Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

csütörtök, december 01, 2005

A józan ész teljes hiánya

Annyira szeretném tudni, hogy Tony Blair miért csinálja azt, amit csinál. Meg még sokan mások is: az ugyanis, hogy az összes, frissen csatlakozott országot egyetlen táborba terelte, talán még élő EU-politikusnak sosem sikerült. A brit miniszterelnöknek igen: Budapesttől Tallinig kórusban hajtották el az anyukájába. Azért ez is valami...

Az ok, ugye, közismert: pénz. Nem is olyan sok, mármint ha az EU költségvetés fő összegeit nézzük. Ugye spórolni kell: mégsem járja, hogy a bővítés egyben a költségvetés növekedésével járjon együtt! Hogy jönnek ezek a szutykos balkániak meg keletiek ahhoz, hogy a fhanszia jómunkásember vidéki földműves kevesebb EU-pénzt kapjon?! Ebből általában traktoros-útlezárásos jamboree szokik lenni, majd a francia kormány meghátrlá és még a csillagos eget is beígéri a gazdáknak, csak húzzanak mán' haza.

Pedig az eb hantja itten leledzik: ugye az EU mezőgazdaságának támogatása visz el szinte minden forrás elől minden pénzt. Ehhez társul még, ha már itt tartunk, a brit visszatérítés néhány milliárd eurója: ez jó a francia parasztnak és Nagy-Britanniának is.

Mivel ugye itt a jelenlegi, óvatos és valójában konfliktuskerülő francia és brit politikában nem sok változás várható, Blairnek "zseniális" ötlete támadt: csípjünk le az új tagállamok infrastruktúrális fejlesztési pénzeiből! Az összeg persze eltörpül a reformtúlérett mezőgazdasági kisgömböc etetéséhez szükséges ezermilliárdoktól, de legalább fel lehet mutatni, hohy mi milyen rohadt takarékosak vagyunk. Ugye, kedves Hazai Választópolgár?

Nos, ez így, ebben a formában nem nyert. Az, hogy az érintett friss tagállamok majdhogynem kardélre hányták, várható volt. Ami zseniális volt, az Barroso, a brüsszeli Kuncze tökéletes beszólása: Tony boy, nem kéne Robin Hood-ot játszani - rükvercben.
Mivel ugye az EU költségvetése is konszenzusos, nem létezik, hogy ezt az új tagállamok benyeljék. Nincs az az isten: főleg parlamenti választások előtt. Ennél nagyobb labda a világon nincs, amit egy ellenzék kívánhat. "Elfogadod a brüsszeli nyirbálást? Mocsokbitanghazaáruló!"
Tony Blair tudhatná: ebben a homokozóban a kicsik is képesek csúnyán alátenni, ha valaki beletapos a homokvárukba.

Azt, hogy a legatlantistább EU-tagállamot, Lengyelországot miért kell felbaxtatni, nem igazán értem. Márpedig a francia paraszt mellett a lengyel paraszt is igen egyértelműen szokott véleményt nyilvánítani, jegyzem meg halkan.

Szóval nem értem én ezt a dolgot. Semmi esélye nincs szerintem az EU-s költségvetés efogadására a jelenlegi elnökség alatt: azt, hogy az osztrákok majd mit domborítanak, elképzelni sem tudom. De az biztos: ameddig ezt a jelenlegi, totálisan elavult és egy recesszióval sújtott EU által eltartani már képtelen költségvetési struktúrát hurcoljuk a hátunkon, lehet elfelejteni a versenyképességet.
Lisszabon 2010?! Hahaha! A legerősebb gazdasági zóna? Ugyanmár, lassan Indiával küzdhetünk a 4-5. helyért.

Ui1: Amin meg végképp felkaptam a vizet, az a BBC által publikált Blair-beszólás: ha "intelligensek vagyunk", akkor el lehet fogadni egy olyan, a költségvetési periódus közepén esedékes felülvizsgálatot, melynek eredményeképp a 2007-2013-as költségvetési ciklus második felében változások történhetnek.

Kérdezném:

1., Az érett nyugati demokráciák, értsd ezalatt Franciaországot és Nagy-Brtitanniát, most nem elég intelligensek?
2., Mitől lesznek intelligensebek mondjuk 2010-ben?
3., Ha most nem elég intelligensek, ugye, mint az elmondottakból kiviláglik, miért a kicsiket kell szivatni?

Ui2: Azt fel sem tételezem, hogy ez a megjegyzés az új tagállamoknak szólt: ugyan már, gyerekek, ne legyetek már balkáni suttyók, nah, ideje intelligens úriemberek módjéra gondolkodni.
Ha feltételezném, csúnyákat gondolnék. Inkább nem teszem.

1 Comments:

Anonymous T. úr said...

lengyelek sínre hegesztett vagonnal játszanak, traktor nekik smafu.

11:40 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home