Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

szerda, október 12, 2005

Free Piglet, #2

Nos, a jelek szerint komoly malacellenes mozlim mozgalom bontakozik ki Nagy-Britanniában. Kezdek rájönni, hogy amerikai barátaink elcseszték: nem Abrams kell Irakba, hanem hasított félsertés.

1., Brit korcsmáros barátunk a „parking yard” (parkolóudvar) kifejezéssel gyártott szóviccet kocsmája mellett: a vendégek számára fenntartott parkoló nevét „porking yard”-ra csavarta ki. Méltó büntetését nem kerülhette el: a Bristolban székelő bíróság a 42 esztendős Leroy Trought-t 2 évre eltiltották az „antiszociális viselkedéstől”.
A „Kétnyakú Hattyú” korcsma vezetője úgy került a magisztrátus színe elé, hogy a szomszédos mecset szomáliai közösségéből látogatói feljelentették, miután sértőnek találták a parkolóhely átnevezését.
A nevet egyébként nem véletlenül kapta a parkolóhely: Bristol ezen területe híresen sok mészárszékkel rendelkezett. A hely szelleméhez megfelelő elnevezésre a pub vendégei között rendezett kisebb vetélkedőt, s a nyertes elnevezés került ki végül a parkolóba.
Ja, a pubbal szemben immáron több mint 100 éve egy mészárszék dolgozik..

2., Ezen meg eldobtam az agyam: Leicester városának éber rendőrsége begyűjtötte Mrs Nancy Bennett 17 miniatűr porcelánmalacát, melyet az elvetemült tulajdonosnak volt bátorsága a ház ablakába közszemére tenni. Hiba volt: az utcában egy mecset is található, melynek látogatói feljelentették a hölgyet, lévén hogy a malacok erősen offenzív látványt jelentettek a mozlim hívőknek. A hölgyet a rendőrség óva intette a porcelánmalacok pótlásától, ebben az esetben eljárást indítanak ellene.

3., A nyugat-yorkshire-i Batley városában működő Park Road Junior Infant and Nursery School csemetéi pedig 2003. márciusa óta csak a könyvtárban találkozhatnak a három kismalac meséivel. Az ok hasonló: az óvoda vezetője szerint a mozlim vallású tanulókat sértené az olyan regény, mese és minden hasonló alkotás, melyben malacok szerepelnek.
A Muslim Council of Britain eközben a már említett három kismalac mellett az Állatfarm, a Micimackó és a Babe, a kismalac című történeteket is érintő "jóindulatú, de félreértett" betiltósdi elfelejtésére kéri a tanárnőt és a szélesebb közvéleményt (correction via anne).

Kíváncsi vagyok, mikor lesz a nők számára kötelező a csador Nagy-Britanniában. Backyard Sharia, milyen találó kifejezés is...

Talán túlságosan érzékeny vagyok, elismerem, de olyan alapvető fontosságú szimbólum és kultúrkör támadását érzem, amit őszintén féltek. Rendben van, multikulti meg más vallások toleranciája, de biztos, hogy ez így és ilyen erőszakosan jó?
Biztos, hogy a keresztény kultúrvilágnak kell szó és feltételek nélkül alkalmazkodnia a bevándorló kultúrvilágnak?

Update #1: Van remény! A jelek szerint komoly Free Piglet-mozgalom alakul ki. Folyamatosan követjük az eseményeket... ;)

3 Comments:

Anonymous Sam. Joe said...

G, a "Junior Infant and Nursery School" az óvoda és bölcsöde. Értem én, hogy nem akarod kissebbíteni a jogaikat, de mondjuk ki bátran: ovisok és bölcsisek! Nem ciki az, csak életkori sajátosság.

Hovatovább nem értem én ezeket a drága jó mozlim embereket! Nem megenniük kell Malackát, a jó ist... Allah áldja meg őket!

"Free Piglet!" nekem is kell! Holnap kiszerkesztjük!

8:03 du.

 
Anonymous Anne said...

Ej-ej, újságírói pontosság! CSúsztatni nem szép dolog! :) Az MCB nem állított össze cenzúralistát. A lista nem tudom kié, lehet, hogy a tanárnőé volt, de szerintem csak a Guardian vicces szerkesztői csinálták.

Figyelmedbe ajánlanám a következő, a hivatkozott cikkből való idézetet:

"The Muslim Council of Britain appealed for an end to a "well-intentioned but misguided" movement against primary school teachers reading stories about pigs, and for titles like the Three Little Pigs to return to the open shelves."

Anne

5:12 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

anne:
Kiskegyed szavaiban igazság lakozik: félreértettem. Javítom.
Egy piros pont a figyelmes olvasónak!

Trau

8:21 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home