Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, február 03, 2006

Lefekvés előtti gyors körbetekintés

Nos-nos, a várva várt esemény ugyan (ámbátor nem túlságosan meglepő módon) elmaradt, azaz szombatra húzódik át: akkor derült ki, megyen-e kukoricára térdepelni Irán a BT fényességes színe elé avagy nem megyen.
Mondjuk ha még megyen is, a márciusi IAEA-jelentés mindenféleképpen megvárják a bölcs diplomaták, addig is telik az idő, fog még Ahmadinejad elnök úr érdekeseket nyilatkozni. Furcsa, karikatúra-ügyben még nem is szólalt meg....

Nah, de lássuk, mitől kábulunk ma este?

Előitalnak egy ütős cikkelyt ajánlanék, Marc Perelman tollából, az International Herald Tribune hasábjain. A „Háború a terror ellen – francia módra” rettenetes címe ellenére igencsak kellemes olvasmány. Meglehetősen precízen mutatja be a francia bűnüldözés terroristavadász módszereit. Remek olvasmány.

A főétel, mi más, Irán: a The Wall Street Journal saját állítása szerint megszerezte az európai államok IAEA-határozatának tervezetét. Elég kemény felhívások vannak benne, ebbe Irán soha nem fog belemenni.

A desszert természetesen a híres-neves karikatúra-ügy újabb fejleményei. Jelentem, kicsit elkiabáltam én ezt a magáhoztérés-dolgot, kénytelen vagyok revideálni nézeteimet. Számomra legalábbis több, mint ijesztő, hogy Franco Frattini, az Európai Unió bel-és igazságügyi biztosa úgy gondolja, hogy ideje ismét elővenni azt direktíva-tervezetet, melynek célja a rasszista és xenofób megnyilvánulások visszaszorítása. A gond az, hogy a javaslat a tagállamok egy része szerint alaposan belegázol a szólásszabadságba, így a dolgot annak rendje és módja szerint el is fektették. Valóban nehéz lenne meghúzni a gyűlöletbeszéd határait: másik kérdésként felmerülhet, hogy teszem azt az európai mozlim közösség ilyen megnyilvánulásait is büntetnék? Erre azért a magam EU-szkeptikus módján kíváncsi lennék.
Na mindegy, a dolog lényege: az olasz politikus a jelek szerint esetleg elérkezettnek látja az időt, hogy elővegye a fiókból az aktát és ismét megpróbálja keresztülverni a tagállamokon. Persze két kézzel mutogatva a dánokra: hát ide vezet a gyűlöletbeszély, meglássátok, feleim!

Apropó, ezek a londoni, mai plakátok nem gyűlöletbeszédek? Vagy a lefejezés, rabszolgaság, a merénylettel fenyegetés az még nem az, feltéve, ha megfelelő kézben lakik a felirat?

A sajttálat Ralph Peters alkotta, a The Weekly Standards hasábjain tálalva a végeredményt. Az aszimetrikus, vallási vezérletű hadviselésről írott értekezését oly sok ember kezébe nyomnám.
„Hogy rögtön egy példát mutassunk be, az iszlám terrorista, meg fog tenni mindent a győzelemért. Az ellenségeink az istenüktől származó eksztatikus felismerés alapján cselekednek. A mi tetteinket az ügyvédek tanácsai vezérlik. Bámulatba ejtő, hogy képesek vagyunk úgy tartani a vonalakat, ahogy eddig sikerült.”
Félreértések elkerülése végett Peters nem a teljes Közel-Kelet lebombázásában látja a megoldást...