Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, január 16, 2006

Külpolitikai hétkezdet

A hétvége legfontosabb eseményével, Angela Merkel kancellárasszony washingtoni és moszkvai útjával külön elemzésben szöszmötölök ma még, most az egyéb szolgálati közlemények következnek alant:

Vajon lehetséges-e, hogy a kalifátus visszaállítása az a cél, melyre a mérsékelt mozlim hívők szíve megdobban? A kérdésre Karl Vick keresi a választ a The Washington Post hasábjain. A dolog több szempontból is izgalmas: Törökországban 1924-ben billentette popón Kemal Atatürk az utolsó török kalifát, míg a Közel-Keletet az első világháború után darabolták fel az európai hatalmak. A cikkíró szerint erre még maga bin Laden is utalt a szeptember 11-i támadások egyik magyarázataként.
Kérdés persze, hogy egy esetleges „összmozlim” kalifa mennyire lenne képes összefogni az igencsak sokszínű mozlim vallási irányzatokat.


Az egyik leggyakrabban használt vád George W. Bush elnöke ellen épen a túlzottnak tartott vallási irányultság: magyarán konzervatív és/vagy bigott katolikusnak tartják. Nos, jelentem, azért vannak fokozatok: az iráni elnök, Mahmoud Ahmadinejad egyenesen arról beszélt, hogy 2005. szeptemberi ENSZ-felszólalása közben a new york-i terem előadói pulpitusán amolyan ragyogó aura vette körül. A ragyogás annyira elkápráztatta a küldötteket, hogy a beszéd 27-28 perce alatt egyszer sem pislogtak. Az elnök megerősítette a megfigyelők észlelését, mondván jómaga is érezte a ragyogást maga körül. Gonosz megjegyzések szerint a nyugati küldöttek azért nem pislantottak egyet sem, mert nem hitek a fülüknek az elhangzottak tárgyában.
Amúgy Ahmadinejad éppen most osztotta fel a világot: Irán az „ördögi Nyugat” ellen küzd, mely állami terrorizmust bevetni sem reszt. A Nyugat emellett a „sötét középkor logikáját használja”, fekete és fehér országokra felosztva a világot.

Nos, szerény véleményem szerint életveszélyes, ha Irán a „mahdiizmust” veti be. Ez nem jelent mást, mintsem azon hiedelem kihasználását, mely szerint Mohammed ibn Hasan, Mohammed próféta egyenesági leszármazottja, a 12. imám vissza fog térni a IX. század óta tartó „elzárkózásából” és ő lesz az, aki néminemű káoszon, világok harcán és tömeghalálon keresztül elhozza a béke és a világosság korszakát az utolsó nap után. Amolyan Apokalipszis, csak más köntösben.
A fialatembert utoljára Jamkaran egyik kútjánál látták utoljára, a szóban forgó kút azóta is a siíták egyik legfontosabb zarándokhelye, a kútba dobálják be kívánságaikat a hívők. Az iráni elnök szerint az ország legfontosabb feladata felkészülni a Mahdi felbukkanására.
Hogy az effajta vallási fanatizmus, ha állami szintre emelik, miért lehet biztonságpolitikai szempontokból igencsak veszélyes, arra sorol fel néhány példát Daniel Pipes írása.

Rendben van, az orrunk előtt tornyosul egy gigászi problémahalmaz, mely ráadásul robbanékony és mostanában sok a gyufa körülötte. A helyzet veszélyeiről értekezik John Keegan a Telegraph oldalain, a Wall Street Journal szerkesztőségi véleménye, de Victor David Hanson a National Review Online oldalán is ezt járja körbe.

Az írások mindegyike a diplomáciai és a katonai válaszlehetőségeket mérlegeli, az egyes forgatókönyvek kimenetelét kutatva. Érdekes meccs lesz...
Több dologra is felhívnám a figyelmet az üggyel kapcsolatban:
- Angela Merkel washingtoni túrája is beleszól a helyzetbe, hiszen eddig Schröder volt az USA-elleneség egyik legfőbb európai motorja;
- Az EU is rájött arra, hogy a szóban forgó eszközök Európa jelentős részét képesek elérni és az EU jelenleg semmilyen katonai válaszlehetőséggel vagy védelmi eszközzel nem rendelkezik (nem véletlen a tárgyalásos formula erőltetése). Ennek megfelelően mintha valamilyen egységes álláspont kialakítására törekednének: meglássuk, mi lesz belőle;
- A BT-ben, mely a szankciókról dönt, Kína és Oroszország is benn csücsül. Az oroszok enyhe rosszallással beszélnek már Iránról (de azért a Tor-1M légvédelmi rakétarendszert persze leszállítják), Kína azonban hallgat: igen fontos kereskedelmi partneréről, jelentős energialelőhelyéről van szó.
Lásuk a Nagy Sakkmeccset...

A The Herald védelmi szakértője, Ian Bruce szerint észak-iraki támaszpontokat is igénybe vehetnek az F-15I Ra’am (és nem F-15E Strike Eagle, kedves kollega...) vadászbombázó repülőgépek, melyek az iráni célpontokat támadják meg valamikor tavasszal.

Norvégia viszont felhagyott az EU terroristalistájának használatával. A hivatkozás: ha betartanák a listával járó kötelezettségeket, az megnehezítené Norvégia szerepét, melyet több jelenlegi békefolyamatban is betölt, mint semleges szereplő. Kapcs-ford: nehezebben tárgyalhatnának a terroristákkal, hiszen ha nyilvánosságra kerül a dolog, sokkal nagyobb disznóságnak minősül.
Nesze neked közös európai fellépés a terrorizmus ellen...

7 Comments:

Anonymous T. úr said...

Trau bátyó, bush nem katolikus, hanem valami nyamvadt baptista.

Ha már precízkedsz itten.

9:21 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Metodista,ha meg precizebbek akarunk lenni, 1986-ban tert at.

A mondanivalo lenyegen ez mit sem valtoztat... :)

Trau

11:25 de.

 
Anonymous Thunder said...

Üdv!
Ha már külpol.; a pakisztáni bombázás kimarad? Mert még az USÁtól se szép atomhatalomban bombázni...
Más: a közös EU fellépést a terror ellen nem befolyásolja Norvégia; nem EU tag.

6:20 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

pakisztani tamadas korul egyenlore sokkal nagyobb a kuszasag, mintsem kijelentheto lenne: a "szokasos" modon egy bekes csaladot lottek cafatokra a rohadt amerikaiak.
Egymasnak ellentmondo hirek latnak napvilagot az aldozatokrol, voltak-e fegyveresek vagy nem: ezeket nem is fogjuk sosem tudni, hiszen kozel s tavol nem voltak foldi egysegek, akik a tamadas utani felderitest megoldottak volna.
Mert ugye ha a helyiek ruhazataban uldogelo ember hullajanak kezebol kicsavarod a Kalasnyikovot, egybol kesz a "civil aldozat", szoval ezzel csak ovatosan.
Folyik a szocseples is_ most akkor a sokat emlegetett tenorista fokutya ott volt-e vagy sem, a legutobbi ertesulesek szerint elkesett.
Nade tekintheto artatlan aldozatnak-e az, aki egy tenoristat hiv vendegsegbe?

Masreszt azt sem tudjuk, hogy a pakisztani es az amerikai kormanyzat miben egyezett meg. A jelek szerint sokkal inkabb a sajtonak szolt a verbalcsorte, mintsem komoly felfordulas lenne...

Trau

12:50 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Es csak az archivum kedveert: en kozos _europai_ fellepest emlegettem, nem EU-st... ;)

Trau

12:52 de.

 
Anonymous tom said...

Üdv!

Erről a pakisztáni bombázásról egy évekkel ezelőtti izraeli eset jutott eszembe. Akkor szintén vmi fő terrormókus volt a célpont, nem először. Meg is kapta az egytonnás lézerbombáját, biztos, ami biztos. Csakhogy kiderült, hogy áldozatul esett még vagy 8 gyerek, mert az az állat (már bocsánat) olyan helyre ment alukálni, nyilván nem minden hátsó szándék nélkül... Lett is nagy nemzetközi sajtóhacacáré.
Persze nem azt mondom, hogy hajrá, nyírjunk ki mindenkit, aki terroristák 100 m-es körzetében tartózkodik, de egy dolgot jegyezzünk meg: ez HÁBORÚ, és mint ilyen, sajnos mindig vannak ártatlan áldozatok. A jenkik ezt bájosan "járulékos kár"-nak nevezik...

Izraelt meg nem annyira érdekli a dolog, ott a szemet szemért elv ugye maga az alkotmány. És ha jóval több is kifolyik a kelleténél - életbe lép az előző bekezdés.

3:25 du.

 
Anonymous tom said...

Jah, és láttam a közelmúltban az iráni elnököt, élőben, CNN, sajtótájékoztató. Tényleg ijesztő, not yet another populist.

3:29 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home