Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

szerda, január 04, 2006

A Nagy Sakkjátszma

Az adkoronsinternatoinal jelentése szerint Irán csupán egy nagy-nagy sakkjátszmának látja az atomprogram körül kialakult helyzetet. Az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági tanács elnöke, Ali Larijani ezzel együtt megfenyegette Európát: ne kényszerítsék arra, hogy a párbeszéd helyett azt a bizonyos "másik forgatókönyvet" vegyék elő.
Érdekes.
A "másik forgatókönyv nem más, mint az alig leplezett, erőszakos cselekményekkel fenyegető konfrontációs politika. Ezt Larijani maga is megerősítette, hiszen megfenyegette az EU-t: ha Irán nem nyer abban a bizonyos Nagy Sakkjátszában, akkor Európa is veszíteni fog, míg lakói felkészülhetnek ara, hogy a pokolban fognak élni.
Még rosszabbul járt az USA és Izrael: nekik elég egy kis hiba és máris a nyakukba robban a pokol.
Az iráni vezető nem kevés magabiztosságról tett tanúbizonyságot, mikor kijelentette: ezzel a lehetőséggel mindkét ország tisztában van, így nem is fognak messzebbre menni, mint a verbális vagy pszichológiai hadviselés.
Hümm, én azért erre nem tenném fel a jövő havi fizetésemet, jegyzem meg halkan. Ezt ugye több tényszerűségre hivatkozva is tehetem, hiszen igen magas képzettségű, igencsak motivált katonákkal áll szemben Irán, akik ráadásul a világ jelenlegi legfejlettebb támadóeszközeit vezetik (ha csak a légierőnél maradunk: F-15I, F-16I, F-15E, B-2...), illetve töbé-kevésbé működőképes rakétavédelmi rendszerrel (igaz, ezt még "élőben" sosem tesztelték) és meglehetős mennyiségű atomfegyverrel rendelkeznek.
AKinek igazából félnivalója van, az nem más, mint Európa: a ma reggeli elemzés mellett felhívnám a figyelmet a nem hagyományos hadviselés (direkt, azaz iráni végrehajtású vagy indirekt, partnereken keresztül véghezvitt terrortámadások) veszélyére is.
Izgalmas tavaszunk lesz.