Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

csütörtök, november 10, 2005

Párizsi Intifáda, #3

Nos, az esték kezdenek talán nyugodtabbak lenni. A talán persze azt jelenti, hogy azért a napi néhány száz gépkocsi kigyullad. Szerdára virradóan csak 617 autó, míg csütörtökön már „csupán” 482 kiégett autóvázat kellett elcipelni. A két nap alatt újabb 484 személyt (281 és 203) tartóztattak le.
Nagy kérdés, hogy a lázongás tényleg kifulladóban van-e, vagy csak erőt gyűjtenek.
Mindenesetre az ellenoldalról is történtek letartóztatások: 8 rohamrendőrt azért függesztettek fel, mert elagyabugyáltak egy fiatalt, s a cselekményt valaki filmre is vette.
A dologban több érdekes mozzanat is felmerült. Az elkalapált fiatalembert ugyanis a rendőrök már őrizetbe vették kőhajigálásért, azaz aktívan részt vett a lázongásokban. Miután szabadon engedték, visszament a rendőrőrs épületéhez, majd nekiállt sértegetni a zsarukat és palackokkal dobálni az épületet.
Érdekelne az is, hogyan került oda egy kamera? Honnan tudta kamera tulajdonosa, hogy ott mi fog történni? Feltételezem, nem a szokásos „japán turista arra járt, azok meg folmeznek állandóan” jellegű forgatókönyv zajlott le.
Nagyon összeesküvés-párti vagyok, ha úgy gondolom: a dolog nem véletlen, sőt, előre kitervelt volt?
A csillapítást szolgálja saját bevallása szerint az egyik vezető francia hírcsatorna, a TCI lépése is. Miután a vezetőség úgy látta, hogy a francia politika amúgy is jobbra tart, és nem akartak a szélsőjobboldali politikusoknak támogatást nyújtani, úgy döntöttek, hogy nem mutatnak többé égő gépkocsikat az adásban. Meg zavargó fiatalokat sem.
Mert amit nem látunk, ugye, az nincs is. Ilyen egyszerű ez.
Bár itt illik megjegyezni azt is: a zavargások médiaesemény is egyben, s ezt a zavargók is nagyon jól tudják. Csakúgy mint a terroristák is: a média nem élhet meg „forró” tudósítások nélkül és ha nem tudósít a TV, akkor a zavargás vagy a terrorcsoport az érdektelenségbe fullad.