Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, február 10, 2006

Kisszombati körbekukucs

Vlagyimir Putyin orosz elnök meglepő kijelentésre ragadtatta magát február 9-én Madridban: márpedig szívesen meghívja a Hamasz vezetőit Moszkvába. Ez bezony egy erőteljes szakadás lenne a mostanra kialakult „kordonon”. Érdekes: vajon a saját csecsenföldi mozlim szeparatistáival hosszú évek óta véres harcokat vívó, a szomszédos volt SZU-köztársaságok területén erősödő mozlim vallási csoportosulások ellen küzdő Oroszország vezetője mit akar elérni ezzel a lépéssel? Mondjuk figyelemre méltó, hogy Putyin szerint a Hamasz nem terrorista szervezet, hanem a palesztin nép által legitim módon megválasztott hatalomgyakorló szervezet.
Mindezt nyilatkozza úgy, hogy a Közel-Keleti Kvartett, azaz az USA, az EU, az ENSZ és Oroszország eddig egységesen határolta el magát a Hamasztól. Eddig legalábbis.

W. Thomas Smith két részes interjújának második részében az „arab gondolatvilágról” értekezik Daniel P. Bolger dandártábornokkal, a kiképzésért felelős koalíciós parancsnokkal beszélget. Átolvasásra ajánlom.

Érdekes dolgokat nyilatkozott Günther Grass, a Nobel-díjas író, publicista. Véleménye szerint a karikatúra-ügy tudatos, előre kitervelt provokáció volt, csak éppen az általa szélsőjobboldalinak nevezett dán újság részéről. A tüntetéseket, gyújtogatásokat, rombolásokat „egy fundamentalista tettre adott fundamentalista válaszként” értékelte.

Arab és mozlim fiatalok egy csoportja kér elnézést Dániától és Norvégiától. Korrekt. JÓ ilyet is látni.

A várakozásoknak megfelelően Európa a visszavonulásos védekezés útját választja: legalábbis ha Franco Frattini bel- és igazságügyi biztosát komolyan vesszük. A The Daily Telegraph angol lapba megjelent interjúja szerint az EU nagyon is valóságos problémákkal szembesül, amikor a szólás- és vallásszabadságot próbálja összefésülni. A szólásszabadság egyben a felelősség felvállalásával is jár: ebben egyet is értek Frattinivel. De az viszont, hogy a megoldás egy önként vállalt cenzúra lenne, nos, nagyon másképp gondolom.
Frattini az újság cikkére egy közleménnyel válaszolt, melyben igyekezett eloszlatni valamiféle félreértéseket.
Az újságíró pediglen leközölte az interjú teljes szövegét.

Mint újságíró, pontosan érzem, hogy Frattini hogyan próbálja meg a saját bőrét menteni és az interjút készítő újságíróra lapátolni a saját problémáját (ugye, mekint a z a mocskos sajtó, amely félremagyaráz és összefüggéseiből kiragad!).

Ha az önkéntes cenzúra nem elég, akkor a hatóságok következnek. Ebben a svéd titkosszolgálat (Säpo) mutatott irányt, amikor a leállításra kényszerítette az SD-Kuriren weblapot, amely leközölte a karikatúrákat. A weblapot a Levonline szolgáltató szedte le, miután konzultált a külügyminisztériummal és a titkosszolgálattal.
Természetesen érthető, hogy Svédország tart a lázongások átterjedésétől, hiszen elég gond van már így is a svéd nagyvárosok külterületeivel (Stockholm, Malmö jut így hirtelen eszembe). Ha itt is egy francia forgatókönyv kerülne elő, az eléggé kínos lenne a svédeknek. Pedig szerintem csak idő kérdése...

És természetesen egyetlen szó sincs arról, hogy a mozlim világ valamiféle mérsékelt hangot üssön meg a jövőben, mondjuk viszonzásképp. Azaz marad a jó öreg egyoldalú engedmény: ezt nehezen tudom elfogadni. Főleg úgy, hogy alapjog feladásáról lenne szó.Így gondolta ezt az amerikai New York Press szerkesztősége is, melynek vezetői egy emberként mondtak fel, miután az újság managementje nem engedte leközölni a 12 karikatúrát.

1 Comments:

Anonymous nevetos said...

Nem latlak msn-en, kellene teazni fokatest. :)

12:12 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home