Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

kedd, február 07, 2006

Rajzolt hullámok


Alaposan felkavarta az elkényelmesedett európai szellemi életet az elhíresült karikatúra-ügy. Hogy miért? Ennek több oka is felfedezhető.

Elsőként is megjegyzendő, hogy egy olyan motívum került a képbe, amely nem illeszthető be a jól bevált „gonosz Amerika – eltaposott mozlim világ – toleráns Európa” háromszögbe. Nem illeszthető bele, hiszen a botrány kiváltó oka bizony a legeurópább részből, Dániából gyökereztethető. Abból a Dániából, ahol egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a bevándorlókkal kapcsolatos félelmek, problémák és hiedelmek, miközben arányuk a lakossághoz képest nem túl jelentős, kb. 6 százalékos (Franciaország: egyes becslések szerint a lakosság 20%-a néhányadik generációs bevándorló, Németország: kb. 9 százalék a hivatalos adat).
Nem illeszthető bele a képbe a mozlim világ igencsak erőszakos válaszviselkedése sem: az európai államok vezetői, lakosai felettébb szokatlan képeket látnak. Ez így önmagában nem igaz, hiszen az amerikai, izraeli diplomáciai kirendeltségek, kulturális központok, zsinagógák elleni támadások jól megszokott, sablonos képek már évek-évtizedek óta. Zászlóégetés, -taposás, árucikkek bojkottja, államvezetők figuráinak elégetése, megfelelően „toleráns” transzparensek, ezek jól megszokott kellékei az USA- vagy Izrael-ellenes tüntetéseknek.
Nade az, hogy az EU irodáját megrohamozzák Gázában, hogy kifosztják és felgyújtják a bejrúti dán és norvég követséget, illetve a damaszkuszi dán nagykövetséget, az, hogy dán zászlókon ugrálnak és köpdösnek elszánt mozlim hívők, hát ez bizony újdonság Európának.
Újdonság a vén kontinensnek és minden lakójának, értelmiségijének is az a nettó gyűlölet, amely most megjelent. Egyszerűen nem vagyunk ehhez hozzászokva. Ugye, mennyire más, ha nem az „amerikai sátán”, hanem a megértő, a toleráns, a sok mindent elnéző Európa a célpont? Gyanítom, Európa jelentős része egyszerűen fel sem tételezte, hogy ez valaha be következik, hiába sorakoznak figyelmeztető jelek tucatjai-százai a horizonton. Ide vezet a kényelmes „velünk úgysem történik ilyen”- effektus.
Érdekes megjegyezni, hogy a tavalyi franciaországi zavargásokhoz képest mennyire eltérő a külpolitikai helyzet. Az akkori zavargások idején a Franciaországban randalírozó mozlim lázadókat sokkal kisebb arab külső támogatás segítette. Nicolas Sarkozynek könnyebb volt izmoznia, mint a dán kormánynak, hiszen alapvetően egy belpolitikai ügynek kezelte a Közel-Kelet is az eseményeket. A jelenlegi helyzetben viszont a dán (és a többi) kormánynak már nincs hová hátrálnia a külső nyomás elől. Két okból sem:
- az első ok roppant egyszerű: nincs az a bocsánatkérés-hamuszórás- „sohatöbbéilyenmegnemjelenik”, ami elegendő lenne a gondosan feltüzelt mozlim világ lecsillapítására. Esetleg ha bevezetnék Dániába a sharia törvénykezést...;
- a második már egy kicsit bonyolultabb: itt már arc- és tekintélyvesztésről van szó. Ez pediglen igencsak kacifántos dolog. A dán kormány, karöltve Európa más országainak vezetőivel, olyan helyzetbe manőverezte magát, ahonnan már jól ki nem jöhet. Mert mi történik, ha engednek és maximálisan kiszolgálva a mozlim világ hangadóinak, kormányainak követelését? Gyakorlatilag az EU teljes külpolitikai befolyásának, erőfelmutatásának totális csődjét. Mert milyen politika az, amelyiket egy marginális dán lap 12 karikatúrája atomjaira robbant szét?! Ez nem illene bele a chirac-i „atomkiszólással” izmosított, érdekeinek megvédésére képes Unió képéhez... Ha most meghajlik az EU, többé sosem fog kiegyenesedni. Arról nem is beszélve, hogy fényes bizonyítékát adnák: elég a hangos tömegtüntetés, gyújtogatás, esetleg 1-2 merénylet és az EU máris sírva könyörög a kegyelemért. Ne legyenek illúzióink, ezt az aduászt ezentúl nagyon sokszor húzná elő a mozlim fél. Miért is ne, ha már egyszer működött?! A félreértések elkerülése végett jó tudni, hogy bár vannak azon az oldalon nettó elmebetegek is, mint Ahmedinejad iráni elnök, de azért nagyon sok okos és intelligens politikussal-vezérrel áll szemben az európai diplomácia.
Az arab világ (egyik) követelése gyakorlatilag az önkéntes cenzúra, a szólás- és sajtószabadság alapos korlátozása lenne. Gyakorlatilag minden egyes olyan esetben, amikor az arab világ, az iszlám, a mozlim közösség kerülne szóba, a szerkesztőnek, újságírónak, karikaturistának, publicistának gondos vizsgálatot kellene véghezvinnie, nincs-e valami helyteleníthető a megjelenésre szánt anyagban. Ez az európai demokrácia egyik tartópillérét rúgná ki mindannyiunk alól.
Ráadásul aszimetrikusan. Ugye az mindenkinek feltűnt, hogy szó sincs mondjuk valamiféle perverz csere keretében felkínált mérséklődésről? Hogy mondjuk eltűnnek az állami jóváhagyással, ellenőrzéssel és kiadással készülő arab lapokból az antiszemita, a Shoah-tagadó, a szélsőséges mozlim nézeteket dicsőítő tartalom? Hát persze, hogy szó sincs ilyenről.
Csupán nettó zsarolásról. Ha nem tesszük meg, akkor vár ránk (transzparenstől függően) a rabszolgaság, a lefejezés, a 7/7, a 9/11, a kúra (hiszen mint Londonban láthattuk, Európa a rákos megbetegedés, az iszlám a gyógymód).
Számomra kicsit riasztó, hogy az európai sajtót külső fenyegetésre belső cenzúra ellenőrizze. Legyen az hivatalos (lásd Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos direktíva-elképzeléseit), vagy egyszerűen a halálfélelem diktálta (mint Carsten Juste, a Jyllands-Posten főszerkesztőjének figyelemre méltó szavai). Ha Európa ezt az utat választja, akkor gyakorlatilag az összecsapás, a kulturális dominanciáért vívott harc eldőlt.


(via Filibuster Cartoons)

Ha már a szólásszabadság sem alapérték, akkor mi más lehet még az egyáltalán?
Az ügyben több, mint tanulságos az Ibn Warraq álnéven publikáló Indiában született, de Pakisztánban felnevelkedett és végül Londonban élő mozlim mérsékelt író cikke.
A kulcsmondatot idézném: „Hogyan is várhatnánk el a bevándorlóktól azt, hogy integrálódjanak a nyugati társadalomba, ha ezzel egy időben arra tanítják őket, hogy a nyugat dekadens, a bűn fészke, minden ördögi forrása, rasszista, imperialista és semmibe kell venni?”
Alapigazság, márványba vele. Nagyon fontos kérdéseket feszeget a cikk többi része is, de én most hirtelen leragadok ennél a mondatnál. Több okból is: hiszen ez a kérdés nagyon messzire visz.
Az európai integrációs modell egyre kevésbé csendesen düledezik összefelé. Ennek a folyamatnak, meggyőződésem, erőteljes előrelendítője lesz a mostani karikatúra-balhé is. Ráadásul a lehető legrosszabbul, hiszen nem csupán a „bennszülött” európaiak valós vagy vélt félelmeire és előítéleteire erősít rá, nem is keveset, hanem a már itt lévő és az ide igyekvő mozlim bevándorlók egyáltalán még elképzelhető integrálódását is, hogy finoman fejezzem ki magam, még nehezebbé teszi. Ez még tovább erősíti majd az ellentéteket, a feszültségeket, s a spirál majd megteszi azt, amit tennie kell.
Az elmúlt napok eseményei felvetnek még egy kényes kérdést is, ez pediglen a demográfia. A jelenlegi társadalombiztosítási rendszert nem lesz képes kiszolgálni az az egyre csökkenő számú munkavállalóval és egyre növekvő számú idős eltartottal megáldott Nyugat-Európa. Az egyik leggyakrabban hangoztatott megoldási javaslat a bevándorlók számának növelése, hiszen jellemzően termékenyebbek, azaz biztosítják a megfelelő számú jómunkásembert.
Namármost azt az alapproblémát félretéve, hogy a tapasztalatok szerint a gazdasági növekedés nem jár együtt a foglalkoztatottak számának növekedésével (azaz a gazdaságnak, köszönhetően a magas fokú gépesítésnek, nemes egyszerűséggel nincs annyi munkáskézre, mint ahány egy országon belül van), felvethetünk egy eléggé érdekes olvasatot is.
Képzeljük el, hogy mondjuk 35 év múlva az európai szociális ellátórendszer már nem úgy működik, ahogy ma ismerjük. Képzeljük el, hogy az addigra (a jelenlegi tendenciákat figyelembe vevő becslések szerint) a maihoz képest sokkal jelentősebb számú „sokadik generációs bevándolró” él az EU területén. Tegyük fel, hogy van munkájuk is. És tegyük fel, hogy kiépült egy olyan ellátórendszer (hiszen a mozlim szavazatok egy választáson a jelenlegi tapasztalatok szerint mozlim parlamenti képviselőket jelentenek), mely alapvetően a mozlim közösségre, azok értékeire, munkájára és pénzére épül. Te, Kedves Olvasó, a már esetleg nem is létező állami nyugdíj helyett hajlandó leszel Mekka felé hajlongani a megfelelő időpontokban? Cserébe azért, hogy ne halj éhen?

A másik, természetesen európai szemmel nem igazán PC megjegyzése a szerzőnek a következő: miért Nyugat-Európába emigrálnak a bevándorlók és miért nem Szaúd-Arábiába?
Valóban jó kérdés. Józan ésszel azt feltételezné az ember, hogy ha valahova bevándorol, új hazát keres valaki, igyekszik alkalmazkodni az ott évszázadok óta kialakult szokásokhoz, hagyományokhoz, törvényekhez. Nos, ez az elképzelés igen látványosan nem működik Európában. Azaz működik, csak felemásan: a mozlim közösségek tökéletesen kihasználják a több évszázad alatt a szó szoros értelmében véve véres küzdelmekkel kiharcolt vívmányokat. Mert éppen a sajtószabadság és a vélemények szabad kinyilvánítása teszik lehetővé a több, mint szélsőséges üzenetek megjelenését az európai nagyvárosok kellős közepén. Itt ismét az aszimetrikus hadviselés vehető észre, csak itt a csatákat (még) nem fegyverekkel, pokolgépekkel, hanem weblapokkal, újságokkal, transzparensekkel, nyilatkozatokkal vívják.
Az európai tolerancia emlőin élő, elkényelmesedett nyugati sajtó pedig most rémülten tekint körbe: szemmel láthatóan nem volt felkészülve arra, hogy őt, az európai alapértékeket, meg egyáltalán a nyugati értékrendet egy ilyen hevességű és ilyen alapvető értékeket érintő támadás érjen.
És bizony, mint Krajczár Gyula mutatott rá nagyon okosan: Nagy-Britanniában nem közölték az ominózus rajzokat, mégis kemény fenyegetésekkel ékszerezett tüntetést tartottak, többek között a londoni merényletek megismétlését jelezve. De nem közölte azt még a CNN sem, sem Izrael egyetlen napilapja sem: az USA és a zsidó állam még így sem maradhatott ki a teheráni tüntetés szórásból.
Ami viszont még figyelemre méltó, hogy még Szíriában is tüntetések zajlottak. Abban a Szíriában, ahol mint jártamban-keltemben olvastam (és nem találom a forrást: meglehetősen bosszantó...), az Asszad-korszak kezdete óta nem engedélyezték a vallással kapcsolatos demonstrációkat.
A legvégére pediglen csak egyetlen halk kérdés: vajon a tüntetők közül hányan is látták a karikatúrákat?

5 Comments:

Anonymous lefejezendő keresztény said...

http://www.tomgrossmedia.com/ArabCartoons.htm

Ezekért mikor kértek bocsánatot?

11:28 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

l.k.:
Ugye ez nem volt komoly kerdes? Ezek a rajzok hu kepei annak a szevedestortenetnek, melyet a Nyugat/USA/zsidok altal elnyomott arab nep elt at. Tehat teljesen helyenvaloak... :)

Viccet felreteve: ez a bocsanatkeros dolog, mint maga a tolerancia is, egyiranyu utca...

Trau

11:44 de.

 
Anonymous akasztanivaló európai said...

A kérdés nem volt komoly,természetesen.
Viszont egyet nem értek. Mi a céljuk?
Mit akarnak elérni? Irán holokausztkarikatúrákkal vág vissza(a dánoknak :)), tüntetnek, gyújtogatnak, lelőttek egy papot, zajlik az erre fogékony tömeg fanatizálása. De aztán mi lesz? Megindulnak, és lerombolják egész európát? Vagy hazamennek, és élik tovább életüket? Poilitikai játszma lenne? Ha igen, mi az indíttatása?

12:34 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

a.e.:
A cel termeszetesen az iszlam vilagmeretu gyozelme, a mozlim hit egyeduralkodo statusanak elerese. Ezt jelenleg Europan keresztul velik elerhetonek - nem minden alap nelkul.
Lerombolni nem kell Europat, hiszen a jelenlegi demografiai mutatokat elore vetitve nehany evtized mulva a mozlim kozosseg lesz tobbsegben. Akkor meg minek rombolni?
Csak szepen fokozatosan epitkezni, itt egy kis cenzura, ott egy kis koveteles. Ha nem teljesited, terror lesz.
Errol mar sokszor irtam: mostanaban is.

Trau

4:18 du.

 
Anonymous KerozinEmber said...

Züdv a népeknek!

Először is kedves lefejezendő keresztény, a link király... :)

2. Nem tom eldönteni h ki erősíti ezt a tiltákozást. Mert azt le merném fogadni, h a plebs azt se tudja voltaképpen mi ellen tüntet/gyújtogat/...

Kinek áll érdekében ez a tüntetés? Végeredményben USA és irán...

Iránnak azért mertgy az amerikaiak ellen lehet még jobban hangolni az iszlámot, amerikának meg azért jó mert így irán és a muzulmánok ellen lehet hangolni a nyugatot...

Ugyh nem tom eldönteni, ki nyomja jobban ezeket a tüntetéssorozatokat a háttérből... Természetesen h mesterségesen keltik a hullámokat, ez mit sem bizonyít jobban, h majdnem fél év elteltével robbant ez a karikatúra bomba...

Amúgy a nagy mennyiségű dán és norvég zászlók nagy mennyisége a szervezettségre utal... Szerintem a zászlókat iránban és pakjisztánban (talán itt nem...) gyártják...

Na röviden ennyit most.

Ugyh a végkövetkeztetés: ez a konfliktus mindkét félnek jól jön...

8:04 de.

 

Megjegyzés küldése

<< Home