Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

vasárnap, április 03, 2005

Vasárnapi antivigasságok

Mivel a ma esti programom csúful kútba esett, így van időm egy kicsit körbsasolni. Nem kellett volna.
Reneterák legyek, ha értem, Csáky képviselő mi a nyavajáról beszél? Minden tiszteletem Tóta W. kollega munkássága iránt, de azért az előre tervezett provokáció a pápa halála miatt, nos, ez egy kicsit hülyén hangzik. Politikusos-szájtépéses. Szerintem.

Sajnos, a hétvége sem telt el repülőgép-katasztrófa nélkül. Az Ausztrál Haditengerészet Westland Sea King Mk 50-es helikoptere esett a levebe Nias szigete mellett, a fedélzeten tartózkodó 11 fő közül 9 meghalt, az eddigi hírek szerint. Legyen Nekik könnyű az égi leszállópálya.
Kiderült az is, hogy pontosan melyik Herky esett le Albániában: az MC-130H-as a 87-0127 oldalszámot viselte. Hivatalosan nem tudni, melyik század gépe volt, de tavaly szeptember másodikán ez a gép még az 550th SOS állományába tartozott.

Szolgálati sajtószemle, itt alább:

Vidámabb téma. Robert L. Jamieson Jr., a Seatle Post-Intelligencer munkatársa rácsodálkozott a világ sokszínűségére, speciel Irak ügyében. A lépéshez tiszta szívemből gratulálok, egy kisebb elektronikus levélben több, szerintem figyelemre méltó, amerikai katonák által a helyszínről vezetett blogcímet és fórumtopicot is volt szerencsém ajánlani neki. A jó úttörő ahol tud, segít.

Érdekes olvasmány: egy libanoni újságíró értekezése a neopánarabizmusnak nevezett irányzatról? Mozgalomról?
Egy kommentár az írással kapcsolatban: "Egy régi szólást idézek fel: az arabok felkészültek az Izrael elleni harcra - az utolsó palesztinig."

Hogy valójában ki vagy mi az iszlám igazi ellensége, Iraq Expat gondolkodott el. Sirályság. Nem úszom meg: előbb-utóbb csak el kell olvasni a Koránt is.

Lassan ideje lenne elgondolkodni: biztos jó dolog, ha a csapatszálítót a repülőgéphez szabjuk? Szép a Stryker, dögösen lehetne krómozni a keréktárcsát, országúti rajtaütésekre a hírek szerint kiválóan alkalmas, lévén halk és gyors. Ellenben nem igazán ütésálló, hiszen nem is váosi harcra tervezték. A Globa Security.org vidám beszámolója szerint a biztonsági öv a harcra öltözött katonát nem éri át, a plusz súly (pótpáncél, "grillrács", miegymás) folyamatosan defekteket okoz, nem képes menet közben pontosan tüzet nyitni, miegymás.
Még szerencse, hogy legjobb tudomásom szerint a Magyar Honvédségnél lekerült a napirendről az öregecske BMP-1-es lövészpáncélosokat leváltó járművek cseréje. A Gripen-ügy óta félek én az ilyen nagy beszerzésektől... ;)