Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, október 14, 2005

Neeeeeeeee!!!!

Komolyan mondom, kifejezetten jó ötletnek tartom, hogy a korrupcióról (mondjuk „olajat élelmiszerért” program), töketlenkedésről (Srebrenica volt lakóinak hozzátartozói készségesen referálnának) és a legteljesebb hozzá nem értésről (izé, ismer valaki jól működő, hatékony ENSZ-programot?) ismert ENSZ vegye át az internet DNS-rendszerének ellenőrzését.
Különösen az az érv hat meg, hogy az Európai Bizottság figyelmeztetése szerint „ha novemberben megrendezésre kerülő tunéziai megbeszéléseken nem sikerül közös nevezőre jutni, akkor az internet darabokra hullhat”.
Hogy micsoda, kezit csókolom? Darabokra? Miért is? Hol vannak a törésvonalak, melynek mentén elmállik a jelenleg meglehetősen üzembiztosan működő internet?
Szögezzünk le néhány tényt, csak úgy a tisztánlátás végett:
1., Az internet, mint világhálózat az amerikai Védelmi Minisztérium 1969-es projektjéből ered. A cél egy olyan hálózat kialakítása volt, mely az esetleges szovjet atomcsapás után is működőképes marad. Ez azt jelenti, hogy az egyes központok ugye nem csupán egy másokhoz, hanem több másikhoz csatlakoznak, így az adat az egyik központ kiesése (elpárolgása) után, ha kerülő úton is, csak eljut egyik helyről a másikra. Tehát az ötlet az USA-ban született meg.
2., 1969-ben kezdte meg működését az Arpanet, mely négy amerikai egyetemet kötött össze (University of California Los Angeles, University of California Santa Barbara, University of Utah és a Stanford Research Institute). Ez lett a magja a későbbi világhálónak.
3., Az Arpanet első node-ját az UCLA készítette el.
4., 1973-ban a DARPA, az amerikai Védelmi Minisztérium kutatási programjait vezető intézet kutatási-fejlesztési programot indított, melynek eredménye egy TCP/IP nevű kommunikációs protokoll lett. A projekt neve Internetting volt. Az Arpanet 1983. január elsején tért át a TCP/IP alkalmazására.
5., 1986-ban a U.S. National Science Foundation (NSF) megkezdte az NSFNET hálózat kifejlesztését, mely napjainkban az internet egyik gerince. Ehhez csatlakozott később a NASA (NSINET) és az U.S. Department of Energy (ESNET) saját kialakítású gerinchálózata.

Tovább is van, mondjam még?

Leszögezhetjük, hogy az amerikai kutatók, amerikai egyetemek és az amerikai védelmi tárca által kifejlesztett technológiával és eszközökkel állunk szemben jelen esetben. A protokollokat, felső szintű doméneket, országdoméneket és ilyeneket egy nemzetközi non-profit szervezet, az ICANN felügyeli. Nem George W. Bush személyesen. Jóreggelet.

Miért is kellene egy erre teljesen alkalmatlan, alapvetően bürokráciára alapuló, mozogni és önmagát megreformálni képtelen mammutlakógyűlésre bízni a világgazdaság egyik legfontosabb sarokkövének felügyeletét?

És? Kit érdekel, ha Irán vagy Szaúd-Arábia saját lokális intranetet épít ki, ami nem lesz szabványos az internet adatforgalmával? Mit veszítünk???

Miért kell egy működő, önszabályozó dolgot szétverni? Csak a hatalomért? Csak azért, mert az ENSZ szemet vetett rá?

Kedves ENSZ, nem akarod esetleg inkább a saját szervezeti reformodat kitalálni és végrehajtani?

Rémálmaimban fordul elő egy végeláthatatlan tanácskozásokkal, politikai intrikákkal, vétókkal, korrupcióval, ülésezésekkel fémjelzett ENSZ-re alapozódó internet-felügyelet.

Az EU meg húzzon haza, találják ki előbb, hogy az ízig vérig EU-s (ennek megfelelően veszekedő országok, költségvetés meg nem léte, politikai csatározások) Galileo projekt mikor és mennyiből fog működni. Meg hogy hol lesz a központja.

Az internet addig fog működni, míg az ENSZ-t oda nem engedik.

Jah, és arra is kíváncsi lennék: hogyan is képzeli az ENSZ a hálózatot felügyelő eszközök átvételét? Hogyan veszik el?

Sam. Joe kollegám hasonlata szerint ilyen alapon a németek is követelhetnék a Csalagút felügyeletének jogát, hiszen német autók is átmennek rajta. Az, hogy az alagutat a britek és a franciák építették, az nem számít.

2 Comments:

Anonymous T. úr said...

Trau kedves, az ENSZről alkotott véleményünk stimmel, de szerintem alapvetően nem helyes, ha te technikai részletekbe bonyolódsz, úgyhogy óvatosan :)

5:10 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Szerintem érintőlegesen helye van a technika bemutatásának is: de hamar megálltam.
Nem árt ez sem.

Trau

Ui: több természetvédővel állok folyamatos, de kulturált vitában a Pöffeteg-ügyben. Reményeim szerint érdekes fejlemények várhatóak.

8:25 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home