Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, október 28, 2005

Irániáda

Csend és zaj: ez a kettősség jellemzi az iráni elnök legutolsó kijelentését, mely, mint emlékezetes, Izraelt akarja eltörölni a térképről.
Európa fel van háborodva, folyik a verbáldöngölés: még Magyarország is bekérette az iráni nagykövetet, hogy jól elmondjuk, nem szép dolog az ilyet nyilvánosan is bejelenteni.
Tiltakozott az ENSZ, az Egyesült Államok, a franciák, a britek, a németek, a belgák, az írek, az olaszok, sőt, még az oroszok. Nekik pláne kínos a dolog, hiszen baráti kapcsolatot ápolnak a teokrata rezsimmel, néminemű fegyverszállításokat is beleértve. Franciaország és Kína mellett éppen Oroszország számít a legbiztosabb támogatónak, ha Irán kerül a terítékre a Biztonsági Tanácsban.
Szerintem az iráni elnök komolyan megrettent az európai diplomáciai ejyne-bejnyéktől. Különös tekintettel ugye a nukleáris programot övező, immár több fordulós tragikomédia következményeire.

Az arab világ viszont a jelek szerint mélyen hallgat. Mármint a hivatalos része, persze, akik a közvéleménnyel szemben mégsem mondhatják ki nyíltan, hogy „atomot a büdös zsidókra jól”.
Még Saeb Erekat, a palesztin vezetés egyik ismert figurája sem győzött elhatárolódni Mahmoud Ahmadinejad iráni elnök habókosnak kevéssé mondható elképzeléseitől. „Mi elismertük Izrael államot és vele együtt keressük a békefolyamat lépéseit... nem fogadjuk el az iráni elnök kijelentését. Ez elfogadhatatlan.
Na persze, Izrael kényelmetlenül közel van a palesztin területekhez, Irán meg feltételezi, hogy eléggé messze. Nos, ezt majd meglátjuk, hiszen mégiscsak feltalálták már a föníciaiak a légiutántöltés nevű varázslatot.
Csöndben van az amúgy is kényes helyzetben lévő Egyiptom is, amely, mint ismeretes, bensőségesebb kapcsolatban van Izraellel (és az Egyesült Államokkal is, ezt se felejtsük el), mint az arab államok túlnyomó többsége. A kairói külügy szerint nincs mondanivalójuk a kijelentéssel kapcsolatban. Egyiptomnak aztán a lehető legkényesebb az ügy: nem tehet mást, mint hallgat, ha nem akarja a hazai mozlim tömegek és/vagy a külföldi támogatók és Izrael haragját a fejére vonni.
Szintén csendes Jordánia is, akinek a viszonya amúgy is feszült Iránnal, mivel azzal vádolja, hogy Irakban a siíta felkelőket támogatja, növelve a térség feszültségét.
Ez a két ország amúgy is az iráni elnök bögyében lehet, hiszen Ahmadinezsád kijelentette: „Bárki, aki elismeri Izraelt, az iszlám nemzetek dühének tüzében fog égni”. Nomármost két apróságra szeretnék emlékeztetni:
- Egyrészt nem jellemzően becsülném le például az egyiptomi fegyveres erőket: csúnya és véres eset lenne, ha az iráni elnök által nem konkretizált düh lecsapna (Irán azért elég messze van Egyiptomtólkettejük között fekszik például Izrael is). Ebben az esetben Egyiptom csinos amerikai háttértámogatásra is számíthat, ha másban nem, csendes fegyverszállításban. Az egyiptomi légierő és hadsereg jellemzően amerikai technikát használ.
- Másrészt ez az összefogósdi nem igazán működött Izrael ellen sem. Kíváncsian várom, mennyire lesznek képesek Irán vezetésével összefogna a ... Kik is? Milyen államok élére állna Irán? Szíria betársulna talán?

Az esetleges félrehallásban reménykedőknek Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter adott egy taslit, aki nyomatékosította: a Mahmúd Ahmadinezsád által elmondottak bizony az ország hivatalos álláspontját tükrözik. Ennek támogatására az irániak ma spontán tömegdemonstrációkon juttatják kifejezésre Izrael elleni, barátságosnak nem igazán nevezhető érzéseiket. Nem véletlen az elnök időzítése sem: a mohamedánok szent hónapjának, a Ramadánnak utolsó pénteke Khomeini ajatollah kinyilvánítása alapján az Izrael elleni harc ünnepe.
Ha van az izraelieknek egy kis humorérzéke, a tömegtüntetés időpontjában átküldenek egy fegyvertelen F-15I Ra’am géppárt, mélyrepülésben, Teherán fölé.

Amúgy meg ha összerakom az állítólag teljesen békés iráni nukleáris programot, a Shahab-3-as föld-föld osztályú rakétarendszer továbbfejlesztését az új, szilárd hajtóanyagú motorral és a most teljesen egyértelműen, félreérthetetlenül elhangzott öldöklős szándékkal, hát, nem is tudom. Olyan kényelmetlen érzés fog el.
De persze mindenki elhiszi, hogy csak és kizárólag elektromos áramot termel majd a reaktorokkal Irán.
Persze.