Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

szerda, január 25, 2006

Börtön, ami nincs és más tanulságos mesék

Ugye még emlékszünk, mekkora vihart kavartak a "titkos" CIA-járatokról és romániai, lengyelországi és más országokban működő körömletépős-kínzós börtönökről szóló tutibiztos bejelentések? Nos, ehhez képest a most nyilvánosságra hozott jelentés szerint egy árva közvetlen bizonyíték nincs a börtönök létezésére. Marad viszont a "számos olyan jel arra utal" kitétel.
Izé, hol is hallottam ezt már? Valami tömegpusztító fegyverek, meg Irak? Abból óriási botrány lett, azóta is emlegetik. Kíváncsi vagyok, hogy ebből mekkora lesz.
Szerintem semekkora. Ezt Európa bebukta és tudja is. Szép csendben elfelejtik.
Vicces.

Uj Péter egy igazán pompás szösszenetet alkotott a Quaero összeurópai keresővel kapcsolatban. Must read.

Mennyire jó is lesz, hogy végre tartanak egy megfelelően kiegyensúlyozott, minden nézetet ütköztető konferenciát a Shoah-ról. Ugyan kicsit gyanús, hogy pont Iránban (voltak a témával kisebb problémái ott egy-két vezetőnek mostanában), de máris izgatottan várom a vélhetően jónevű tudósok által szövegezett záróokmányt.

Biztosan a Google gyorsfordítójával van a gond. A Kurier németből áthegesztett angol szövegét nem bírom másképp olvasni, mint ahogy. Mondom, a Google a hibás. De nekem akkor is fejkendő-gyanús a dolog...

Egy elmaradt médiaszenzációról mereng Diana West a The Washington Times hasábjain. Nem kevesebbről van szó, mintsem XVI. Benedek pápa véleményéről, mely szerint az iszlám képtelen a reformra.
Pedig ez egy eléggé erős kijelentés, eléggé erős szájból. A tömegmédia mindenesetre alaposan elfordította a fejét: miért?
Pedig ez még "Multikulti" szemüveggel is érdekes, hiszen az intolerancia és az előítélet remek, megcsontosodott konzervatív példájaként is be lehetne állítani. De nem.

Nesze nektek erdővédők! A fák is metánt termelnek! Legalábbis a Max Planck Intézet kuatói szerint. Ha ez igaz, na az izgalmas állapot lesz. Akkor mit is kell védeni? :)

Egy igazán EU-kompatibilis módja a terror elleni harcnak: be kell őket perelni! Azt mondjuk nem értem, hogy a perben nyert öszeget miért nem lehet behajtani: igen jelentős összegekkel támogatja az EU és az Egyesült Államok is a palesztin szervezeteket. Tessék onnan leemelni.
Jah, és ez nem az első nyertes per volt...

Komolyan mondom, kezdem azt hinni, hogy az ENSZ nem más, mint egy óriási lottózó. Aki egyszer odakerül, az minden évben ellophat egy bizonyos összeget. Hogy mennyit, na az a lottó része a dolognak. Ugye emlékezünk még a fiára sem emlékező főtitkár kínos iraki olajügyeire, máris itt a másik csinos falat. Konkrétan a békefenntartási keretet lopkodták szét.
Nesze neked világbéke fnntartása és a többi maszlag... Te rábíznád a világbékét? Még a végén az is egy svájci bank széfjében landolna.

Ha már ENSZ, akkor csak emlékezetőül: Rwandian Survivors. Az ún. civilizált világ ás az ENSZ legnagyobb dicsőségére emlékezzünk. Felhívnám a figyelmet Louis Cahlik kommentjére.

Olivier Guitta és Sally McNamara tollából született egy alig négy oldalas elemzés, mely az amerikai és az európai szervezetek, államok együttmáködésének szükségességét boncolgatja. Figyelemre méltó írás. Kevesen fogják fel, de ha az USA-nak szar lesz, amiért oly sokan drukkolnak, akkor nekünk még szarabb lesz.

Irán most először fenyegetett nyilvánosan katonai következményekkel, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat vezetne be az ország ellen. Nem meglepő módon a Hormuzi-szoros lezárásáról van szó, legalábbis verbalice. Mondjuk ebben a pillanatban nehezen tudok egy olyan BT-szankciót elképzelni, amelyre Kína rábóéintana, de ez egy másik tészta. A kérdés az, hogy a lezárás miképp is történne? Alapvetően két valószínú eset lehetséges: hajó elleni rakéták vagy aknák. Az előbbi nem jó, mert nyomot hagy: honnan lőtték ki? Az utóbbi alattomosabb és akár egy helyi dhow-ból is telepíthető.
Persze megoldható mindkét veszély: de allor is tarthatunk a helyzet eszkalálódásától. Vudám lene egy újabb tankerhábotú. És hogy mondjuk az Amerikai Légierő miként reagálna, ha egy Silkworm telibe kapná az egyik konvojkísérő NAVY rombolót, arra van egy tippem.

Jut' eszembe: Kína és az Öböl-térség. Az ázsiai óriás éppen Szaúd-Arábiával készül összeborulni. Érdekes geostratégiai helyzet lesz az, amikor vidám kínai mérnökök flangálnak majd teljesen legálisan az amerikai támaszpontok környékén... :) Na persze nem ez a legfontosabb következmény, hanem Kína ébredező nagyhatalmi gondolkodásának egy újabb jele.

Ha már Kína: bravo, Google! A pénz beszél, de nagyon.

Egy durva iraki rajtaütés belső kamerás videofelvétele és a cég jegyzőkönyve az esetről. A terroristák jelen esetben civil biztonságiakat támadtak meg egy jól szervezett akció keretein belül. A gyanú szerint legalább két 7,62-es PKM szakaszgéppuskával és acélmagvas lőszerel tüzeltek, egy páncélozott autóból. Roppant tanulságos olvasmány.

A Béke Vallása, meg a tolerancia: egy 17 éves lányt felakasztani készülnek Teheránban, amiért a rá és 16 éves unokahúgára támadó három férfiból az egyiket leszúrta.
Természetesen a lány a bűnös, hiszen kezet mert emelni a támadójára. Ugye ez így rendben van, kedves Művelt Európa? Kedves feministák? AI? Európa Tanács? Vagy nem is érdekes, mert nem illik bele a gondosan kimunkált képbe?
Gartulálok a lányok barátainak, akik motorbiciklijükön sürgősen elhíztak a helyszínről.

Tudod, A., pontosan ettől van hányingerem. És persze szép dolog a holland felvilágosult mozlim női magazin, de az csak vékony cukormáz. A rothadó valóság alatta lapul.