Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, január 20, 2006

R.I.P. Slovakian Air Force An-24PB Coke

Mint azt gondolom sokan hallottátok, január 19.-én este a Borsó-hegy közelében a földnek csapódott és kigyulladt a Szlovák Légierő An-24PB Coke típusú közepes szállító repülőgépe. A típus közel áll a szívemhez, hiszen jómagam is ezt repülöm több száz órája a VATSIM-en.
A gép a hírek szerint a koszovói szlovák kontingens tagjait hozta haza Kassára (LZKZ) Pristinából. Amit sikerült kihámozni, hogy vélhetően a Malacky-n (LZMC) működő 1 Dopravná Roj állományába tartozó két An-24-esből zuhant le egy gép, fedélzetén 45 fővel. Egyes hírek szerint az egyetlen túlélő a kapitány lehetett.
A géptípus a festét alapján is azonosítjható, hiszen a szlovákoknál az An-26-osok tereptarkák, míg az An-24-esek háromszínű, "civilesebb" festést kaptak. A fák között látható maradványokról készült fényképen a piros-fehér-kék színkombináció figyelhető meg.
Amit az egyes fórumokból sikerült kibányászni (az Index Légiforgalmi irányítók illetve Repülőszerencsétlenség fórumai), az az, hogy a gép a kassai APP-tól (approach, közelkörzeti irányítók) kért vizuális, azaz látás utáni megközelítést és leszállási engedélyt a 01-es kifutóra. A gép vészhelyzetet nem jelentett. A magyar területre áthúzódó légtér már a kassai irányítás területe, évek óta. A magyar irányítók ennek megfelelően már korábban átadták a gépet Kassának. A gép ezután letért a megfelelő pályáról (legalábbis mindenki eről beszél) és Hejce községtől nem messze a hegynek csapódott. Az időjárási adatok a METAR szerint jók voltak.
A dolgot nem igazán értem, mert a Jeppensen adatai szerint ott semmilyen körülmények között nem lehettek volna ilyen alacsonyan. Valószínűleg én kavarok el valamit, teszem hozá...
A gép mögött egy másik An-24-es is repült, az jelentette a tüzet.
Ha minden igaz, e gépekből esett le az egyik:
2903
5605
5803


Képek a katasztrófa helyszínéről:
Index
Origo

LZKZ Térképek, megközelítések a lap alján itt.

Amúgy csókoltatom a magyar rendőrség nyilatkozóját: a NOL tájékoztatása szerint a rendőrség illetékese kijelentette, hogy a repülőgép "nem látott el katonai feladatot". Nomármost. A Szlovák Légierő repülőgépén, a Szlovák Hadsereg katonái utaztak haza egy katonai békefenntartó misszióból. Mi ez, ha nem katonai feladat? Jelezném, nem csak az a katonai feladat, ha bombáznak...

Ha tudok valamit, azonnal megírom...

Ui: "Lamperth Mónika belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján közölte, az utaslista alapján nem lehet kizárni, hogy szlovákiai magyar is lehet az áldozatok között." MNO
Nem qrvára mindegy, hogy milyen nemzetiségűek voltak? Nem???!!!

UPDATE:
A www.planes.cz szerint az 5605-ös lajstromszámú gép esett le.

8 Comments:

Anonymous KerozinEmber said...

Tudom, nem idevág, de mivel nincs fórumod, itt kérdezném meg, a VATSIM az mi a fene???

12:01 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

A VATSIM egy online légtér, ahol a Flight Simulator-család programjaival tudsz repülni. Élő pilóták, légiirányítók. Sirályság.

www.vatsim.net

Trau

12:25 du.

 
Anonymous Tom said...

Üdv!

Amúgy a túlélő neje bizonyos Michaela Farkasová. Szal van némi magyar beütés talán... Lehet, hogy másnak nem, de nekem fontos. Szülővárosom a Duna két partján, és az északi rész nem Mo.-n van... Sokakat ismerek odaátról (mondjuk katonát nem). Ha MNO hír, ha nem, engem érdekel, mi van a szlovákiai magyarokkal.

5:11 du.

 
Anonymous KerozinEmber said...

Tom, gondolom észak-komáromra gondoltál...

Nekünk ism fontosak a magyarok...

8:01 du.

 
Anonymous tom said...

Igen, Komáromra gondoltam. És máshogy olvasva végül is igaz, tökmind1, milyen nemzetiségűek, a veszteség ugyanolyan marad. Csak így kicsit közelebb jött hozzám...

Amúgy jó pihenést mindenkinek, kitört a hétvége!

4:34 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Szamomra minden katona, aki repules kozben vesziti az eletet, egyforman tiszteletre melto, nemzetisegi hovatartozas nelkul.

Trau

2:44 de.

 
Anonymous tom said...

Üdv!

Természetesen tiszteletre méltó minden áldozat, és a hozzáállásod is. De ha egy hasonló katasztrófa mondjuk Kongóban következik be, akkor arról 3 sorban emlékezel meg - nem kevéssé az információ hiánya miatt. Nem nacionalista hozzáállásból közelítettem meg a témát, csak nagyon szíven ütött, engem is meg a túlparti barátaimat is (kb akkor este 9kor hívtak fel, hogy leesett egy gép, netet izzíts...) - jóval inkább érintettek vagyunk, ennyi.

7:50 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Ebben bizony igazsagod vagyon, hiszen a hir hirertekenek meghatarozasakor nem csupan a rendelkezesre allo informaciomennyiseg szamit, hanem az is, hogy mekkora a kulturalis tavolsag a fogyaszto es a hirt szolgaltato kozott.
Ez pediglen ugye nem kicsit eltero a kongoi es a hejcei katasztrofa kozott...

EN meg atbeszelgettem az ejszakat egy baratommal, hajnali 2 utan neztem csak fel a netre egy lefekves elotti sweep-re. Aztan megdobbentem...

Trau

12:02 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home