Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, október 28, 2005

Repülős hírek, #35

Egy kisebb fém alkatrész esett le egy F-15E Strike Eagle vadászbombázó repülőgépről október 24-én az amerikai Bowman városa felett. Az alacsonyan szálló gépről egy körülbelül 6 hüvelykes (azaz nagyjából 15 cm-es) darabka esett le, telibe találva egy garázsban álló Chevrolet Tahoe gépkocsit..
Cindy Williams éppen vacsorázott, amikor a gép dübörgése megrázta a házát. Közvetlenül ezután robbanásszerű jelenséget és üvegcsörömpölést volt kénytelen észlelni, méghozzá a szomszédos helységből. Férje, Ed a kertben tartózkodott és olyan hangot hallott, mint amikor valami a fák ágain keresztül esik le. A pár ezután a garázs lyukas tetejét és gépkocsijuk kissé amortizálódott hátsó részét találta meg. Ed és Cindy ezután az utcára menekült, ahol 4 órán keresztül várták, hogy felrobban-e az az izé, ami a garázsra esett. //Nos, ez nem egy „harmadik műszakos” tempó, lássuk meg...//.
Kedden kiderült, hogy a gépről az egyik pilon kilökő munkahengere távozott: ez az az alkatrész, mely a rakéták eltávolodásáért felel indításuk után.
A 15 cm-es hosszúságú, zseblámpa súlyú, rugónak kinéző munkahengerEgy gyakolrórepülésen lévő F-15E Strike Eagle-ről esett le, mely három másik géppel kötelékben szállt fel a goldsboro-i Seymour Johnson Légitámaszpontról . A pilóták egy megszokott gyakorlóútvonalat követve repültek el Williamsék háza felett. A 10 mérföld széles légifolyosón nem csak tranzitforgalom zajlik egy közeli gyakorlótérre, hanem az alacsonyrepülést is gyakorolhatják a pilóták. A Légierő szóvivője szerint a gépek 480 csomós sebességgel repültek, a repülési magasságuk 500 és 8000 láb között volt engedélyezve. A szóvivő szerint valószínűleg az engedélyezett magasság alacsonyabbikk felében haladtak a gépek a balesetkor.
Bowman rendőrfőnöke szerint kicsit még alacsonyabban: „mintha a fák tetejét borotválták volna le”.

Zoltan Dani ezredes először beszélt a koszovói légitámadások és a Belgrád elleni csapásmérő bevetések legemlékezetesebb gépveszteségéről, a 82-806 számú F-117A Nighthawk lelövéséről. Mint emlékezetes, a „lopakodót” márcuis 27-én lőtte le a jugoszláv 250. légvédelmi rakétadandár 3.ütege egy SA-3 Goa (S-135 Neva-M) rakétával.
Dani ezredes légvédelmi ütegparancsnok volt az 1999-es háborúban
Az Associated Press-nek adott interjúban az ezredes azt állította, hogy az F-117-est egy hold nélküli éjszakán észlelték és lőtték le egy továbbfejlesztett rakétaüteggel. A fejlesztésekről konkrétumokat nem árult el, mondván, az irányítórendszer átalakítása még mindig titkos. Csupán annyit árult el, hogy elektromágneses hullámokkal kapcsolatos a dolog. //Nomármost ez azért érdekes, mert a kanonizáltnak tekinthető nyugati vélekedés nem egészen erről szól. Ugye az eddigi, hitelesnek tekintett információk szerint a balsorsú F-117A pilótája több hibát is elkövetett: többször repült ugyanazon az útvonalon, ráadásul aznap éjjel még a felhőréteg alá is süllyedt. Pluszban a szerb légvédelem egy francia tiszten keresztül tudomást szerzett a NATO aznapi akciójáról, így pontosan a tervezett és már számos alkalommal használt útvonalra telepítette át a légvédelmi rakétaüteget. Eddig úgy tudtuk, hogy a gépet végül elektrooptikai vezérléssel, tehár radar használata nélkül célra vezetett rakétával rongálták meg annyira, hogy a pilóta katapultálni kényszerült.//
A Szerbiában háborús hősként számon tartott, jelenleg pékként dolgozó Dani sok évvel az 1999-es háború előtt kezdte tanulmányozni a „lopakodó” repülőgépeket és azok észlelési lehetőségeit. Arra a következtetésre jutott, hogy nincs láthatatlan repülőgép, csak nehezebben látható //Az Arany Spanyolviasz Díj idei nyertesét hallottuk... J //.
A Triple Nickel század (555. Vadászrepülő század) díszpintyét //talán be kellett volna kapcsolni a Falcon törzse alatti zavarókonténert, nemdebár...//, Scott O’Grady kapitányt és F-16C Falconját is egy SA-3-as rendszer rakétája kapta telibe 1995. június másodikán.
Dani szerint ezt a gépet is Belgrád védelmével megbízott ezredének légelhárítósai szedték le.
Több másik NATO-repülőgép is megsérült a jugoszláv rakétáktól, de ezeknek sikerült elmenekülniük.
A szerb légvédelmi rakéták miatt volt kénytelen a NATO 15 ezer láb magasból támogatni a földi csapatok harcait, s ez sokkal kevésbé volt hatékony, mintha a rakétás légvédelem kikapcsolása után a megszokott alacsony magasságból végezték volna a CAS-bevetéseket.

Október 26-án a Bush-kormányzat hivatalosan értesítette a Kongresszust, hogy 40 F-16C/D Block 52+ Fighting Falcon repülőgépet vásárolna Görögország. Az üzlet értéke a szokásos kiegészítőkkel és szolgáltatásokkal 3,1 milliárd dollár.
A bevásárlólista tételei:
40 F-16C/D Block 52+ repülőgép F100-PW-229 hajtóművekkel és APG-68(V)9 radarral felszerelve;
42 Joint Helmet Mounted Cueing Systems;
40 AN/AVS-9 3. generációs éjellátó szemüveg
190 LAU-129/A indító;
48 Link-16 MIDS-LVT kommunikációs terminál;
3 Link-16 földi állomás;
10 LANTIRN célkereső és –követő konténer;
11 fedélzeti felderítőkonténer;
2 felderítőrendszer földi állomás;
40 APX-113 továbbfejlesztett IFF-rendszer;
43 AN/ALQ-187 integrált önvédelmi rendszer;
6 tartalék F100-PW-229 hajtómű;
3 tartalék APG-68(V)9 radarkészlet;
4 AGM-154C távolról indítható precíziós rakéta;
6 JDAM precíziós vezérlésű bomba (ezekből 3 BLU-10 és 3 MK-84 bombatesttel);
4 WCMD irányított bombaszóró konténer;.
//Hát, fegyverre nem költenek sokat...//

3 Comments:

Anonymous Névtelen said...

"Egy kisebb fém alkatrész esett le egy Seymour Johnson Légitámaszpontról."???

8:31 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

A Blogspot monnyon le, a fel beirast lenyelte... :(

Koszonom a figyelmeztetest!

Trau

1:56 du.

 
Anonymous Névtelen said...

Davison Psyches Out Triangle
Bruce Davison, who co-stars as psychic Stan Lathem in the upcoming SCI FI Channel original miniseries The Triangle , told SCI FI Wire that he made first contact with executive producer Bryan Singer about the ...
Hey you've got a great blog here, the best I've seen so far, keep up the good job! A few days ago I was surfing the web and came across this cool site on Apply for loans online. It features all sorts of interesting information on Apply for loans online and makes it super easy to apply online. Now I know that people want fast services I recommend they visit Apply for loans online for quick and hassle-free service.

1:57 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home