Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

kedd, február 07, 2006

Irán, karikatúra, Hamasz

Gyors kitekintés a tegnapi napra, amúgy a szokásos karikatúra és urándúsítási iránytűkkel.

Kezdjük Iránnal, hiszen bármilyen furán is mutat, ez az egyszerűbb dolog. Még február 6-án utasították a Nemzetközi Atomenergiaügynökséget (IAEA), hogy lehet leszerelni a nukleáris intézményekbe felszerelt kamerákat, meg elfelejteni az ellenőrzéseket. A lépés nem volt más, mint a már megígért „a diplomáciának ezennel vége” forgatókönyv akkurátus véghezvitele. Mivel a diplomáciai út a BT elé utalással és Irán teljes visszavonulásával gyakorlatilag márciusig, a BT üléséig (ahol, ne felejtsük el, éppen Dánia elnököl majd, minő véletlenek furcsa összjátéka, Kedves Olvasó!!!) maradnak az ingajáratban közlekedő kínai és orosz politikusok próbálkozásai. Sok sikert.


Karikatúrák:

Örömmel vegyes izgalommal számolok be az első iráni Shoah-karikatúra pályázatról. Mind a versenyzők, mind a 12 győztes pályaműveit izgalommal várom.

Dr. Whalid Phares is feltette a kérdést, melyet már oly sokan feszegettünk: miért telt el ennyi, határozottan feltűnő idő a karikatúrák megjelenése és a spontánnak beállítani szándékozott balhé kitörése között? Phares is azon a véleményen van, hogy a most kitört eseménysorozatnak sok köze nincsen a spontaneitáshoz, illetve magához a karikatúrákhoz.

Svédországban máris megmutatta magát az elvárt öncenzúra: a Liber könyvkiadó visszavont a forgalmazásból egy 1993. óta használt tankönyvet, melyben, oh, minő blaszfémia! Két próféta-ábrázolás is helyet kapott. A dolog szépsége, hogy a vallásoktatás tárgyú könyvben szereplő mindkét kép erősen középkori, illetve arab forrású. Az egyik kép elsőként egy XIV. századi perzsa, míg a másik egy XIII. századi iraki kéziratban látható.
Így néz ki, ha már a történelem is cenzúrázandó, Kedves Olvasó. Hangsúlyoznám: több száz éves, Közel-Keleten alkotott művek svédországi reprodukciójáról van szó.

Melanie Phillips a meglepően visszafogott nagy-britanniai szereplésről értekezik a RealClear Politics hasábjain. Fontos és figyelemre méltó írás, ajánlom mindenkinek.

Íme az ominózus levél, melyet a Dániából induló, Abu Laban imám által vezetett spontán delegáció cipelt végig a fél mozlim világon, mielőtt a tömegtüntetések megkezdődtek volna. A levelet kéretik összefüggésbe hozni a fentebb már említett Phares-féle elgondolkodással, illetve az általam megénekelt dolgokkal.
A levélhez fűződik egy aranyos bukta is, ha minden igaz. Állítólag megvan annak a fényképnek az eredetije, amely szerepelt a „lázítási portfolióban”, melyet a dán mozlim küldöttség személyesen prezentált a megfelelő helyeken. A híres „próféta malacarccal” az értesülések szerint nem más, mint a francia Malacvisítási Bajnokság egyik résztvevője. Az eseményt Trie-sur-Baise-ben-ben rendezték meg, a fényképet Bob Edme készítette az AP-től, mely kép az augustus 15-én megjelent beszámolót ékesítette az MSNBC weblapján.

A fentiek fényében talán érdemes lenne elgondolkodni mindenkinek, aki zsigerből igazat ad a „megtaposott mozlim kisebbség jogos felháborodásának”. Talán nem egészen erről lehet szó. Talán.
És ehhez egy apró adalék: Franz Füchsel, a „piszkos tizenkettő” egyik rajzolója árverésre bocsátja az eredeti rajzot, s a bevételt a pakisztáni földrengés károsultjainak megsegítésére utalja át. A tizenkettek pedig közös elhatározásként a karikatúrákért kapott fizetésüket és a képek értékesítéséből származó további szerzői jogdíjakat összedobva egy, a szólásszabadságot támogató karikatúra-díjat alapítanak.

_Ez_ a különbség közöttük és közöttünk.

A végére egy kis Hamasz: Khaled Mash’al, a szervezet (terrorcsoport, kinek mi tetszik) vezetője egy damaszkuszi mecsetben fejtette ki nézeteit. A szöveg érdekesebb részeit a MEMRI fordította át angolra. Tanulságos, főleg azok számára lehet az, akik elhiszik azt, hogy a Hamasz kormányra kerülve jól megszelidül.
Például hamarosan a világ urai is lesznek, csak úgy szólok...