Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

szerda, június 01, 2005

Bevégeztetett(?)

Hát, megvan a holland eredmény is: perpill úgy néz ki a dolog, hogy 63 százalékos arányban rúgták popón az EU-alkotmánynak nevezett szövegszörnyezetet a derék sajtkészítő jómunkásemberek.
Nem meglepő.
Amire a leginkáb kíváncsi vagyok az üggyel kapcsolatban, az az, hogy _ezt_ hogy a nyavajába fogják _pozitívan_ kommunikálni az illetékes EU-s PR-elvtársak? Néha már a franciaországi fiaskót magyarázó-mentegető szövegektől is fennakadt a szemhéjam, de azért most még nehezebb feladatuk lesz.
Vegyük figyelembe: 62 százalékos, kimagaslóan magas volt a részvételi arány. A holland álampolgárok valóban véleményt akartk nyilvánítani és valóban elküldték az anyjukba az eurokratákat és a holland politikai elit jelentős részét. Jobb helyeken ez már így lehetséges is.
Tóta W. meg véleménye szerint hülyeségeket beszél, vagy másképp tekintve a dolgot: kiragadja a szavazást a keretei közül. Alapvetően abban nem értek egyet Tóta W. elvtárssal, hogy _eleve_ hülyeség a népet megkérdezni ilyen fajsúlyú ügyekben.
Hat a nagy büdös konzervnyitót!
A nép (hiszem ezt én) azért nem taplójellegű intelligenciával bír. Legalábis az én elképeléseim/tapasztalataim/naivitásom szerint. Ellenben a politikusok feladata lenne, hogy a nép, az istenadta nép képes legyen megfelelő információkhoz jutni.
Most őszintén: a T. Olvasók közül hányan olvasták végig a neves iratot, mely "Az európai alkotmány létrehozásáról szóló szerődés" címet viseli? Én egyszer tudtam, majd' belehaltam, pedig mindennap jelentős dózist kapok PR-bullshitból és marketingrizsából, foglalkozásszerűen.
Nomármost mifelénk (meg persze a fhansziáknál, hollandoknál, stb.) a dolog már csak úgy alakul, hogy az EU-tárgyú népszavazások gyakorlatilag bármiről szólnak, csak nem az EU-ról. ellenben a belpolitikáról.
Nomármost.
Ha a kedves politikus komák egy átlagos EU-képviselői szavazáson sem bírnak saját belpolitikai szarosvödrü(n)kből kimászni, akkor mi a nyavaját várunk el tőlü(n)k egy valóban fontosnak tekinthető kérdés eldöntésekor?
Tényleg, valóban fontos kérdés?
Merthát ha az lenne, legalábbi szerény véleményem szerint, akkor nem az történt volna a francia eredmény után, ami. Azaz a szerecsenmosdatás, a "megyünk azért tovább is előre" meg a "majd megszavazzák a végén" és ilyenek. Érzéseim szerint azért ez pont azt mutatja meg, az átlagpolgár miért is utálja Brüszelt meg az egész EU-t úgy, ahogy van.
Aszondtuk, hogy nem, baszod! - amúgy csejkmikisen kiszólva. A francia állampolgárok ugyanis, ha nem tűnt volna fel egyeseknek, kinyilvánította szuverén döntését: apátok fülét, nem kell az új EU-alkotmány.
Hogy miért, az már innentől fogva egy másik kérdés.
De ezt véleményem szerint úgy kezelni, hogy hadd morogjanak a hülyék, majd úgy lesz, ahogy mi már ezt előre lejátszotuk a Központban, na hát ez azért eléggé gáz. Nagy gáz. Állatorvosi ló-jellegű gáz. Szerintem

Ami nagyon érdekes, hogy a tengerentúlon nagy a csend. Miért? Gyakorlatilag nem is igazán kommentálják az eseményeket. Pedig nem szabad elfelejteni: a vizionált Európai Unió az Amerikai Egyesült Államok deklarált vetélytársa lenne. Ha lenne. Ha lenne pl. közös védelmi politika, közös hadsereg, közös külpolitika, mondjuk működőlképes döntéshozás meg ilyenek.

Ja és 2010-re ugye az EU lesz a legversenyképesebb gazdasági terület. Lisszabon, nesze neked... Vizont van egy csomó szabványunk. Meg jogszabályaink, amiket úgy-ahogy átültetünk.

Kíváncsi vagyok, hogy az EU külpolitikáját ez menyire fogja érinteni (mármint ha van neki ilyenje egyáltalán, btw.). Az, hogy az egész világ rajtunk röhög, az egy dolog. De ezek után mennyi tekintély lesz az EU szakértői mögött, ha bárhol is bármit tágyalnak? Én mondjuk velük szemben ülve halványan emlékeztetném őket, hogy akkor beszéljenek kifelé, ha már belül egyáltalán működőképes lesz ez a egymást, khm, nem rajongásig kedvelő nemzetállamokból öszefoltozott szerkezet.

Érdekes aspektus: eddig csak ott ment át az új EU-alkotmány, ahol azt a parlamentek ratifikálták. Ahol megkérdezték a népet, ott kivézel nélkül elbukott.
Én, ha szélsőségek felé kacsintó EU-ellenző lennék, keményen rácsapnék erre. Kiválóan fel lehetne használni, retorikailag. De nem én súgtam... ;)

Más:

Kisebb repülős hírek, így a végére:

Az Iraki Légierő 3. századába tartozó Comp Air 7SL típusú repülőgép zuhant le 05.30-án, az ország keleti Diyala tartományában. A fedélzeten négy amerikai, a Különleges Erőkhöz tartozó katona és egy iraki személy (véljhetően ő volt a pilóta) tartózkodot, mindannyian életüket veszítették.
Ami kicsit zavaros: a Scramble szerint a Al Basrah légitámaszponton (ORMM) működő 3. század Bell 206B JetRangerekkel (ez itt az új, B-3-as változat már) repül, míg a Comp Air-eket a szintén ide települt 70. század használja. Fene tudja.

Lezuhant egy JAS-39 Gripen is, Svédországban, Hanöbukten mellett. Az F17 állományába tartozó gép lezuhant, a pilóta katapultált, túlélte, de a csigolyakompresszió miatt kezelésre szorul.
Ha jól számolom, ez volt a harmadik lezuhant Gripen.

Az Olasz Hadsereg (Esercito) is elveszített egy AB-412-es helikoptert 05.31-én Irakban, a fedélzeten tartózkodó négy személy életét veszítette.