Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, augusztus 19, 2005

Repülős hírek, #10

A méltán rettegett AC-130 Specter további fegyverrendszerrel gazdagodhat. A hírek szerint ugyanis a Northrop Grumman 22 millió dolláros keretett kapott ara, hogy a Viper Strike lőszertípust összeházasítsa a behemót támadó repülőgéppel. A Viper Strike-t jelenleg az RQ-5A Hunter UAV-k alkalmazzák Irakban, mint felülről támadó, kis méretű precíziós bombát. Az eszköz elsősorban a városi harcokban lehet hasznos: félautomata lézeres irányítással igen pontos lehet, mindeközben a kis méretű, 2 kg-nál is kevesebb tömegű HEAT-robbanófeje kiseb kárt okoz a célponton kívül // s ez korunk médiaháborúiban bezony a legfontosabb szempont//. A kis méretű bomba irányító vezérsíkokkal rendelkezik, ezzel vezeti magát a megjelölt célpontra. Köszönhetően a beépített GPS-modulnak, a veszélyes zónától távolabbról is indítható, persze megfelelő magasságból.
A Viper Strike végleges változata felszerelhető lesz a HEAT mellett repesz-romboló és thermobarikus robbanófejekkel is.


A RAF Coltishall-i támaszpontján szolgáló Robert Jackson századparancsnok 2500 fontos pénzbünetést kapott. A bűne: Jaguar típusú repülőgépével 2004. júliusában olyan alacsonyan repült át a RAF ciprusi, Akrotiri melletti légitámaszpontja felett, hogy a géppel elcsapott egy, az irányítótornyon lévő lámaoszlopot. A gép is megsérült, de biztonsággal leszállt vele. A vizsgálat zerint alig 60 láb magasságban, 670 mérföldes sebességgel húzott át a torony felett, amikor a szárnyvégével elkapta a jobb sorsra érdemes lámpaoszlopot. A javítások összköltsége eléri a 63 ezer fontot.
A dolog érdekessége, hogy Jackson és két másik pilótatársa engedélyt kapott a rácsapásokra, eképp mondva köszönetet a földi személyzetnek, mielőtt visszatértek volna Nagy-Britanniba. Az engedély azonban 500 láb magasságra szólt //500 láb _és_ rácsapás? Micsoda hülyeség... ;). Gyanítom, ha nem csapják le a lámpaoszlopot, a kutya nem szólt volna a magasságért. //


És a végére egy kis érdekesség a modern technika világából:

„A II. világháborús M1 Garand óta a legnagyobb előrelépés a tűzerőt és a hatékonyságot illetően” – ezekkel a szavakkal méltatta Major General J.N. Mattis a Trijicon által kifejlesztett és szállított ACOG (Advanced Combat Optical Gunsights) célzókészüléket. A tábornok, aki az Operation Iraqi Freedom alatt a 1st Marine Division parancsnoka volt, az Amerikai Tengerészgyalogság első, rendszeresített optikai célzókészülékét illette meglehetősen meleg szavakkal. A szavakat mellett a pénz is jelzi az elégedettséget: az USMC eredeti, 7,5 millió dolláros megrendelését egy több évre kiterjedő, 660 millió dolláros megrendelés követi. A most megrendelt TA31RCO az eredetileg 6000 példányban szállított TA31F 4x ACOG tapasztalatoknak megfelelően módosított változata //megjegyzem, az izraeli fegyveres erők már régen rájöttek az optikai célzóeszközök föntösságára, lásd a kijelölt szakasz-mesterlövész fogalmát és szerepét//.
Az ACOG-ot az M-16-os gépkarabély-család számára tervezték, gyors kapáslövések és nagyobb távolságú, precíz célzások végrehajtására, akár éjjel vagy gyenge fényviszonyok között is.
A most megkötött üzlet 104 ezer céltókészülékre szól, darabonként 610 dollárért. A kormányzat a későbbiekben összesen legfeljebb 800 ezer TA31F-est vásárol, öt esztendő alatt.