Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, február 06, 2006

Hétvégi visszatekintő

Nos, izgalmas hétvége fekszik mögöttünk, gyújtogatással, rakétás terroristavadászattal és persze néminemű urándúsítással.
Lássuk szépen sorban:

A karikatúra-ügy néven elhíresült összecsapás a hétvégére az eddigi tetőfokára hágott. A péntekre „Harag Napjáról” már szóltam egy rövidet: a képek magukért beszélnek. Ne felejtsük el, a szólásszabadság miatt nem verték ki a tüntetők kezéből a meglehetősen offenzívnak minősíthető (legalábbis nekem az, ha konkrétan megölésemmel vagy rabszolga sorsba taszításommal fenyegetődznek egy vallás nevében) transzparenseket.
A harc, mi több, lassan háború, szombat-vasárnap több fronton is előremozdult. Egyrészt a karikatúrák vonalán: sorban bukkannak fel a „válaszcsapások”, egyrészt a már megszokott arab csatornákon, médiában, másrészt Európában is (ugye már említenem sem kell a szólásszabadságot...). Példának okáért több helyen is bemutatták már az Arab Európai Liga weboldalán feltűnt két karikatúrát: lehet eltöprengeni az eredeti „piszkos tizenkettő”, illetve az itt látható két karikatúra közötti „sértési fokozaton”. Már akinek kedve van hozzá, én részemről rosszul vagyok az Anna Frankos-Hitlerestől, de nem tartom megoldásnak, hogy felgyújtsuk az illetékes AEL irodáját.
Ezt viszont mások máshol máshogy gondolták: a dán külügyminisztérium egy tetemesebb összeget költhet el a biztonságosabb nagykövetségek felépítésére. Kicsit kiégett a szíriai (Damaszkusz) és a libanoni (Bejrút) diplomáciai kirendeltség, de nem járt jobban a damaszkuszi norvég nagykövetség épülete sem.
Hassan Sabei libanoni belügyminiszter február 5-én benyújtotta a lemondását, válaszlépésként a libanoni erőszakos gyújtogatásokra. Szíriából elmenekültek már a dán turisták, a dán nagykövetség teljes személyzete és erre szólította fel polgárait több állam is. Hasonlóképp hagyják el a palesztin területeke is az európaiak.
A világ számos részén rendszeres támadások érik a keresztény és/vagy európai polgárokat, azok járműveit, épületeit.

Természetesen az online mozlim világ is (virtuális) szablyát rántott, annak rendje és módja szerint bombákkal, robbanószerekkel, lefejezésekkel, de minimum egy megfelelőképp véres jiháddal lerendezendő a problémakört.

Amúgy érdekes dolog, mi több, valami gyönyörűen perverz logikától vezérelt, hogy a tiltakozók többek között azért őrjöngenek, mert a már sokat emlegetett karikatúrák egy része erőszakosnak ábrázolja a mozlim vallást. Nadehát mintha itten most tömegtüntetésekkel, kődobálással, utcai zavargásokkal, gyújtogatásokkal, verekedésekkel, gyűlölködő feliratokkal fejeznék ki azt, hogy a mozlim vallásnál békésebb a földön nincs?!
A képek százait végignézegetve aránylag sok mindent megértek már, de egy valamit azonban nagyon nem: miért kellett szétverni és felgyújtani a damaszkuszi tűzoltóautókat? De most tényleg, milyen indokkal? Végül is európaiak, hiszen olasz gyártmányú Iveco gépjárművekről van szó, értem én.


Bár sokszor morogtam a Népszabadság miatt, most mégis dícsérem a lapot: egészen pontosan az online részleg Metazin magazinjának egy cikkét. Gyönyörűen foglalják össze a nevezetes karikatúrák születésének előzményeit, történetét. Must read.

Egy kikacsintás: Irakban a helyi lakosok fegyverekkel megtámadták azt a dán járőrt, akik egy csoportnyi, közlekedési balesetben megsérült gyereket próbált ellátni a helyszínen. A dán katonák viszonozták a tüzet, majd néhány gyerekkel a fedélzeten visszavonult.
A dán kontingens parancsnoka, Henrik Sommer ezredes szerint még nem hiszik, hogy a támadásnak köze lenne a felkorbácsolt érzelmekhez. Ahümm...

Ehhez képest az, hogy Irán a Biztonsági Tanács elé kerül, mert az IAEA igazgatótanácsa "elmeszelte", igazán apróságnak tűnik, ha a médiajelenlétet vizsgáljuk. Pedig fontos dolog történtek utána is e témában: Irán felrúgott minden maradék (legalábbis megígért, de be ritkán tartott) megegyezést, hiszen már előre figyelmeztették az IAEA-t részükről a "dipolmácia vége", ha a BT elé kerül az ügy. Egymásnak esett Izrael és Irán is vasárnap, egyelőre verbálisan. Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök közölte, hogy sokba lesz az urándúsítás, míg az iráni vezérkari főnökök egyesített bizottsága "örök időkre emlékezetes leckéket" adna Izraelnek.

Két légitámadással öt terroristát iktatott ki az Izraeli Légierő Gázában: a Hamasz választási győzelme után ezek voltak az első ilyen légicsapások.

Mindeközben csendben meglépett 23 jemeni elítélt a bötönéből, akik közül 13 az Al-Kaida harcosaként volt nyilvántartva. Az egyik szökevény nem más, mint Jamal al-Badawi, aki a USS Cole romboló elleni támadás megszervezőjeként kapott halálbüntetést.

Szép hétre ébredtünk...