Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

csütörtök, január 12, 2006

Egy kis külpolitikai megamix

A The New York Times bekukkantott a Gáza-övezetbe, meginterjúvolva azt a bandavezért is, aki miatt a legutóbbi faldöntögetős-lövöldözős akció volt. Emlékszik a Kedves Olvasó, némi emberrablási ügy miatt tartóztatta le a Palesztin Hatóság.
A cikk vezérmotívuma: azért tört ki gyakorlatilag a teljes káosz Gázában, mert sok a felfegyverzett ember és nincs munka.
Alla al-Hams, a már említett terrorista jómunkásember leginkább azt panaszolta fel, hogy az öt évnyi ún. „ellenállás” után hiába zavarták el az izraelieket, nem jött senki, aki jutalmat és munkát adna neki.
Nos, mi a meglepődés oka?

Hasonló, kissé merengős-régiszépidős témájú a Telegraph írása, melyet Patrick Bishop vetett merevlemezre. Hol vannak már azok a napok, amikor a munkában megfáradt tudósító az ENSZ Veach Clubjában hajthatta le a jól megérdemelt jéghideg Heinekenjét?! A bárt nemrég fegyveres palesztinok felrobbantották...

A Jihad Watch szerkesztőbizottságának alelnöke, Hugh Fitzgerald írt egy hosszabb szösszenetet, „Az iszlám félreértése és ennek következményei” címmel. Érdekes gondolatmenetekkel tűzdelt, szerintem megéri végigolvasni.

Egyre érdekesebb dolgok látnak napvilágot a nemrég kiszabadult német régésznőről, Susanne Osthoffról. A hölgyért a német kormány elengedett egy gyilkosságot elkövető (egy amerikai túszt kivégző) arab terroristát, Mohammed Ali Hamadit, aki azóta Libanonban élvezi szabadságát. Német lapértesülések szerint az elengedést tovább olajozta az az ötmillió dollár körüli összeg, melyet a német kormány kápéban fizetett ki az emberrablóknak.
Eleve egy érdekes kérdés: ha és amennyiben ez utóbbi feltevés valós (az előbbi biztos az), akkor a német adófizető állampolgárok gyakorlatilag fegyveres bűnözőket támogatnak, akik NATO-szövetségesük, az Egyesült Államok katonái mellett iraki nőket, gyerekeket, férfiakat – civileket gyilkolnak le.
A váltságdíj kifizetése nem meglepő, hiszen az európai kormányok (és a világ más országainak vezetői is) előszeretettel hajtanak fejet a követelések előtt. De ha egy kicsit kevésbé feltűnő vizekre evezünk, visszaemlékezhetünk az EU segélyeiből vásárol palesztin fegyverekre, robbanóanyagokra és az öngyilkos merénylők családjainak áttételes EU-támogatására. Szóval hagyomány az van bőven.
Angela Merkelnek lesz bőben mit magyaráznia Washingtonban, azt hiszem.
Susanne Osthoff ráadásul a jelek szerint a német hírszerzés, a BND informátora (nem hírszerző tisztje, ekkora marha azért nehezen lehet fedett ügynök) volt, így azért kicsit érthetőbb a német kormány készsége. Ne felejtsük el. hogy november végén, mikor a hölgyet elrabolták (11.25., egészen pontosan), Angela Merkel még azt jelentette ki: Németország nem engedi meg, hogy megzsarolják. Aztán mégis.

Végül lazításképp egy kínai jellegű hír: egyes értesülések szerint Kína egy Boeing B-737-es kategóriájú repülőgépet fejlesztene ki. A Silicon Hutong vitatkozik ezzel, mármint hogy Kína repülőipara képes lenne a feladatot végrehajtani.
Magánjellegű megjegyzésem: remélem, a repülőgép ütésállóbb lesz, mint a terepjárójuk...