Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

szombat, október 22, 2005

Feel da WORD powah, young UN!

A nap kabaréja: egy nagy teljesítményű ENSZ-képviselő egy változáskövetéssel felvérzetett Word dokumentumban adta át a Hariri-gyilkosságról szóló ENSZ-jelentést a Biztonsági Tanács tagjainak. Már a kiherélt változat is egyéretlműen Szíriára mutatott, de az eredeti jelentést elővarázsolva a kép még izgalmasabb lett.
A "rangidős libanoni és szíriai vezetők", köszönhetően a hanyag //Vagy mégsem? Ugye nem lehet kizárni a szándékosságot sem, ebben az esetben brilliáns műveleett hajtott vére valaki...// ENSZ-alkalmazott munkájának, hirtelen nevet kaptak: Maher al-Assad, Assef Shawkat, Hassan Khalil, Bahjat Suleyman és Jamal al-Sayyed. Ezek az emberek pedig teljesen véletlenül a legbelsőbb szíriai vezetői kör személyei:

Maher al-Assad: Assad szíriai elnök öccse, alezredesi rangú tiszt, az Elnöki Gárda parancsnoka.
Temperametumos viselkedéséről ismerik, egyes pletykák szerint hat évvel ezelőtt sógorát Assef Shawkat tábornokot gyomron lőte egy vita hevében.
Az előbb említett Assef Shawkat tábornok, Assad elnök makacsnak mondott lányának, Bushrának a férje. Érdekesség, hogy pont a hariri-gyolkisság napján, 2005, február 14-én nevezték ki a szíriai katonai elhárítás vezetőjévé //Szavamra, véletlen egybeesés...//. Elődja a szintén a törölt nevek között harmadikként szereplő Hassan Khalil tábornok.
Bahjat Suleyman tábornok a negyedik név a listán. A tábornok idén júniusig volt a nagy hatalmú civil titkosszolgálat belső ügyekkel foglalkozó részlegének vezetje.
Az egyetlen libanoni a listán Jamal al-Sayyed tábornok, a libanoni titkosszolgálat volt vezetője. A tábornok kiemelkedő helyen szerepel a jelentésben, a Hariri-gyilkosságot megszervező összeesküvés egyik állítólagos vezetőjének tartják.

Hogy a dolog még szebb legyen: Detlev Mehlis, a hivatalos ENSZ-vizsgálóbizottság vezetője körömszakadtáig tagadja, hogy akár Kofi "Nem-Tudták-A-Fiamról-Ki-Az-Apja" Annan, akár más személy vagy szervezet nyomást gyakorolt volna a jelentésre. Nem is változtattak az eredeti jelentésen. Szerinte.
A Word dokumentum szerint viszont igen.
Mondjuk pont egy perccel azután, hogy Mehlis megkezdte a jelentés ismertetését Kofi Annan főtitkárnak (11:38). A most felbukkant nevek, Maher al-Assad, Shawkat és társaik, 11.55-kor kerültek ki a jelentésből.

Szerintem Kofi Annannak ezt nagyon, de nagyon nehéz lesz kimagyaráznia. Ha egyáltalán ki tudja magyarázni. Higy megpróbálja, az biztos.
Érdeklődve várom a kísérleteket.

Amúgy mint várható volt, a szíriaiak egyszerűen csak amerikai összeesküvésnek tekintik amár a kiherélt jelentést is. Mahdi Dakhl-Allah tájékoztatási miniszter pénteken kijelentette, hogy az ENSZ-jelentés csak olyan történeteket propagál, melyeket a Szíriával ellenséges országok terjesztenek, nincsenek szavahihető tanúk vagy egyértelmű bizonyítékok, és az egész tulajdonképpen nem más, mint egy "nagy összeesküvés" része.

Aha. Tulajdonképpen Hariri öngyilkos lett, csak kicsit sok robbanóanyagot használt. Több, mint egy tonna katonai robbanószert. Elszánt volt.

Amúgy visszakacsintanék kicsit október 12-re. Assad szíriai elnök interjút adott a CNN-nek, melyben egyértelműen kijelentette, hogy nem fenyegette meg Haririt. Közölte azt is, hogy "minden szíriait, aki érintett az ügyben, árulóként kell kezelni és a lehető legsúlyosabban megbüntetni."
Kíváncsian várom, ahogy Assad bezárja a fél családot a börtönbe.

Emile Lahoud, volt libanoni elnök, Szíria jóbarátja és támogatottja tagadta, hogy a jelentés egyik most nyilvánosságra került nevű gyanúsítottjától mobiltelefon-hívást kapott, percekkel Hariri meggyilkolása előtt. Lahoud hivatala "alaptalannak" nevezte aezeket az értesüléseket, illetve "egy folyamatos kampány résének" nevezte azokat, "melyek az elnöki tisztséget, magát az elnököt és azt a felelőséhet támadják, melyet Lahoud viselt és visel ezekben a különleges időkben".


Ui #1: A hivatalos jelentés nyilvános változata letölthető innen.
Ui #2: Ne feledjük, az ENSZ akarja kvázi ellenőrizni az internetet.