Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, október 17, 2005

Repülős hírek, #29

Vissza a gyökerekhez... :) Egy kellemes éjjeli LHSN- EPKS repülés közben némi híreket pakolgatok felfele.

Íme:

10.14-én zuhant Skócia keleti partjainál a RAF 111. századából származó ZE962-es oldalszámú Tornado F.3-as vadászrepülőgépe. A gép a RAF fife-i Leuchars légitámaszpontjáról szállt fel, majd nem sokkal később, 9 mérföldre a támaszponttól lezuhant.
A kéttagú személyzet katapultált, kisebb sérülésekkel a dundee-i Ninewells Hospital sürgősségi osztályára került, köszönhetően a boulmeri, Rescue 131-es hívójelű Sea King kutató-mentő helikopternek. A keresést a Prestwickből felszálló Rescue 177 hívójelű. 708-as oldalszámú Sea King.

Rutinfelszállásból fürdőzés lett: az Amerikai Haditengerészet VFA-106 „Gladiators” századába tartozó F/A-18 Hornet vadászbombázó repülőgépe a Key West Haditengerészeti Támaszpontról szállt fel, majd Key West-től 36 mérföldre délnyugatra lezuhant, heli idő szerint délelőtt 9 órakor.
A térségben tartózkodó repülőgépekről a pilóta katapultálását látták, majd a mentőcsapatok megérkeztéig folyamatosan megfigyelték a pancsoló tisztet, akit a Lower Keys egészségügyi központba szállították kivizsgálásra.

Civil pilótával a botkormánynál futott túl a Miramar Air Show egyik pilótája október 13-án: a fékhibás, kétüléses Fresco számára nem volt elég hosszú a kifutópálya. Bill Reesman veterán vadászpilóta, akinek már több mint 500 repült órája van MiG-17-esen, délelőtt 10 órakor szállt fel egy sajtónapi bemutatórepülésre. A balesetet szenvedett gép csak a kettes számú, kétüléses repülőgép volt, az „éles” bemutatón egy másik géppel repül.
A MiG Magic "Red Bull" előadás a nyilvános repülőnap pénteki műsorában az első számú repülőgéppel zökkenőmentes volt.
Reesman „fő paripáját”, egy PZL-Mielec LIM-5 típusú vadászgépet 1959-ben gyártották, majd a Lengyel Légierő kötelékeiben szolgált 25 évig. Ezt a repülőgépet Reesman alig két héttel azután vásárolta meg, miután kínai gyártmányú MiG-gépe felszállás közben felrobbant és kigyulladt.

Két Harrier mínusz Afganisztánban: október 14-én reggel rakétatámadások miatt egy Harrier GR.7A megsemmisült, míg egy másik megsérült Kandahar repülőterén. A veszteség érzékenyen érinti a briteket, hiszen összesen csupán hat darab, a RAF Cottesmore repülőterén állomásozó 3. század állományába tartozó ilyen vadászbombázó támogatja a brit csapatokat.
A Harrierek 2004. szeptembere óta állomásoznak Kandaharban, elsősorban felderítő és közeltámogató feladatkört ellátva.
A sérült gép valószínűleg csak kisebb károkat szenvedett el, mivel a helyszínen javítják ki. A megsemmisült gép (vélhetően ez kapta be a rakétát) pótlására még pénteken elindult egy ugyanolyan GR.7A Nagy-Britanniából.