Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

csütörtök, november 17, 2005

Párizsi intifáda, #4

Nos, a jelek szerint szolid unalomba fordul a dolog: ugyan éjszakáról éjszakára kigyullad 150-300 gépkocsi, de hol vannak már a hősi időszak másfélezres napi teljesítményei?!

Most inkább néhány egyéb apróságon csámcsognék: itt van például Tóta W. és TGM ütésváltásának első fejezete. Mint ismeretes, az index.hu portál egyik igencsak népszerű publicistája Párizs-ügyben is alkotott november 7-én egy szösszenetet, Barbárkommün címmel.
Lehet az írásával egyetérteni és lehet nem, mindenesetre minősítés nélkül egy dolgot leszögezhetünk: a publicisztika irányvonala jelentősen eltér a magyar sajtóban kanonizáltnak tekinthető véleményektől.
Ezen az íráson az általam (is) módfelett tisztelt Tamás Gáspár Miklós nem kevéssé kattant ki: „Lehet tébolyodott, fasisztoid cikkekkel reagálni rá, mint tette Tóta W. Árpád (index.hu), a magyarországi sajtó örök, soha el nem múló szégyenére. (Tegyük hozzá: az index.hu nem szélsőjobboldali, hanem afféle kváziliberális portál.)”
Nos, TGM írása egészében a Népszabadság Online-on található, elolvasni érdemes.
Megtudtam belőle azt is, hogy blogot írni divatőrület vagy divathóbort. Hát a rosseb tudja, hajnali fél ötkor külpolitikai elemzést írni azért divatnak egy kicsit perverz.
Szóval minden tiszteletem mellett, melyet Tamás Gáspár Miklós iránt érzek (és ez vérkomoly kijelentés: soha nem felejtem el azokat a Merlin Színházas beszélgetéseket, melyeket Para-Kováccsal csináltak, valami elvarázsolt egy esték voltak...), szerintem a a NOL_os cikkben azért nem mindennel lehet egyetérteni. Csakúgy, mint Tóta W. művével sem tudok azonosulni teljesen.
Ha már, akkor legyen egy kis sajtószemle:
Váncsa István ÉS-beli jegyzete Párizs lángjai címmel.
Vida László, HVG, „Csőd, tömeg”
Ladányi János, HVG, Párizs üzenete
Papp László Tamás szintén HVG-s írása, melyet TGM külön megemlít.


Amúgy pediglen kicsit eltöprengtem a francia kormány bejelentésein. Ugye „Sarko” kemény kezű politikájának ellenpontozásaképp de Villepin miniszterelnök sokféle szociális lépést jelentett be. Ezek célja nem más, mint a zavargásokban részt vevő fiatalok (vagy csőcselék, nézőpont kérdése) visszavezetése a társadalomba, a munkaerőpiacra.
Nomármost.
Adva van egy külvárosi maghreb-bevándorolt család második generációs tagja, legyen 21 éves mozlim fiatalember. A srác jó eséllyel franciául nem tud rendesen (mielőtt bárki felhördülne, megkérdezném: az erdélyi magyarok hány százaléka beszéli anyanyelvi szinten a román nyelvet?), dolgozni még soha nem dolgozott, jó eséllyel szakképesítése sincsen. Szeretném megkérdezni, hogy ebből a srácból hogyan lehet „rendes fhanszia jómunkásembert” faragni egy magas munkanélküliséggel és recessziós tünetekkel sújtott, beteg gazdaságban?
Akar-e egyáltalán beilleszkedni? Akar-e egyáltalán dolgozni? A „törvényen kívüli” területek kialakulása mindenesetre azt mutatja, hogy komoly problémák lesznek még. Ha az a többzör is bevallott cél, hogy egy saját „miniállamot” építsenek ki a külvárosokban, akkor az itt lakó lázongó, gyújtogató, a társadalomba be sem kerülő vagy onnan kiszoruló, éppenséggel önként kivonuló fiatal embereket a büdös életben nem lehet integrálni.
Hogyan lenne munkalehetősége, ha a szocializációja során nem kapott pozitív mintát (azaz sem a szülők, sem az ismerősök, családtagok nem dolgoztak), nem tud rendesen az ország nyelvén? Ki alkalmazza őket? A francia állam? Mert nem hinném, hogy ezért a munkavállalói csoportért tolongana a magánszektor...

Nah mindegy, ez már belpolitika: én maradnék a külpolnál. Ami azzonal észrevehető: a francia külpolitika nagyon csendben van. Kihagyták a remek alkalmat egy alapos USA-anyázásra is: a tuniszi internettel foglalkozó ENSZ-konferenciát, illetve annak végkifejletét, azaz az _amerikai_ ICANN vezető szerepének fennmaradását. Pedig micsoda labda volt...

Estére remélem aztán tényleg készen lesz az EU-s beszerzési anyag: a készítése közben, bevallom, roppant jól szórakoztam... :)

2 Comments:

Anonymous Sam. Joe said...

Annyira bírom, amikor TGM osztja az észtet! Vazze, az egész blogolásról annyit tud, hogy látta Tomcat blogját és - fogalmazzunk így - nem tetszett neki. Innentől már megvan az itélkezés, a blogolás "üres tömegszenvedély". Nem veszi észre, hogy a hitelességét veszíti el ha hülyeségeket beszél? Szerintem bőven elég lenne, ha azokat a blogokat végigkattingatná, amik itt vannak nálad linkelve - az enyémre nem kell, hogy kattintson, én nem számítok. Azért a cikk végén ott van az obligát mondat - mert ugye láttatni kell, hogy ő nagy ember! "A szerző egyetemi oktató." Szerintem meg elég baj az!

10:28 de.

 
Blogger patrik said...

A blog teljesen új kommunikáció-történeti jelenség.
A modern nyilvánosság egyik alaptörvénye, hogy csak az történt meg, amiről hírt adnak. Minél szélesebb körben jelenik meg egy hír, annál jelentősebbé válik az esemény, függetlenül a tényleges értékétől.
A blog, annak révén, hogy az eseményen jelen lévő írja, képes áttörni a "hírérték" korlátját. Így bármilyen esemény nyilvánosságot kaphat.
Azonnal. Első kézből.
Ezt nem látja TGM? Szánalmas!

11:18 de.

 

Megjegyzés küldése

<< Home