Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

csütörtök, augusztus 04, 2005

Repülős hírek, #6

Július 29-én, gyakorlórepülés közben zuhant le egy AH-64 Apache helikopter Afganisztánban, a Bagram Légitámaszponthoz közel eső gyakorlótéren. Az elsődleges vizsgálatok szerint nem ellenséges tűz okozta a balesetet. A két pilóta megsérült, a légitámaszponton kezelik őket.

Nagyot akasztott a Bell Helicopter: egy 2,2 milliárd dolláros szerződés értelmében az Amerikai Hadsereg új generációs felfegyverzett felderítő helikoptere tőlük kerül ki. Az Army öregecske, de az iraki csapatok által igen nagyra becsült OH-58D Kiowa Warrior helikoptereit 368 új eszközzel váltják le 2006 és 2013. között. A Bell ARH a már ismert Bell 407-es helikopter "angyalbőrbe bújtatott" változata. Az ARH feladatai között szerepel a fegyveres felderítés mellett a könnyebb támadóbevetés, csapatok álcázott szállítása, illetve a különleges bevetések végrehajtása. //megj.: kíváncsi vagyok, a SOCOM lecsap-e a 'koptertípusra?//

Július 28-án lepottyant egy CH-47 Chinook Afganisztánban, fedélzetén hat amerikai //vélhetően a személyzet// és 25 afgán katonával. A hivatalosan "kemény landolás" besorolást kapott esemény szenvedő alanya éppen csapatszállítási bevetést hajtott végre Afganisztán délnyugati részén, Spin Boldak környékén, amikor lezuhant, majd elégett. A balesetben senki nem sérült meg. Az első jelenétsek szerint a rotorlapátok által felvert por, kő és egyéb szennyeződések miatt csattant le a Chinook.

Egy spanyol nyelvű hír szerint (már amennyire értem) a brazil haditengerészet Bell 206 JetRanger III helikoptere zuhant le június 27-én, valahol Rio de Janeiro környékén(?). A JetRanger lasjtromszáma 5040 volt, az 1º Esquadrão de Helicópteros de Instrução (HI-1) kötelékébe tarozott, mely a São Pedro D´Aldeia Haditengerészeti Légitámaszponton működik.

Jah, és a pakisztániak kaptak két, azaz kettő darab újjáépített F-16 Falcont. Hát, sokra mennek vele, tekintetbe véve indiai szomszédaik beszerzéseit...
Főleg úgy, hogy július 27-én lezuhant egy Mirage típusú vadászgépük, 80 kilométerre délnyugatra Islamabadtól. A pilóta katapultált és túlélte a katasztrófát. A rutin repülési feladatokat végrehajtó gép Basal mellett csapódott a földbe. Az elsődleges vizsgálat szerint műszaki hiba okozta a gép elvesztését.

Az Amerikai Haditengerészet Japánban repülő utolsó aktív UH-3H Seaking (152704/TA-11 lajstromjelű) helikoptere hajtott végre kényszerleszállást Kanagawa partjainál, július 30-án, nem sokkal dél előtt. A Fujisawa mellett a tengerpartra leszállt, HSL-51 állományába tartozott és a helyi TV hírei szerint olajnyomás problémákkal küzdött.

Július 30-án a szudáni alelnök Mi-172-es helikoptere zuhant le Kidepo térségében közel a szudáni-ugandai határhoz. A hírek szerint a helikopter 14 fővel a fedélzetén ütközött neki az Imatong hegyláncnak.

A pilóta és a másodpilóta is meghalt, amikor augusztus 1-én, délelőtt 10 óra körül lezuhant a F-ZBEO lajstromjelű Canadair CL-415-ös tűzoltó repülőgép Korzikán. A Calvi melletti Calenzana térségében katasztrófát szenvedett repülőgép tűzoltó feladatot hajtott végre.

Július 30-án, helyi idő szerint 21.45-kor zuhant a tengerbe a török partiőrség Topel légitámaszpontjáról üzemelő öt AB-412EP helikopterének egyike. A fedélzeten négyen tartózkodtak, ketten életüket veszítették, két főt még keresnek.