Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, július 29, 2005

Repülős hírek, #5

Még mindig kapós az öreg UH-60 Blackhawk: a napokban jelentette a DSCA a Kongresszusnak, hogy Kolumbia és Thaiföld kormánya Sikorsky UH-60L Blackhawk helikoptereketvásárolna, a szokásos kiegészítőkkel és szolgáltatásokkal egyetemben. Az üzletek teljes értéke 146 millió dollár.
A kolumbiaiak 8 darab UH-60L Blackhawk helikopterrel távoznának, 100 millió dollárt hagyva a pénztárban. Az új repülőeszközök feladata a FARC gerillái, támaszpontjai és a narkóbárók elleni harc lenne. Az országban már több UH-60-as működik.
A thaiföldiek két UH-60L-t vásárolnának, 46 millió dollárért. A 'koptereket a Thai Navy (RTN) használná, szállítási feladatokra.

Július 28-án kapta meg az utolsó CASA C-295M könnyű teherszállító repülőgépét Lengylország. A repülőgép a Lengyel Légierő Krakow Balice-ben működő 13. repülőszázadának (13 eskadra lotnictwa transportowego) állományába kerül, mely a többi C-295-öst is működteti.

Július 27-én lezárult egy korszak: utoljára repült az Olasz Légierőben Starfighter. A Pratica di Mare-ből felszáló TF-104-es pilótája Lupinacci ezredes volt, az egy órás repülés során a hátsó ülésben Di Paola admirális, az olasz védelmi erők vezetője foglalt helyet. Az utolsó repülés idején négy (2 együléses és 2 kétüléses) F-104-es volt repülőképes állapotban az Olasz Légierőben.

Rossz hírek:

Lezuhant egy szudáni Mi-17-es július 26-án, tizenkilencen veszítették életüket. Az ország nyugati részén, Domaya térségében történt katasztrófa okaként a rossz időjárást nevezték meg. A hírek szerint a helikopter Neyala és al-Fasher repülőterein három alkalommal próbált meg leszállni, de nem sikerült sehol biztonságos leszállóhelyet találnia.

Egy legendával kevesebb: július 25-én lezuhant egy North American P-51D Mustang, pilótája, a 67 éves Richard James a helyszínben életét veszítette. A repülőgéppel az Oshkosh EAA Airshow egyik látványossága volt.A Mustang a kötelékén belülmár teljesített egy áthúzást a repülőtér fölött, majd egy újabb forduló előtt fedezték fel, hogy a gép hiányzik. A P-51-es Fond Du Lac mellett, Calumet County területén zuhant le, a rendőrség 16.02-kor kapta az első bejelentést eg repülőgép lezuhanásáról.
Egy szemtanú szerint a négygépes kötelékben repülő Mustang hirtelen pörögni kezdtett, majd zuhanórepülésben a földnek csapódott. A repülőgép darabokra szakadt de nem gyulladt ki. A kötelék többi három Mustangja a becsapódás felett a "Missing man" formációval tisztelgett Richard James emlékének.
Valószínűleg ez volt a lezuhant P-51D.

Július 21-én, helyi idő szerint 11.38-kor leszállás közben lezuhant az Indonéz Légierő IPTN/CASA CN-235M-10 típusú könnyű szállítórepülőgépe. Az A-2301 lajstromszámú, 1991-ben gyártott repülőgépen három személy életét veszítette, 22-en megsérültek, miközben a Lhokseumawe-Malikussaleh repülőtér 24-es kifutópályájára kíséreltek meg leszállni. A repülőgép a végső megközelítés közben lezuhant, majd kettétört. Az első jelentések szerint hajtóműhiba okozta a katasztrófát.
//Egy CASA-C235-ös//

Nincs szerencséje az Indonéz Légierőnek: egy OV-10F Bronco is lezuhant július 21-én, Jubung település mellett. A TT-1011 lajstromszámú repülőgép helyi idő szerint 05.15-kor szenvedett katazstrófát, röviddel azután, hogy Robi őrnaggyal és Hercus hadnaggyal a fedélzetén felszállt a malangi Abdurahman Saleh légitámaszpontról. A két pilóta életét veszítette.

Július 28-án lezuhant egy holland CH-47D Afganisztánban. Az első jelentések szerint a D-105 lajstromszámú, a 298. század állományába tartozó Chinook járt szerencsétlenül, a fedélzeten tartózkodók nem sérültek meg.

1 Comments:

Anonymous Sam. Joe said...

Trauka!
Az hogy lehet, hogy a kolumbiaiak 100 millerért nyolc Blackhawk-ot kapnak, a thaiföldi csávók meg 46 millerért csak kettőt? Ekkora a mennyiségi kedvezmény, vagy az L, az valami ennyire spéci cuccos, hogy a lö így megdrágíjja?

Üdv:
Joe

9:05 de.

 

Megjegyzés küldése

<< Home