Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

szerda, november 02, 2005

Falconok a szomszédban?

Kellemes médiahype alakult ki az ynetnews október 30-i híréből //napersze akkora nem, hogy a hazai sajtó is ráharapjon...//. A meg nem nevezett forrásokra alapozott tudósítás szerint a Román Légierő volt izraeli F-16A/B Fighting Falconok tucatjaival gazdagodik, s a tárgyalásokra immár Washington is az áldását adta //ez az amerikai típus miatt szükséges//. Az üzlet értékét 150 millió dollárra tették.
A gépek a hír szerint felújítva kerültek volna délkeleti szomszédunk légierejéhez, ahol a régebbi Falconokat éppen mostanság váltják fel a vadonatúj F-16I változattal.
Az értesülés még azt is tudni véli, hogy az Elbit Systems felügyeli a felújítást és a karbantartást a Romániába kerülő flottán. Az Elbit hazai pályán mozogna, hiszen a cég vezérletével készültek a felújított MiG-21 Lancer román vadászbombázó repülőgépek is.
A hírt először a román miniszterelnök cáfolta, rögtön másnap.
Csatlakozott hozzá a Védelmi Minisztérium is, amely szintén cáfolta az értesüléseket. A minisztérium kijelentette, hogy nem zárult le semmilyen olyan tárgyalás, melynek erdeményeképpen vadászrepülőgépek kerülnek a Román Légierőhöz //Figyelem: nem azt tagadták, hogy tárgyalnak Izraellel és Washingtonal, hanem azt, hogy vannak már lezárult tárgyalások... //.
Cristinel Ghiga ezredes, a minisztérium szóvivője elmondta, hogy abban az esetben is, ha a Védelmi Minisztérium tervekkel rendelkezne a vadászflotta megújításáról, nincs még döntés sem a típusról, sem az eladóról //Azaz egy szóval sem tagadta vagy erősítette meg az izraeli tárgyalásokat.//. A minisztérium először tanulmányokat készít a szóba jöhető típusokról, majd dönt a Lancerek váltótípusáról.
Theodor Atanasiu védelmi miniszter szerint a döntés valószínűleg jövőre születik meg, miután a Lancereket 2010-2012. között kivonják.
Az izraeli Védelmi Minisztérium elismerte, hogy tervezi a régi F-16-osok értékesítését, de a román üzletről szóló híreket nem kívánta kommentálni, csakúgy, mint az Elbit képviselője sem.
Kérdés: kiszivárogtatás vagy dezinformáció?
Ugye elméletileg nagy akadályokba nem ütközhetne Washingtonban az üzlet: Románia jó és megbízható NATO-tag, lelkes USA-szövetséges, támaszpontokat is biztosít az Egyesült Államoknak. Kis szenyasággal kijelenthető: végre egy izraeli üzlet, amit az Államokban nem vörös posztóként látnának (gondoljunk itt csak a meghiúsult kínai Harpy- és a venezuelai F-16 felújításokra).
Másrészt a „több tucatnyi”F-16A/B bizony alaposan felborítaná a Kelet-Közép Európában jelenleg kialakult erőegyensúlyt. A Magyarországgal szomszédos államok közül ezzel Románia ugrásszerű képeségnövekedést könyvelhetne el, a legerősebb légierővel rendelkező állammá előlépve. Ugye Csehország hozzánk hasonlóan egyszázados ún. „légierőt” épített ki, a magyar 14 gépes leendő Gripen-miniflotta mint mennyiségét, mint képességeit tekintve egy lapon sem lenne említhető az Elbit-turbóval izmosított, több századnyi Falconnal.
Ha Románia valóban regionális középhatalmi (és most felejtsük el a hasonló magyar hagymázas elképzeléseket: a középhatalomhoz kiszámítható külpolitika és nem mellesleg érdekérvényesítő erő, azaz hadsereg is kelletik...) szerepre készül, akkor költséghatékony és logikus lépés lenne az izraeli vadászbombázók beszerzése. A típus az egész világon elterjedt, könnyen együttműködik mind az USAF, mind más NATO-tagországok gépállományával.
A volt jugoszláv utódállamok légiereje romokban, az ukránoknak se alkatrésze, se kerozinja, az osztrákok meg örülnek az ősöreg svájci F-5 Tiger II-eseknek, míg majd valamikor végre meg nem érkezik az 1,79 milliárd euróért megrendelt 24 darab Tranche 2-es Eurofighter.
Tudom, a románok NATO-szövetségeseink, járunk meg minden, de azért látunk mi már karón varjút. Ezzel nem azt mondom, hogy fegyverkezési versenyt kéne indítani (hömm, nem is lenne miből, jegyzem meg halkan), csak kíváncsian várom egyrészt azt, hogy valóban lesz-e román Falcon, másrészt meg mi lesz a magyar reakció.

4 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Vásároljunk SZ-300-ast :)

11:32 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Jaham, aztan egy ev mulva elkuldjuk/athelyezzuk a kikepzett kezeloket, az ezredet visszafejlesztjuk szazadda, legalabb haromszor athelyezzuk az egesz alakulatot az orszag minden reszebe, majd hagyjuk az egeszet vasporra rohadni valami kihalt telep sarkan.

Jo magyarosan...

Trau

12:19 du.

 
Anonymous Névtelen said...

Ezért nem 2 darab raptor vásárlását javasoltam, mert 1 hónap után üzemképtelenné válna, bezzeg az orosz cucc meg ha rozsda marja is csak elmegy még, vagy megjavítható mással is :)

4:33 du.

 
Blogger patrik said...

Szevasztok!

Szvsz állítsák szolgálatba újra a jó öreg Nyevát! Akkor akár F117-est is repülhetnek a csúnya hegyi mócok, rápacsáznak, az biztos. :)

4:07 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home