Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

csütörtök, szeptember 22, 2005

Új-zélandi vigasságok

Ugorjunk vissza egy kicsit az időben: a dátum még „békebeli”, 2001. május 8-a. Az új-zélandi kormány frissen beiktatott miniszterelnök-asszonya, Helen Clark bejelenti: megszüntetik az Új-Zélandi Légierő légi harcászati és csapásmérő képességeit. Azaz gyakorlatilag a Royal New Zealand Air Force megszűnik légierőnek lenni. Az ok: a megváltozott prioritások, azaz a békefenntartó feladatokat és a többnemzetiségű műveleteket teszik előtérbe. A lépéssel 17-17 A-4K Skyhawk-ot és Aermacchi MB-339CB-t vontak ki.
A lépés persze óriási felhördülést okozott: az ellenzék, a szakértők, a média és a katonák is heves anyázásokba fogtak. Csak néhány apróság: csapásmérő repülőgépek nélkül nehéz lesz gyakorolni a földi csapatok és a légierő közötti hadszíntéri kommunikációt, de nehezebb lesz a feladata a légvédelmi csapatok Matra Mistral rakétásainak is, merthogy nem lesz mire gyakorolniuk //Nem értem, mi a baj: mi már tudjuk, hogy a Mistralok még egy galambbal sem képesek elbánni, ugye. Hiába, tökös magyar galambok, szevasztok!//.
Természetesen a döntésben szerepet játszott a pénzügy is (melyik szocialista kormány szeret a hadseregre költeni?), illetve az a kimondott-kimondatlan meggyőződés, hogy „úgyis rohadt sok víz van körülöttünk, bajunk nem lehet.”
Megjegyzés: a miniszterelnök asszony előző döntése alapján visszautasították az amerikaiak ajánlatát, mely 340 millió dollárért 28 darab F-16C Fighting Falconról szólt.
Érdemes azt is látni, hogy Új-Zéland egy eléggé forró környéken van: Timor, Új-Guinea, hogy csak a legismertebb problémagócokat említsük.
Mint itt is megírtam, végül néhány hete sikerült a kivont vadászbombázó és gyakorló repülőgépeket eladni, jóformán bagóért.
Ugorjunk megenn, a dátum most közelebb van: 2005. szeptember 17-e. Egy férfi ellopott egy könnyű repülőgépet és azzal fenyegetőzött, hogy belevezeti azt Auckland legmagasabb toronyépületébe, a Sky Towerbe. Jobb helyeken ilyenkor riasztják a készültségi vadászgépeket és azok aztán lebeszélik az ilyen ötletekről a pilótát.
Hát, légierő és vadászgépek nélkül nehéz. Ezt már Helen Clark is tudja, de nem zavarja. Az új-zélandi légvédelem alapvetően az ima erejére és a támadók reptechnkai hibáira építhet, hiszen szombaton is ez segített, a gép leesett a tengeröbölbe. A Sky Tower-t kiürítették, a miniszterelnök rezidenciáját körbevette a rendőrség //ez biztos sokat segített volna egy zuhanó Cessna ellen...//.
Valóban sokat segít a tenger. Néha úgy, hogy sok van egy ország körül. De a belső támadók ellen nem sokat ér.
Majd megtanulják.
Sokba lesz.
Politikusok, bah...