Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

szerda, február 08, 2006

Repülős hírek, #60

Kihúzták a vízből annak a haditengerészeti F/A-18D Super Hornetnek a pilótáját, aki a Florida Keys Haditengerészeti Légitámaszponttól nem messze zuhant le február 6-án, helyi idő szerint 17:17.kor. A pilótát a Parti Őrség helikoptere halászta ki.
A gép, mely a Florida Keys Haditengerészeti Légitámaszpontról szállt fel egy gyakorló bevetésre, a visszatérés során, Boca Chica-tól öt mérföldre, a légitámaszponttól négy mérföldre zuhant az óceánba.
A pórul járt repülőgép a Strike Fighter Squadron (VFA) 125 állományába tartozott, mely az A, B, C és D Hornet-változatokat egyaránt repüli.

A 2007-es költségvetésben 250 millió dollárt kapott a tankerprogram: a Légierő tisztje, Frank Faykes vezérőrnagy szerint a Pentagon tervei szerint 8 milliárd dollár jut a 2011-es pénzügyi évig. Mint ismeretes, az amerikai Kongresszus 2004-ben lőtte ki azt a 23,5 milliárd dolláros Boeing-üzletet, amely 100 darab KC-767-es tanker lízingeléséről és vásárlásáról szólt. A magas ár „ajándék” volt attól a magas rangú főtiszttől, aki később a Boeing alkalmazásába került.
A finanszírozás első részlete már lehetővé teszi, hogy a tbbmilliárdos üzletre nemzetközi tendert írjanak ki. Erre a Boeingen kívül az európai EADS is jelentkezik majd, az amerikai Northrop Grumman-nal karöltve. A tender első lépése, azaz az ajánlatok bekérése várhatóan márciusban megtörténik. Ezután a Légierő formálisan is elindíthatja a versengést, az üzletkötés várható időpontja 2007, míg az első tankerek 2011-2012. körül érkeznek majd meg. Azt még nem tudni, hogy pontosan hány géppel kívánják lecserélni a közel 530 darabos KC-135 Stratotanker-flottát.

67 darabos MiG-29 Fulcrum-flottájának felújításáért 888 millió dollárt fizet India az orosz RSK-MiG irodának. Az immár két esztendeje késő projekt idén végre elkezdődhet és a várakozások szerint négy év múlva, 2010-re fejeződik be.A felújított MiG-ek további 10-15 évig maradhatnak rendszerben.
A Fulcrumokat új fegyverekkel, a N-019 radar helyett Phazatron Zhuk-M radarral szerelik fel. A gépek légi utántöltő csonkot is kapnak.Az Indiai Légierő emellett 125 MiG-21bis-t és 40 MiG-27ML Flogger repülőgépet is újjáépít.