Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, január 30, 2006

Hamasziáda, Part Drei

Hamasziada, Part Drei

A Hamasz vezetője, Mahmoud al-Zahar benyújtotta a kívánságlistát: a tételek tetemesek, a felkínált viszonzás ellenben feltűnően csekélyke. De lássuk csak.
Szóval a kívánságok:
- Visszavonulás az 1967-es határokig (azaz a gázai övezet és Ciszjordánia teljes kiürítése;
- Izrael engedjen el minden palesztin foglyot;
- Az izraeli agresszió azonnali befejezése;
- Földrajzi kapcsolat Gáza és a nyugati part között (azaz ellenőrzés nélküli forgalom biztosítása);
- Ezzel egy időben a független palesztinállam kikiáltása;
- Majd 1-15 év türelmi időszak.
Speciel a palesztin amnesztia a gyilkosságokért elítélt köztörvényesekre és a terrorcselekmények miatt bebörtönzöttekre is igaz lenne.
Megjegyzendő mellesleg, hogy a követelt szárazföldi kapcsolat az izraeli Negev-sivatag egy részének átadása lenne, önként és dalolva.
Nos, de mit is kínálnak ezért?
- Hosszútávú tűzszünetet vagy békét.
Szóval ennyit. Semmi Izrael-elismerés, vagy az eltörlést követelő charták kidobása, netalántán lefegyverkezés. Egye penész, ha teljesítik minden követelését, a Hamasz hajlandó lesz _elgondolkodni_ az esetleges normalizálódásról.
Nincs az az épelméjű izraeli politikus, aki ebbe belemegy. És nincs az az európai vagy amerikai politikus, aki a felkínált alkut képes lenne lepasszírozni a zsidó állam torkán. Per momentán derekas patthelyzet.
Azt hiszem, a Hamasz egy kicsit elmérte a helyzetet. Amit kívánnak, az gyakorlatilag az azonnali visszavonulás és a megadás. Ezt így ebben a formában lehet, hogy belföldre címezték, de hogy nem működhet, az egészen biztos.

Érdekesen alakul a pénzügyi finanszírozás is: körülbelül egymilliárd dollárnyi segélyről van szó, az izraeli pénzek nélkül. Több mint a fele az európai országoktól érkezik, a maradékot a nemzetközi szervezetek, arab és ázsiai országok, illetve az Egyesült Államok (tavaly 70 millió dollárt kapott a Palesztin Hatóság direkt finanszírozással). Az USA 225 millió dollárt költött humanitárius célokra az USAID-on keresztül, illetve 88 millió dollárt utalt át a menekültek ellátására.
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter viszont most kizárt mindenfajta amerikai pénzügyi segítséget. Ez nem meglepő.
Minthogy az sem, hogy jó fhanszia bahátaink máris feltalálták a spanyolviaszt. Az EU számára érthető módon igen nagy fejtörést okoz a fennálló helyzet, hiszen úgy kéne jóságos és megértő nagybácsit játszani, hogy a támogatást speciel egy terrorszervezet kapná. Nos, a külügyminiszterek elméletileg ma döntik el, hogy hogyan tovább, de egy briliáns megoldés máris akad. Gerard Araud, az izraeli francia nagykövet szerint a dolog egyszerű: közvetítőkön keresztül kell a pénzt az új Palesztin Hatóságoknak adni.
Fordítom: mi, derék európai jómunkásemberek a nem kormányzati szerveket támogattuk. Hogy ők utána ezt a pénzt speciel hova és kinek adják tovább, az már nem a mi dolgunk.
Most őszintén: komolyan azt gondolja a derék francia diplomata, hogy a Hamasz nem fogja ellenőrizni és saját céljaira használni a palesztin területekre érkező pénzeket? Azért ez a „mossuk kezeinket”-forgatókönyv nem kicsit átlátszó, jegyzem meg halkan.
Araud emellett persze sietett leszögezni: bár a Hamasz tényleg terrorszervezet, és mint ilyen, az EU számára nem tárgyalóképes partner, de ne rohanjunk, várjuk meg az új kormány felállását, hiszen nem tudni, „milyen karaktere” (sic!) lesz annak. Segítsek a találgatásban?
Jah és természetesen lesz kompromisszum is az érzékeny kérdésre. Jaja, a kompromisszum, az egy fontos dolog. 1938-ban is volt.
De lehet, hogy a dolog másképp is megoldódik: csupán törölni kell a Hamaszt az EU terrorlistájáról és máris minden okés. Pontosan ezt javasolja a konzervatív EU-képviselő, Edward McMillan-Scott. Véleménye szerint a Hamasz 2005. februárja óta betartja a tűzszünetet(???), emellett az EU köteles figyelembe venni, hogy egy megválasztott iszlám gyökerű erő, mely hatalomra került. És mivel a Hezbollah sincs rajta, ezért íziben vegyék le a Hamaszt is. Szerintem meg rakják mellé a Hezbollahot, ez még jobb megoldás.
Jegyzem meg halkan a derék honatyának: a terrorizmus nem a listáktól függ.

A Hamaszról egy remek elemzést készített dr. Whalid Pares a The Counterterrorism Blogon. Történelmi visszatekintés included!

4 Comments:

Anonymous T. úr said...

Itt most szerintem inkább az eunak van igaza. A Hamaszt megválasztották, nem nagyon lehet úgy tenni, mintha nem létezne. Az pedig, hogy éhenhalasztják ott a népeket, megoldás, de nem az igazi.

Amúgy a Hamasz követelése a '48-as ('47-es?), Izraelt is megalapító ENSZ határozatnak tűnik, amit arab barátaink elég látványosan vettek semmibe és utasítottak el, így több szempontból is fejlődés, ha a hamasz ehhez ragaszkodik, és nem a tengerbegyaluláshoz. Még 50 év, és béke lesz ott, meglásd.

9:57 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Egy apro kiigazitas: megoldhato, hogy a segelyeket tovabbra is folyositsak. Ehhez a Hamasznak kell tennie, megteheti, igy ehenhalasztasrol szo sincsen.
Azt azert ne varja el senki, hogy az USA pl. a legszorosabb szovetsegeset tamado terrorszervezetet tamogasson, ugye...
Meg az en EU-adofizetoi penzembol se tegyenek ilyet.
Ha a megfelelo lepeseket megteszi, mehet a suska.

Megvalasztottak: viseljek is a kovetkezmenyet. A demokracia mar csak ilyen felelossegekkel is jar.

181-es hatarozat, 1947, marmint maga az allamalapitas. A hatarok ugye 1967. korulrol szol, de majd azt is megkeresem. Pont egy masik blogon vitatkozok ez ugyben, ha erdekel, kuldom a linket. :)

Trau

10:57 de.

 
Anonymous T. úr said...

nosza

10:24 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Az egyik:

http://bajla.blogter.hu/?post_id=13283

A masik:

http://bajla.blogter.hu/?post_id=12453

4:23 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home