Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

csütörtök, november 03, 2005

Chavez és a Falconok

Azt hiszem, Hugo Chavez venezuelai elnök egy kicsit megbolondult: azt az ötletét, mely szerint a venezuelai légierő F-16 Falconjait odaadja a kínaiaknak vagy a kubaiaknak, nem tudom másképp tekinteni. A szocialista forradalmár szerepében működő elnök azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy ha nem szállítanak pótalkatrészeket a gépekhez, akkor, a Reuters hírét idézve, az elnök a következőket helyezte kilátásba: „ha nem teljesítik a szerződésben leírtakat... Azt csinálunk ezekkel a gépekkel, amit akarunk, akármit is akarunk. Talán adunk 10 gépet Kubának vagy Kínának, így tanulmányozhatják a technológiát.”
Az egy dolog, hogy az amerikaiak csak szigorú továbbértékesítési korlátozásokkal adnak Falcont bárkinek. Az egy másik dolog, hogy a pakisztániak a pletykák szerint nem igazán tudnak elszámolni egy F-16A Falconnal. Az viszont egy érdekes dolog lesz, hogy a gépek hogyan jutnak el Kínába vagy Kubába. Meg mennyire lenne lelkes az öreg Castro egy századnyi Falconnal a kikötőjében beládázva vagy egy repterére félreállítva, amikor az Amerikai Légierő bármikor bekopogtathat, leírni az elkóborolt vasmadarakat.
Nos, a dologgal kapcsolatban akad egy-két kósza gondolat. A gépeket valahogy el kell vinni Kubába (ami nincs olyan nagyon messze) vagy Kínába (ez viszont nagyon messze van). Az átszállítás jellemzően három módon történhet: levegőben, egy szállító repülőgép gyomrában szétszedve vagy hajón, konténerekben.
A szóban forgó Falconok jobbára repülésképtelenek, ezért saját szárnyú távozás nehezen jöhet szóba. Ahhoz viszont elég nagy szállító repülőgép kell, hogy elcipelje őket. Az USAF C-5B Galaxy-jei, érthető okokból, nem jöhetnek szóba. Kérdés, hogy adott esetben az ukránok vagy a szaúdiak mernék-e kockáztatni az An-124-eseket erre a célra? Merthogy ugye könnyen előfordulhat néhány kóbor F-15C Eagle a tervezett repülési útvonalon. A felajzott és tökig felfegyverzett vadászzsokékkal pediglen nem veszekszik az ember, ugye.
A hajóút is necces: olyan hosszú és a tengeren annyi veszély leselkedik. Főleg, ha az embert a világ legerősebb haditengerészete nem nagyon szereti. Mondjuk inkább nagyon nem szereti.
Bár ha tiszta helyzetet (és kisebb felhajtást, hiszen az elfogó vadászgépeket látják, radarral követik, rádiózni is szoktak ilyenkor...) akar teremteni Bush elnök, elég egy géppártnyi B-2A Spiritet küldeni: egy áthúzás, aztán a repülőtér és az F-16A század bizonytalan ideig üzemen kívül. Ha éjjel érkeznek, a kutya nem látja őket és persze lehet mindent tagadni.
Na persze, a helyzet nem ilyen egyszerű: figyelembe kell venni azt is, hogy Venezuela fontos olajtermelő ország.
Meg persze azt is, hogy Hugo Chavez csak mondott egy nagyot.

Update1: A Venezuelai Légierő Falconjai két századnál, a 161. és a 162.-nél vannak, egy helyen, a Palo Negro Légitámaszponton. Ha minden igaz, az eredeti 26 gépből (18 A és 8 B Block 15-ös változat) eddig 3 zuhant le: 2 együléses és egy kétüléses gép.

13 Comments:

Anonymous Névtelen said...

De ha a kínaiak odaúsztatnak egy szállítohajot; azt azért még az USA sem sullyesztheti el csak úgy...

9:08 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Bizonyitsd be, hogy egy i688-asrol indult az a torpedo, ami derekba kapja a kinai hajot...

Az keves, hogy mindenki sejti: targyi bizonyitek nelkul nehez lesz.

Trau

12:35 du.

 
Anonymous T. úr said...

trau bajtárs. Amerikai erők nem fognak kínai kereskedelmi hajókat lőni. Amerika nem fog szerződésszegésről pampogni, miután épp ő maga sértett szerződést.

8:31 du.

 
Anonymous KerozinEmber said...

Hát, szerintem meg igenis kilőnék azt a kínai szállítóhajót...

Habár, mondjuk fegyvertelen kereskedelmi hajó lenne, akkor ugyebár az "casus belli" lenne a kínaiaknak...

Kérdés: a kínaiak tudják-e bizonyítani, h amcsi torpedó, levegő-felszín rakéta, stb... süllyesztette el a hajót?

Válasz: Sztem marha nehéz lesz bizonyítani...

12:49 de.

 
Anonymous Névtelen said...

És ha a kínaik hadihajot, vagy akár flottát kuldenek ki? (nyilván a szállíto megvédésére).

Ez ellen már komoly erő kéne; az meg nyilvánvalo hogy ki volt.

Pár F16-os miatt nem kezd háborút az USA sem.

9:18 de.

 
Anonymous T. úr said...

Praktikusan gépek száma x 2 hajót kell kiküldeni, aztán lottózzon az usa. Tehát ha kína el akarja vinni a gépeket, el fogja vinni őket. Kérdés, miért vinné el? Van nekik jó szuhojuk, elektronikához hozzájutnak (ők gyártják:), terveket tudnak lopni...

10:49 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

T. ur, te is tudod jol: egy dolog valamit sejteni, mas dolog valamit bizonyitani. Ha oldalbaboksz egy hajot, kinn a 4000 meter mely ocean kellos kozepen, hogy a rakban bizonyitjak be rolad?

Trau

5:31 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

anonymous:

Humm, annyira meg nem eros a kinai melyvizi flotta, hogy egy ilyen eroteljes felvonulast megoldjon. Venezuela messze vann.

Amugy ha mar mondjuk van szonarfelvetel a torpedo futasarol, az mar lehet csiklandosabb, mint bizonyitek: kerdes, milyen fejlet a kinei hidroakusztikai agazat?

Trau

5:33 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

t. ur:

Azert ennyire ne becsuljuk ala az amerikai hirszerzest. A Szuhoj elektronikai szupersegerol meg annyira azert nem lennek meggyozve...

Trau

5:34 de.

 
Anonymous T. úr said...

Trau bátyó!

Ott van 32 hajó, mindegyikbe bepakolnak 1 repülőgépnek látszó tárgyat. súly, forma stimmel, és nem működik, tehát elektronikus/termikus jellemzők alapján nem lehet különbséget tenni.

Az usa 32 kereskedelmi hajót nem fog kilőni, az már nyílt háború. És én még csak nem is vagyok titkosügynök, a kínaiak ennél sokkal okosabbat is kitalálhatnak. Pl. egy amerikaiakat szállító kirándulóhajót, ami kap Venezuelában egy csomagot, Kínába :)

A kínaiaknak nem kell az összes repcsi, úgyse repülni akarnak velük.

Az elektronikát meg nem véletlenül említettem külön.

1:31 du.

 
Anonymous Névtelen said...

skacok. miért kell a gépet odavinni?

elég pár kinait beengedni az országba, hogy tanulmányozza a helyszínen a gépet, aztán kész.

Dönci

3:49 du.

 
Anonymous Thunder said...

Döncinél a pont.

5:41 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Donci:
Udv a fedelzeten! Kinai barataink, koszonik, olyan messze nem utaznak feleslegesen. Minek is, mikor Pakisztanban barmikor megkuksolhatk a gepeket? Ne felejtsuk el, Pakisztan es Kina tobb katonai programban, igy pl. az FC-1 vadaszgep fejleszteseben _kozosen_ dolgozik.

Amugy jeleznem, a dolognak sokkal nagyobb a fustje, mint a langja. Chavez legalabb olyan hulye populista demagog politikus, mint oly sokan kicsiny hazankban is... ;)

Trau

11:54 de.

 

Megjegyzés küldése

<< Home