Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, november 28, 2005

Egy kis iraki statisztika

Nos, egy igen-igen érdekes anyag került elém: egy korrektnek tűnő összeállítás az iraki "civil" áldozatokról. Szerintem kötelező olvasmány.
Ami tényleg érdekes: a halottak 81,7 %-a felnőtt férfi, míg 90,4 %-a felnőtt. Ez annak a fényében figyelemre méltó, hogy a lakosság 44,5 %-a fiatal-vagy kiskorú.
Az Iraq Body Count adataira alapozva az a kép rajzolódik ki, hogy a civilnek nevezett, azaz minden, nem katonaruhás áldozat igencsak döntő többsége felnőtt férfi.
Mindezt úgy, hogy több, elméletileg igen véresnek tartott, súlyos városi harc is történt: emlékezzünk Bagdadra, Baqubára, Fallúdzsára.
Na meg arra, hogy ugye a közvélekedés szerint a "trigger happy" agyatlan amerikai katonák lőnek mindenre, ami mozog.
Tessék olvasni és gondolkodni.

A megszállás két éve alatt 948, az amerikai erők által megölt civil. Hümm, minden ilyen eset hiba, de azért ez a több tízezres (akár 100 000-nyinek is mondott), a tüntetéseken folyamatosan idézett adatokhoz képest hihetetlenül alacsony.

Miért jut eszembe Jenin? Ahol a "civil" áldozatok döntő többségéről kiderült: igaz, utcai ruhákban voltak, csak éppena Kalasnyikov lógott a kezükben?
Nem attól civil valaki, ugye, hogy nem terepszínben van. A terrorista sem civil, hiába robbant vagy lövöldözget utcai ruhában.

Ugyanakkor az iraki számokat nézegetve azt sem szabad elfelejteni: a munkáért sorbn álló férfiak között robbantott terrorista bombák is hozzájárulnak az igen furcsa arány kialakításához.