Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

szerda, november 09, 2005

Párizsi Intifáda, #2

Nos, eltelt újabb két hosszú éjszaka és nap (na jó, másfél). A helyzet igazán sokat nem változott: gyakorlatilag a felgyújtott gépjárművek, épületek száma ingadozik, most éppen csökkenő tendenciát mutat.

Ami viszont reményre ad okot, az Irán. Az Iráni Mozlim Újságírók Egyesülete még vasárnap jelentetett meg egy közleményt, melyben elítélik a franciaországi mozlimok emberi jogainak megsértését és felszólítják a francia kormányt, hogy vegyen részt egy közös tényfeltáró bizottság létrehozásában, mely a franciaországi mozlimok helyzetét vizsgálná.
Kifejezetten reményt keltő, szavamra, ha a demokrácia, a kisebbségek védelme és a vallási tolerancia élharcosa, Irán is elkötelezi magát Franciaország belső problémáinak megoldásába.

Közben szerencsére szép lassan mindenki elfelejti az erőltetett és hazug párhuzamokat, már ami az 1968-as diáklázadásokat akarta „összeereszteni” a mostani zavargásokkal. Miután a kölykök maguk is inkább Bagdadot emlegetik, mint példát és hivatkozási alapot, nem is volna ésszerű a sokkal inkább ideológiai alapon szerveződött, tizedannyira sem erőszakos cselekményeket felvonultató 68-as diáklázadást ide keverni.
//
Bezony itt tévedtem: SZVS kollega kiigazító levelét raknám ide.
"Ejnye.
Majus 2: 600 letartoztatott, 100 serult.
Majus 6: 422 letartoztatott, 600 diak es 345 zsaru serult Majus 10: 367 sulyos serult, 720 serult, 468 letartoztatott, 188 serult auto (ebbol 60 felgyujtva). 5000 kilott granat.
Majus 13: 9 millio(!) ember kezd sztrajkolni. 78 zsaru, 110 diak serult.
Majus 24: 2 halott, 456 serult
Majus 30: de Gaulle feloszlatja a parlamentet. Balhé vege, ujra lehet tankolni, mindenki elmegy punkosd hetvegere - 70 halott es 600 serult az utakon :-D
Ezek voltak a fontosabb napok. Kozben is aprobb csetepatekkal. Mindvegig ezrek es tizezrek voltak az utcan. Egy honapig tartott...
Osszesen: annyi letartoztatott mint most, kb 10-20szor annyi serult, sokkal tagabb mozgalom. Akkoriban meg nem gyujtogattak autokat, de attol nem igaz hogy a diaklazadas tizedannyira sem volt eroszakos."

Köszönet a figyelmes olvasónak!
//
Már világosan látható, hogy a sokat és mély lenézéssel emlegetett amerikai, elsősorban Los Angeles és Chicago városát érintő zavargásoknál is súlyosabbak az események. Több okból is: egyrészt sokkal hosszabb ideje húzódik már, másrészt nem csak egyetlen várost, hanem 300-nál is több települést, de már más országokat is érint a lázongássorozat.

Szép lassan nagyobb nyilvánosságot, vagy legalábbis egyáltalán szót kap az az apró tény is, hogy Franciaországban a gépkocsik gyújtogatása mondhatni nemzeti sport: a rendőrség illetékes részlege, a Renseignements Généraux adatai szerint 70000 erőszakos bűncselekmény történt idén városi környezetben, ebből 28000 a gépkocsi-gyújtogatás (!!!) és 17500 a kukafelgyújtás. A Belügyminisztérium adatai szerint idén 9000 rendőrautót dobálta meg kövekkel. Érdekes. Számolgassunk csak: leszámítva a mostani lázongásokban felgyújtott több ezer gépkocsit, a maradék durván 22000 gépjárművet 300 nappal elosztva napi átlag több mint 73 autó jön ki. Azaz a helyzet akkor fog normalizálódni, ha 80 autó alá esik a naponta fellobbant gépkocsitüzek száma.

Hogy egy kicsit az aktuális számokkal is foglalkozzam: hétfőről keddre virradó éjjel a rendőrség adatai szerint 1173 autót gyújtottak fel és 330 őrizetbe vétel történt. Alacsonyabb szám, de keddről szerdára még ez is csökkent (617 auró, 204 letartóztatás) , több forrás szerint köszönhetően a kijárási tilalmak bevezetésének és a valóban megnövelt rendőri létszámnak.
Szerdára
Eddig 106 felnőttet és 33 fiatalkorút ítéltek el gyorsított bírósági eljárások keretében.

Elért a „mozgalom” Spanyolországba is: 7-én 20 kukát, 5 gépkocsit és egy motort gyújtottak fel Sevillában. A tűzoltókat kövekkel dobálták. A spanyol kormány természetesen elszigetelt esetnek minősítette az eseményeket.
Hétfőn éjjel Belgiumban is folytatódott a buli: újabb autókat gyújtottak fel (5) vagy fordítottak a tetejére, a rendőrökre Molotov-koktélokat dobáltak. A zavargások átterjedtek Liège, Sint-Niklaas, Bruges és Dilbeek településekre is. Kedd éjjel újabb 15 felgyújtott autó, Molotov-koktélok, gyújtogatások.
Dániában is folyamatosak a gyújtogatások és más rendzavarások, csak éppen Aarhus, Lrhus kiesik a nemzetközi média figyelméből és a helyi rendőrség sem meg igazából beavatkozni, így sajtóhír sincs a dologból. Pedig a lázongók itt is egyértelművé tették: a területet a sajátjuknak és kizárólag a sajátjuknak tekintik, ahol a dán államnak és annak szervezeteinek helye nincs.

Villepin, aki a szükségállapotokat bevezette, mellesleg azt is kijelentette: „az igazság pillanata” jött el. Sőt, mint a parlamentben elhangzott beszédében elhangzott, magának „az integrációs modellnek az értelme és a működése kérdőjeleződött meg”. Hát, nagyot nem is téved. Valóban nem biztos, hogy működik a békés egymás mellett élés, ha a második legnagyobb város, Lyon metróközlekedését Molotov-koktéllal bénítják meg. Legalábbis szerintem.
Villepin arra is figyelmeztetett, hogy a rendrakás bizony „időbe telik”, hiszen a rohamrendőrök „elszánt egyénekkel, kiépült struktúrájú bandákkal, szervezett bűnözőkkel” állnak szemben. No lám, no lám. Ennyit talán a spontán elkeseredésből, mondhatni hirtelen felindulásból elkövetett rendbontás eszméjéről.
A francia TF1 televízió kérdésére, mely szerint elképzelhető-e a katonaság bevetése, a miniszterelnök közölte: „még nem értük el ez a pontot”. Kérdés, hogy lesz-e egyáltalán ilyen pont, mármint egyáltalán létezik-e (ezek szerint a kórházak, óvodák, iskolák, templomok és zsinagógák gyújtogatása még nem elégséges a pont eléréséhez), másrészt ha valóban csillapodik a helyzet, szükséges-e egyáltalán a hadsereg bevetése?
Gyanítom, mindenki forrón imádkozik a katonai akció elmaradásáért...

A lázongások amúgy egyre nagyobb figyelmet kapnak az arab világban: az egyiptomi Al-Messa napilap „a szegények intifádájának” nevezte a lázongásokat. A különböző helyi műholdas állomások is sokat és vezető helyen foglalkoznak az eseményekkel. Ha továbbra is fenntartjuk azt a lehetőséget, hogy a vallási és a kulturális értékeknek fontos szerepe van a lázongásokban, akkor kijelenthető: a tudósítások egyben remek propagandafogások is, hiszen ezzel tudatosítható minden arab országban, hogy egy újabb országban kezdődött meg a „civilizációk összecsapása”. Erre remek motívumok állnak rendelkezésre: a többségi európai nemzet lappangó vagy nyilvános idegengyűlölete, elnyomás, rasszizmus, a bátor felkelők, a francia kormány tehetetlensége a határozott lázadókkal szemben.
A lázongások széles körű arab bemutatása viszont a francia külpolitika mozgásterét szűkíti le, hiszen sokkal nehezebben tud majd az arabokat támogató, az Egyesült Államokkal retorikai szinten vitézül ellenálló államként bemutatni magát.
Érdekes párhuzamot olvastam viszont valamelyik blog egyik kommentjében: ha Irakban napi 100 autó gyulladna fel, mindenki a helyzet teljes reménytelenségéről, az erőszak spiráljáról beszélne Európában. A napi 1000 feletti gyújtogatás Franciaországban viszont csak egyszerű zavargás, tüntetések nem kívánt mellékterméke, mely nem is túl érdekes. Jaham. A csodás média... ;)

Jah és persze a zsidók tehetnek az egészről. Az egyik legnagyobb és legbefolyásosabb francia muzulmán szervezet, az Union of French Islamic Organizations (UOIF) elnöke, Lhaj Thami Breze kijelentette: az erőszak erősödésében a pártok is szerepet játszanak. Többek között a szélsőjobbosok és a cionista lobby, melyek az arabok és a mozlimok képét akarják befeketíteni. Azért ez szerintem egy eléggé meredek gondolat: képzeljük csak el, ahogy a Mazsihisz és a MIÉP együttműködik a hazai mozlim közösség rossz színbe feltüntetésében...

Messzebbre menő kérdés, de nem árt megrángatni: vajon a mozlim terrorszervezetek milyen következtetéseket vonhatnak le az eseményekből és annak kezeléséből? Ezt egyelőre nehéz lenne megjósolni, mindenesetre kíváncsian várom, mikor robban egy francia rendőrautó alatt egy IED... Nem szabad elfelejteni, hogy a júliusi londoni robbantások feltételezett elkövetői is „belföldi” mozlimok voltak.

Megjegyzendő az is, hogy azért egy dolog elrendelni a kijárási tilalmat a fiatalkorúak számára és megint egy másik dolog, hogy ezt mennyire tartják be és van-e, aki betartatja. Ugye elméletileg a lépés egyszerűsíti a rendőrök dolgát: ha kinn vagy az utcán a megadott időszakban és az életkorod alapján megsérted a rendelkezést, automatikusan le lehet csukni téged. Node van-e elég fakabát, illetve egy gyalogos rohamzsaru hogyan kapja el a robogós, a környéket mint a tenyerét ismerő helyi fiatalt?

Amúgy egy remek történelmi összefoglalót olvashatunk itt, ékes ánglius nyelvezeten, melyben kiderül: Franciaországban (is) régi történelme van a vallásháborúknak.

Glen Feder pedig elmeséli, hogyan alakultak ki a jelenlegi erőviszonyok a franciaországi mozlim szervezetek között. Döbbenetes olvasmány, de azért t. úr figyelmeztetése szerint is illik kritikus szemlélettel olvasni: néhány csúszatásveszélyes elem is felbukkan.

3 Comments:

Anonymous KerozinEmber said...

Tengermély tiszteletem!

Addig NEM lesznek ennél komolyabb dolgok, amíg bele nem lőnek a rendőrök/katonák a tömegbe. Mert most csak mesterségesen szítják a háttérből valakik, valamik (Moszad, CIA, stb...) ezt az egész bulit, mondván, h Szaddammnak francia védőügyvédei vannak, Franciao. ellenzin Iránt, Irakot...
Na szóval visszatérve: amint belelőnek a tömegbe, onnantól lesz polgárháború!

Ui.: Ha mégsem lenne polgárháború, figy. meg, h Németországban is ki fog törni hasonéó... Ott is sok a török, szarul is élnek... viszonylag... De ami még fontosabb, Németországban sem szeretik túlságosan mostanában az USÁ-t és Izraelt...

KerozinEmber

6:06 de.

 
Anonymous KerozinEmber said...

Ja, azt előbb előbb elfelejtettem leírni, h aminmt belelőnek a tömegbe, attól kezdve ez az egész lázongás át fog alakulni polgárháborúba, mert az már ugymond személyes ügy lesz az araboknak, és nemcsak a háttérből fogják őket előre tolni...
Beur-ök (betelepült arabok) vs. Franciák...
Az lesz az igazi polgárháború...

6:09 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Humm, azert nem tennem le a nagyeskut arra, hogy a lazongasok legfobb mozgatorugoja kulfoldi titkosszolgalat vagy terrorszervezet lenne. Nem mondom azt, hogy mondjuk egyes kevesbe baratsagos kozel-keleti orszag emberei nem csaszkalnak arrafele, de en arra szavaznek, hogy a "mozgalom" alapvetoen hazai, azaz fhanszia termek.

Nemetorszag meg talan kevesbe eselyes: ott azert a torokok nem szakadtak ki annyira a tarsadalombol (ott dolgozo rokonok es ismerosok velemenye szerint), mint a franciaknal az arab bevandorlok es azok leszarmazottjai. A jelek szerint inkabb Belgiumban eselyesebb a parasztgyalazat: en mondjuk a skandinav orszagokra es Hollandiara tippelnek.

Ja es polgarhaboru: ahhoz ket fel kell. Node lesz-e valaki, aki egy ilyen scenarioban visszalo az arabokra?
Menyire megbizhato a hadsereg, ha mar vallasi alapon valogatunk? Ne felejtsuk el, a 8 milliosra becsult (hivatalosan csak 6 millios) "belso" arab tomeg ellen ekkor egy olyan hadseregnek kellene fellepni, melynek 15%-a mozlim vallasu...

Trau

9:40 de.

 

Megjegyzés küldése

<< Home