóba, hogy a szerződésben szereplő gép-altípus nem felel meg több NATO-elvárásnak sem, például nem lehet a levegőben megtankolni, és nem alkalmas földi célpontok precíziós bombázására sem.
A szerződésmódosításra újabb hónapokat kellett várni, végül 2003. február 3-án új megállapodást kötöttek a felek. A költségek így viszont nem csökkentek, hanem több mint 15%-kal nőttek.”

Hallatlan! A svédeknek volt pofájuk többet kérni a nagyobb tudású, plusz rendszerekkel felszerelt gépekért! A rohadtak!!!!

„A rakéták Amerikából érkeznek, de külön kell megrendelni a bombákat, a célzóberendezéseket, és külön a fedélzeti géppuska lőszereit is.”

Fedélzeti géppuska!!!!!!! Szép nagy kaliberű, 27 mm-es, ráadásul robban is a lövedék...

„A MiG-ek mindenesetre még 2009-ig hadrendben maradnak, eladásukra nincs esély, mivel ilyen gépet az oroszokon és utódállamain kívül jobbára csak ellenségnek kikiáltott országok használnak.”

Jah, például Lengyelország, Szlovákia, Malajzia...
Nem felejteném el azt sem, hogy a lengyelek nemrég vették át az ex-Luftwaffés MiG-29-eseket. Abban sem lennék annyira biztos, hogy eladhatatlanok lennének a magyar MiG-ek...

A cikk egyetlen pozitívuma: ez a sajtóorgánum írta le egyedül a típust majdnem teljesen helyesen, JAS-39 EBS HUN-ként (JAS-39EBS HU a hivatalos típusjelzés). Egy betű és egy spácium ide vagy oda... :)