Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

vasárnap, szeptember 25, 2005

Tüzérüteg, sej-haj...

Nos, a fiúk komolyan gondolják a dolgot: egy ütegnyi 155 mm-es löveg gyakorlatilag fél Gázát szétkapja, ha nagyon akarja. Mindenestre a lépés azt jelzi: komolyabb válaszlépések követhetik a palesztin terroristák Quassam-rakétáinak esőjét.
Ne várja azért senki a Gázai övezet elrötlését: az nem mutatna jól a TV-ben. Ehelyett sokkal inkább a humán és egyéb eszközökkel felderített célpontok precíziós megsemmisítése várható. A harckészültségben lévő üteg hamarabb tud odacsapni, mint a légierő.
Forgatókönyv: a folyamatosan cirkáló robot felderítő repülőgépek egyike kiszúrja a terroristákat, amint éppen valami csúnya szerkezetet állítanak fel. Gyors célpontazonosítás, koordináták átküldése elektronikusan a tüzérüteg lőemelző számítógépeinek és máris mehet az áldás. Ha esetleg modjuk lézeres célmegjelölő eszköz is van a robotrepülőn, még pontosabb lehet a tüzelés, hiszen az irányított 155 mm-es lőszerek standard felszerelést képeznek.
Arről nem is beszélve, hogy a tüzérség mégiscsak olcsóbban és tovább "dolgozik", mint a légierő.
Bár a híreket figyelve azért az IAF sem tétlen: számos légicsapással irtogatják a rosszfiúkat. Lassan megenn veszélyes lesz tenoristaként autózni.

Update #1
Azon gondolkodám közben, hogy bezony nem tett rosszat a kivonulás az izraeli hadseregnek, tőbb szempontból sem.
1., Lerövidült a frontvonal. Ugye végre van mivel és kivel őrizni a határokat.
2., Emocionálisan egészen más, ha a saját hazádban kell harcolnod és nem egy megszállt területen.
3., Nem kell a lökött telepesek abszolút védhetetlen telepeit őrizni totál feleslegesen és óriási emberi-anyagi költségekkel.
4., Arról nem is beszélve, hogy most ország-világ láthatja: a palesztinok rossz fiúk, kivonultunk, de most meg onnan lőnek frissiben. Így jóval jogosabb a szájukba lépni, mármint ugye indoklás szempontjából is.
5., A városi harc helyett jöhet a precíziós csapásmérés: egyrészt ugye nem kell vigyázni a jó fiúkra, mert odaát már indiánország van teljesen, másrészt nem kell a gyalogosoknak-harckocsiknak flangálniuk indiánföldön, hanem kényelmes távolságból lehet harcolni. So called technológiai fölény...

1 Comments:

Anonymous T. úr said...

Hm, spammelnek, trau, intézkedj :)

10:08 de.

 

Megjegyzés küldése

<< Home