Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

kedd, július 26, 2005

Repülős hírek, jó sok

Ami az elmúlt napokban felgyűlt:

180 millió euróért 10 darab ATR-72 ASW repülőgépet kap a török haditengerészet, elsősorban tengerészeti felderítés és tengeralattjáró-elhárításra fogják őket felhasználni. A repülőgépek, melyek az ATR 72/500 utasszállító repülőgépet és az olaszok által már használt ATR 42 MP repülőgép speciális berendezéseit "háziasítják", 2010-től kezdődően érkeznek meg. Az Alenia az EADS-féle CASA C-295 haditengerészeti változatát, illetve a Bombardier Dash 8-asának tengerészesített típusát győzte le.A török védelmi minisztérium emellett 63 millió dollárért 5 újabb AB 412EP SAR (kereső-mentő) helikoptert rendelt meg az AgustaWestlandtól. A helikopterek 2007. elején vagy közepén érkeznek meg.

Lezuhant egy angolai MiG-23-as július 21-én a Huíla tartományban lévő Lubango városa mellett. A gyakorlórepülésen részt vevő, C-424 lajstromjelű vadászbombázó pilótája, Aniceto Tomás António Cardoso őrnagy túlélte az esetet. A repülőgép teljesen megsemmisült, de a földön sem sérült meg senki.

Július 22-én zuhant le egy török S-70A helikopter, jelentette be a hadsereg. A hírek szerint hat katona sérült meg, ketten súlyosan. Bár a katonák nem nyilatkoznak a lezuhanás okáról, a kurd gerillák bejelentették, hogy ők lőtték le a Sikorsky-t Cukurca téségébe.

Idén decemberben szállítják le az első két P-3C Orion felderítő repülőgépet Pakisztánnak. Az 1,2 milliárd dolláros üzletből az öszesen nyolc P-3C 970 millió dollárt jelent.

Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy július 17-én állítólag bejelentették: E-2C Hawkeye 2000 AWACS-gépeket is vásárolhat az ország. Erről egyelőre nem sokat sikerült kinyomoznom, csupán annyit, hogy az 1,6 milliárd dolláros üzlet nyolc Hawkeye-t jelentene. Ehhez azonban még az amerikai kongreszus jóváhagyása is szükséges... Az indiaiak valószínűleg nem örülnének a dolognak és nem felejthető el, hogy az amerikai-indiai viszony éppen kivirágzását éli. Érdekes.

Lezuhant a Görög Légierő egy A-7H Corsair II. típusú támadórepülőgépe július 4-én. A közép-görögországi Sperhiada lakatlan területére lezuhant repölőgép 27 éves pilótája, Pilot Officer Nikos Danias gyakorlórepülésen volt és sikeresen katapultált. A pilótát helikopterrel egy közeli kórházba szállították. A repülőgép az Araxos légibázison üzemelő 116 Combat Wing állományába tartozott.

A végére egy kis "robotos": a Northrop Grumman által kifejlesztett RQ-8 Fire Scout pilóta nélküli helikopter végrehajtotta az első éles rakétaindítását. A július 22-i tesztek során először 40 majd 52 mérföldes haladási sebesség mellett indított egy-egy 2,75 hüvelykes Mark 66 nem irányított rakétát az arizonai Yuma Proving Grounds felett.

1 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Te koma,

plz ha linket szursz be allitsd man be h uj ablakban nyissa meg alapot..olvasnam a blogot es kozben nezegetnem a kepeket is, de kurva idegesito h folyton jobb klikk open in new windowt kell nyomogatnom.

Tsok,
Horasz

12:53 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home