Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, január 23, 2006

Külpol indító hétfőre

Mindannyiunk kedvenc iráni elnöke, Ahmed Ahmadinejad Szíriában járt az elmúlt hét végefelé. Ha már itt volt, akkor találkozott is számos terrorszervezet és "simplán" radikális palesztin szervezet vezetőjével, így az Iszlám Dzsihád és a Hamasz vezetőivel is. Biztos sütirecepteket cseréltek...
Ahmadinejad természetesen támogatsáról biztosította a palsztin felkelést, míg a tenoristák biztosították: egyrészt győzni fognak, másrészt kifejezték szolidaritásukat is Szíria felé, akit mindenféle csip-csup robbantásos ügyek miatt csesztetnek, ugye.

Már megint kénytelen vagyok rájönni, hogy nem megfelelően kezelem a multikulti-kérdést. Ugye ennek egyik alapvető feltétele, hogy tiszteljem a másik fél vallását, annak minden zegével-zugával együtt.
Nomármost Abu Hamza al-Masri, a britek "kedvenc" londoni radikális mozlim vallási vezetője szerint az öngyilkos merénylet (mondjuk ha bemész a diszkó előttis sorba és tizenéves kölyköket robbantasz cafatokra) a vallási vezetők által mondhatni előírt, legmagasabb fokú mártírság. Ergo totál szabályos.
Amellett számos egyéb dolgot is érdekesen magyaráz: nem olvasta a lakásán talált terrorista szakirodalmat és így arról sem volt fogalna, hogy abban a Big Ben és az Eiffel-torony elleni támadásokról van szó...
Szó esett a film- és hangrögzítő eszközökkel felvett beszédeiről is. A bírók Koránt kaptak, hogy segítsék annak felfogását: az úgynevezett "offenzív" retorika egyenesen a szent könyvből fakad, ergo, mint említettem, teljes mértékben elfogadandó, hiszen vallási gyökerű az uszítás és a gyűlöletkeltés. A védőügyvéd szerint igaz, hogy gyilkosságra szólított fel, de csupán a Koránt idézte.
Ahümm...

Jelentem, sikerült találnom egy mérsékelt, nagy hatású mozlim gondolkodót, aki tiszteletre méltó módon próbálta másképp gondolni azokat a dolgokat, melyek szerinte nem helyénvalóak. Tettei, nézetei (és számos publikációja, mogalmi működése) jutalmául Al-Ustaz Mahmoud Muhammad Taha-t az egyiptomi bíróság röpke két óra alatt halálra ítélte és 0985. január 18-án
fel is akasztották.

Michael Yon-t már régóta olvasom és kedvelem: mai "Jó hír"-rovatunkat is ő adja. Operation Iraqi Children, hogy a következő nemzedék már egy hangyányit árnyaltabb képpel rendelkezzen annál, hogy minden nyugati egy leküzdendő célpont. Hiszem azt, hogy az ország gatyába rázásának ez legalább olyan fontos része, mint a terroriták szorgalmas likvidálása.

Egy kis lazulás a végére: az USAir egyik kapitánya úgy döntött, hogy az Embraer E-170-es tulajdonképpen parkolófékkel, azaz rögzített főfutómű-kerekekkel is képes leszállni. Sikerült, igaz, a kerék egy kicsit elkopott... :)