Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, január 02, 2006

Ki emlékezik rosszul?

Én vagy Aczél Endre? A neves újságíró kollega ugyanis a Népszabadság Online cikkében a következőket említi, az ukrajnai gázhelyzettel kapcsolatban:
"Az a mondat azonban nem lóghat sokáig a levegőben, hogy az energiával nem lehet viccelni: az erőszakos elvonás egyenlő a háborúval. Ha valaki hitetlenkedne, annak felidézném, hogy amikor Kadhafi ezredes olajembargóval fenyegette meg Washingtont, az amerikai légierő nyomban Líbia fölött termett és bombákat hullajtott."

Nos, az én emlékeim szerint 1986. április 14-én azért indult támadás Líbia ellen, mert néminemű terrorcselekmények történtek Európában, s az amerikai kormányzat szerint Líbia keze volt a dologban.

Hümm?

4 Comments:

Anonymous Thunder said...

Üdv!
Számíthatunk egy hosszabb elemzésre az orosz-ukrán témában, vagy érjük be ennyivel?

7:13 du.

 
Anonymous ToM said...

Khm 1986, a többi stimmel :)

7:46 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Javitva es koszonom!

Trau

2:23 du.

 
Anonymous Névtelen said...

Aczél elvtárs több ponton téved (Nem Moszkvában, nem Mercédeszeket és nem osztogatnak...):
A US. Department of State Bureau feljegyzései szerint az USA-Líbia kapcsolat az alábiak szerint romlott:
1951-ben az USA támogatta Líbia független állammá válását, meg is nyíltak kölcsönösen a nagykövetségek.
1969 a Kadhaffi hatalomátvétele utáni politika elfogadhatatlan volt az USA számára.
1972 az USA visszahívja nagykövetét.
Már a hetvenes években exportkorlátozás alá helyezték a katonai eszközök valamint civil repülők értékesítését Líbiába.
1979. decemberében feldühödt tömeg gyújtogat az USA líbiai követségén, a dolgozókat kivonják az országból, és Líbiát hivatalosan a terrorizmust állami szinten támogató országgá nyilvánítják.
1981 májusában az USA kormányzata erővel bezárta Líbia Washingtoni követségét, és kiutasította az országból a személyzetet.
1981 augusztusában Líbiai repülők légiharcot vívtak egy USA légiőrjárattal, vitatott hovatartozású tengerszakasz fölött.
1982 márciusában maga az USA rendelt el a líbiai olajra importembargót, és bizonyos (szokásos) cikkekre exporttilalmat, valamint minden nem élelmiszer illetve gyógyszercikkre külön engedélyeztetési eljárást írt elő. Ezt 1984 márciusában (olajipari cikkek exportjának abszolút tilalmával) és 1985 áprilisában (Líbiába irányuló Export-Import Banki finanszírozás tilalmával) tovább szigorította az USA kormányzat.
1986 januárjától teljes közvetlen export és importtilalmat rendelt el az USA Líbiával szemben. Megtiltották továbbá az utazással kapcsolatos tevékenységeket és a kereskedelmi szerződések kötését is, valamint a a Líbiai kormányvagyont befagyasztották az államok területén.
Ezek után következett a Berlini robbantás, majd az USA válasz légicsapása.

11:55 de.

 

Megjegyzés küldése

<< Home