Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, január 09, 2006

Kitekintés hétfő reggeltájt

Elsőként egy hazai hír, valószínűleg D.P. tollából, a NOL-on. A rövid írás egy boszniai, tűzharcba torkollott letartóztatásról szól, néminemű haditechnikai kitekintéssel.
A letartóztatásról még megjegyezném: a boszniai szerb elnök tiltakozására válaszul jelezném, a feleségnek és a 11-12 éves gyereknek sem volt kötelező AK-47-essel tüzet nyitni a letartóztatást végző katonákra. Ha viszont így döntenek, ne csodálkozzanak, ha visszalőnek. Még akkor sem, ha nőről és gyerekről van szó. Nem az EUFOR kezdte.
Amivel viszont igazából gondom van, az a cikk utolsó harmada, ahol az újságíró szakértőkre hivatkozva a a BTR-80A páncélozott gyalogsági harcjárművet ("nyuszibuszt") kritika nélkül jobbnak ítéli, mint az amerikai Styrker-t. Nos, csak két halk megjegyzés, amit bokorugró (lövész) ismerősöktől gyakran hallottam. Egyrészt nem lenne rossz, ha működőképes légkondi lenne a BTR-ben (Stryker: van). Másrészt jelentős harcászati htrányt jelent az orosz járműnél, hogy a hajtómű elhelyezése miatt (magyarul a két motor a BTR hátsó részét elfoglalja) csak két, kis méretű, szű oldalsó ajtón keresztül tudják elhagyni a járművet a lövészek. A tapasztalatok szerint harchelyzetben ez sok baj oka lehet (pl. beakad a katona az ajtóba, nem védi a jármű a kiszállt lövészt, hiszen városi harcban jellemzően két oldalról tüzelnek, a BTR meg mindig nem tud egy szűk utcán keresztbe állni...).
Említi a cikkíró a boszniai és a koszovói pozitív tapasztalatokat. A valódi harchelyzetet, Csecsenföldet viszont szemérmesen elfelejti. Pedig a BTR-család igazi próbaterepe mégis csak az a terület...

A Riehl World View egy kisebb összeállítást készített egynémely katonák kitüntetései mögött lévő akciókról. Közöttük szerepel kedvenc indiai származású, ezervattos mosolyú, Ezüstcsillaggal (a harmadik legnagyobb kitüntetés az Egyesült Államokban) kitüntetett Neil Prakash hadnagyom is, az Armor Geddon blog szülőatyja, számtalan kiváló történet átélője és megörökítője. Fotózott és videózott is sokat, a blogját erősen ajánlom. A kedvenc képsorozatomon egy iraki bácsi kapja telibe az Abrams-et a főút kellős közepén. A hegynagyságú, zöld harckocsit a helyi kollega egy piros Opel Vectra B-vel próbálta meg ütközéses módszerrel eltolni. Nem nyert. A sofőr saját állítása szerint nem vette észre a parkoló Abrams-et, azért ment neki. A Vectra egy kicsit beteg lett, a bácsi meg lefejelte a szélvédőt (a biztonsági öv gondosan nem volt becsatolva...). A sztori csattanója: a bácsi sebeit ellátták, majd kifizették a Vectrában esett kárt. Tudom, t. úr szerint ez is csak PR... :)

Állítólag érdekes hangfelvételeket találtak Szaddam Husszeinről, mely a sokat emlegetett tömegpusztító fegyverek ügyében hozhat fordulatot Meglássuk február 17-én.

Érdekes jószolgálati követei vannak az UNICEF-nek. Harry Belafonte, aki énekesi pályafutása mellett dolgozik az UNICEF-nek, lazán a "legnagyobb zsarnoknak" és "a legnagyobb terroristának" nevezte az amerikai elnököt, miközben a szintén érdekes ötleteiről és nyilatkozatairól ismert venezuelai elnök, Hugo Chavez vendégszeretetét élvezte.
Nem tudom, mennyire feladata az UNICEF jószolgálati követének a politizálás, pláne ilyen meglehetősen szélsőséges szinten. Ha jól emlékszem, az ENSZ szakosított világszervezeteként a segélyezés és az életmentés lenne a célja, vagymi.


Végül egy apró poén, Szalmalángtól:

Európai tévhitek és cáfolataik, Svédország:
K: Lapra szerelhetőek-e a Gripen vadászgépek?
V: Igen, az Ikea-ban a 12B polcon találod meg.