Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

kedd, április 05, 2005

Miképp viselkedjen a média?

...avagy mennyire etikus dolog kivégzéseket fotózni, tipp alapján?

De előbb étvágyregrejsztőnek egy katapultálás: április negyedikén egy Mirage 2000-9-esből "dobbantott" két pilótája Istres előtt. Mindketten túlélték, szerencsére.

Amitől kicsit felment a vérnyomásom, az az idei Pulitzer-díjak egyik kategóriájának nyertese. A Breaking News, azaz a klasszikus hírfotózás idei díját az az Associated Press kapta, amelynek állományába tartozó fotóriporterek, hogy is mondjam, eléggé bensőséges kapcsolatot ápolgatnak az iraki terroristákkal. Példa itt, példa ott meg itt is egy aranyos petárdázás, meg még egy szép galambos felvétel bónuszként, kedves olvasók.
Amin alapvetően eldobtam az agyam, az a híres, sokat idézett és használt kivégzéses fénykép. Itt bizony kőkeményen sajtó kedvéért ölnek: azért, hogy az elégedett újságolvasót kiszolgálják. Nem titok, hogy a terroristák már régen az egyik legfontosabb partnerüknek, eszközüknek tekintik a médiát. Sok esetben egy-egy támadás kivitelezését az határozza meg, hogy jól mutasson a TV képernyőjén vagy az újságokban.
Ha az ember egy kicsit tovább turkál az ominózus kép miatt, érdekes dolgokra talál. A Belmont Club komolyan utánanézett a dolgoknak, eredménnyel: de a minimális józan ész is azt diktálja, hogy a fotós tudott arról, mikor és hol kell lennie.
Kamu, hogy véletlen volt. Legalábbis szerény magánvéleményem szerint. Ez azonban a történet egyik oldala csupán: a másik, legalább ennyire gázos dolog, hogy a terroristák és az AP hírügynökség módfelett gyümölcsöző kapcsolatát a Pulitzer-díjjal elismerik, majdhogynem legalizálják. Na, ettől van hányingerem leginkább.
Megjegyzés: valóban nagy bátorságra vall két fegyvertelen, civil választási együttműködőt fejbelőni.
Megjegyzés kettő: a Paris Match is behúzhatja fülét-farkát, a DHL-gép bagdadi rakétás támadása miatt. Itt is roppant bátorságra vall egy baromi nagy, fehérre festett postagép lelövésének kísérlete. Ezen úton is respekt a háromtagú legénységnek, akik lehozták az Airbust egy darabban.