Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

szerda, július 20, 2005

London #3: a Nagy Összeesküvés

T. úrnak köszönhetően egy érdekes oldalt volt szerencsém fellelni: a brit kormány Nagy-Nagy Összeesküvését. Bezony, olyannyira igaz, hogy még az Index is írt róla.

Akkor felteszem azokat a kérdéseket, melyeket az említett hírportál írója elfelejtett. Step by step, ahogy az eredeti pontok vannak az irományban. :)

1.,
- Mennyiben tekinthető szokatlannak, hogy a brit kormány és a londoni városvezetés által is folyamatosan kommunikált (Tony Blair 2002. novemberi bejelentése, Sir John Stevens 2004. márciusi közlése az elkerülhetetlen terrortámadásról, az MI5, vagy David Blunkett kijelentései pl.) terrorveszély miatt gyakorlatot tartanak? Legjobb tudomásom szerint több (pl. Exercise Horizon 2004-ben, Exercise Atlantic Blue 2003. szeptemberében) gyakorlat is volt. Sőt, ha jól tudom, a budapesti metróban is előfordulnak katasztrófavédelmi gyakorlatok.

- Mennyire tekinthető valósnak, hogy egy ekkora, a katasztrófavédelmet, a mentőszolgálatot, a katonaságot, a rendőrséget és egyéb szervezeteket felvonultató és érintő, a londoni tömegközlekedés gerincét érintő gyakorlatot egy magáncégre, a Visor Consultants-ra bíznak?

- "If at any stage of the attack your Arabs get caught, tell the police it was part of an exercise." Hogyan is? Tételezzük fel, az arab merénylőt elkapja egy bobby a mozgólépcsőnél. Megnézi a tatyóját, látja, valami csúnya dolog. Nos, innentől már elég nagy felfordulás lesz: állomás lezárása, kiürítése, tűzszerészek, akik látni fogják, hogy a bomba éles. A média meg élőben közvetít mindent.
Ezt egy kicsit azért nehéz lenne ilyen egyszerűen ("bocsika, csak gyakorlat volt...") kimagyarázni.

- Mennyire valószerű, hogy pont a legnagyobb csúcsforgalomban, hétköznap zajlik egy katasztrófagyakorlat, 1000 emberrel, előzetes bejelentés nélkül?

2.,
- Teljesen spontán módon kiválasztok négy arab külsejű fiatalt? Akik ráadásul kapcsolatban is állnak egymással? Vagy éppen ezért, hogy még gyanúsabb legyen?
És bemondásra elhiszi a négy naiv fiatal, hogy gyakorlat és nem éles a bomba? Senkinek nem mesélnek róla? Még a családtagoknak sem? El sem szólják magukat?

3.,
- Londonból szombaton érkezett barátom szerint minden metróállomás gazdagon kamerázott. Innentől fogva a "pont egy olyan helyre gyűjtsd őket, ahol jól lekamerázhatóak"-pont értelmét veszíti.
Megjegyzem, a budapesti metró is kamerázott.

4.,
- Senkinek nem tűnt fel, amikor a leedsi házba robbanószert vittek? Sem a szomszédoknak, sem az esetleg ott élő családtagoknak? Hogy vitték oda, hogy ne keltsen gyanút? Legjobb ismereteim szerint az arab lakóközösségek tagjai még jobban is figyelnek egymásra, így felettéb kérdéses, hogyan juttatta oda az angol kormány a robbanóanyagot.

- Az autót még ehhez képest akár könyebb is feltűnésmentesen megpakolni robbanószerrel ... :)

5.,
- Nah, azért itt vannak a zsidók is, ugye, minden öszeesküvés-elmélet nélkülözhetetlen szereplői. Kár, hogy mind az izraeli külügyminiszter, mind a brit rendőrég cáfolta az amúgy megerősítéssel és bizonyítékokkal nem rendelkező híradást.

6.,
Nah, ez a legjobbabb. Az eredeti felvetés szerint a 4. merénylő előző éjjel partyzott vadul, ezért elkésett. Mikor hallotta, hogy robbanások voltak a metróban, rájött, hogy átvágták. Elkezdett turkálni a zsákjában és a bomba felrobbant.

- Mennyire valószínű, hogy az átvágott álmerénylő első rémületében nekiáll kurkászni a már bebizonyosodottan éles bombával? Miért nem menekült el? Miért nem tette le a zsákot és szaladt el vagy bármi hasonló?

- Miért egy tömött buszon kezdett el barkácsolni?

A mesterlövészes sztori is aranyos: egy új zélandi szerint két kollegája látott egy be utólag nem tudósított vagy be nem jelentett lövöldözést Londonban. A HBSC-toronynál történt incidens során a brit rendőrök két további merénylőt lőttek le az utcán keresztül, egy épületből.
Annak ellenére, hogy a 44 emeletes toronyban az inforwars.com szerint 8000-en dolgoznak, senki nem beszélt az esetről semmilyen mainstream médiában. Egyedül a kanadai Globe and Mail tudósított, egy, a 18. emeleten dolgozó kanadai elbeszélésére alapozva, aki sok rendőrt látott a robbantások után a torony környékén.

7.,
Több, mint egy órán keresztül azért beszéltek elektonikai meghibásodásról, kábelproblémákról, hogy legyen idő felrobantani a 4. arab álmerénylőt és társait. Azt speciel nem értem, hogy ha a 4. álmerénylő hallott a támadásról, akkor miért várt ilyen sokáig a táska kurkászásával.
Igazából én inkább azt feszegetném: mi a jobb? Azonnal bevallani, hogy valóban terrortámadás történt, amikor még nem tudni, lesz-e folytatás, vagy megpróbálni csillapítani az amúgy is kialakuló pánikreakciót? A tömegek pszichológiájához ennyire már nem értek.

8.,
Legjobb tudásom szerint hivatalosan még senki nem jelentette be, hogy az Al-Kaida robbantott. Arról nem is beszélve, hogy a szervezet nevében már rengeteg terrorcselekményt elkövettek, egyfajta franchise-rendszerben kölcsönvéve a nevet. Mégis csak nagyobbat szól így a médiában a dolog, márpedig a terroristák a médiából élnek.

9.,
Az említett összeesküvés-elmélet szerint gyanús, hogy négy napig tartott az elkövetők azonosítása, illetve a gépkocsi megtalálása.

- Kíváncsi lennék, az iromány kreálója dolgozott-e valaha terrorcselekmény, öngyilkos merénylet helyszínén? Vagy legalább van-e helyszínelő rendőr szakértő ismerőse? Talán ha megkérdezné, hogy mennyire is könnyű egy felrobbantott ember személyazonosságát megállapítani egy terrortámadás helyszínén.

- A gépjárművek körözése ritkán vezet azonnali eredményre. Bizony idő kell, amíg akár egy ismert típusú és rendszámtáblájú gépkocsit megtalálnak egy parkolóban. Főleg, ha először azt kell kinyomozni, mit is keresnek?

- Gyanúsnak tartja az író azt is, hogy a terroristákra, mint iskolázott, gyermekszerető, sportoló emberekre emlékeznek a családtagok és szomszédok.
Miért, szerinte honnan ismerhető fel egy terrorista? A homlokára van tetoválva? Egy terrorcella résztvevői, érthető okokból, általában igyekeznek rejtve maradni. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekszeretet és a robbantás már régóta nem egymást kizáró ok. Tömeggyolkosok is szerették a gyerekeket és a sportokat.
Nem minden terrorista farkaskinézetű, véreskezű hóhér.

10.,
Emmeg tiszta politikai PR-bullshit, foglalkozzon vele az, akinek 3 szülőanyukája vanik...

3 Comments:

Anonymous T. úr said...

1.1 nem a vicconsra bízták, csak részese volt, aka tudott róla.
1.2 egyáltalán nem tekinthető racionálisnak, ezért is meglepő, hogy akkorra tervezték.
4. hát hogy tűnt volna föl? Még én is be tudok jutni őrzött épületekbe feltűnés nélkül, hát akkor aki profi?
5. ellenőrizte valaki, hogy hol volt akkor netanyahu, vagy ki?
6.1 még sose volt a hátamon bomba. neked se. honnan tudod, hogy reagálnál?
6.2 azért a tömött buszon, mert ott jutott eszébe?

6:09 du.

 
Anonymous :) said...

Ha ugy sejtenem, hogy a hatizsakomban van egy bomba, ami barmikor felrobbanhat, akkor batran leramolnam azonnal es szazon megdontenem a rekordot futasban. :)
Bar persze nyilvan nem volt meg a hatamon semmifele bomba, de a jozan paraszti eszem azt sugja, hogy egy kicsit sem allnek neki babralni de meg csak megnezni sem. :)

9:45 de.

 
Blogger Trau said...

T. úrnak, sok szeretettel:

1., A "setting up" és a "running" bizony nem azt jelenti, hogy egy x-edik rangú résztvevő volt a cég. Nem "a part of an exercise" vagy hasonlo volt a szovegben.


1.2., Pardon? Nem ertem, ez hova is tartozik...
Ha arra gondolsz, hogy fenyes delben, munkanap, akkor rosszul gondolkozol. Nem letezik, hogy egy 10 millios vilagvarosban _mindenfele bejelentes nelkul_ lehet gyakorlatot tartani. Masnap mar nem polgarmester a polgarmester, de a helyi kozlekedesi fonok is uj melohelyet kereshet.
Oriasi botrany lenne belole.

4., Kozel-keletet es az ottani lakossagot ismero baratosnem szerint a keleti, illetve az azsiai kozossegek sokkal zartabbak, kozosseguk sokkal osszetartobb, sokkal jobban figyelnek egymasra es a betevedo "feher emberekre", idegen arcokra. Foleg, ha egy idegen civilizacioju, kulturaju nagyvarosban, lakoteruletukon elszeparalva elnek. Kizart dolognak tartom, hogy feltunesmentesen kepes lennel bejutni egy pakisztani lakonegyed kellos kozepen levo lakohazba.

5., Legjobb emlekezetem szerint vagy a szallodajaban vagy a nagykovetsegen. Csodalkoznek, ha az izraeli biztonsagiakbol ennel tobbet ki lehetne huzni... :) Nem az a fecsegos tarsasag.

6.1., Az en hatamon sem volt bomba. Ellenben van viselkedesszociologiaval foglalkozo jomunkasember ismeros, iziben megkerdeztem a dologrol. Velemenye szerint kizartnak tarthato, hogy egy ilyen stresszallapotban, amikor tudod, hogy egy eles bomba van a hatadon, felszallsz egy tomott buszra es a tomeg kellos kozepen nekiallsz piszkalni. Ha nem benulsz le a felelemtol, akkor az elsodleges reakciot az eletoszton vezerli: eldobni a zsakot a francba es futas. Foleg, ha csak futar vagy, ugye, nem elszant onmerenylo.
Az alapszituacio, ne feledjuk ez lenne kb.: nem meghalni akrsz, hanem egy csomagot elvinni A pontbol B pontba, letenni es utana eltunni onnan.
Amugy jozan paraszti eszel is kikovetkeztetheto: tomott 6-so villamoson, heringrendszerben neha meg a zsebbe nyulas is komoly challenge, nemhogy bombaszereles a hatizsakban.

6.2., Mint fentebb. De komolyan vehetonek gondolod ezt a forgatokonyvet: hallod, hogy robbantasok voltak, rajossz, hogy ami a zsakodban volt, az eles bomba. Erre egy ora mulva felszallsz egy, a metro kikuldott utasait szallito buszra es csak ott es akkor kezdesz el szerelgetni? Es ez az amugy is zaklatott utasoknak nem tunik fel?
Senkinek?
Vagy csak a kezedet dugnad a zsakba es vakon tapogatnal? Az is feltuno am...

12:15 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home